malawaszka Posted April 18, 2004 Posted April 18, 2004 Hej! Planuję za jakiś czas kupić sznaucera olbrzyma i chciałam Was prosić o poradę: jakie szkolenia taki pies powinien przejść, i fajnie by było jakbyście mi napisali ile może kosztować szkolenie psa? Aha w rachubę nie wchodzi takie szkolenie, gdzie się psa zostawia, tylko chodzi mi o takie gdzie ja z nim będę się szkolić :wink: Quote
Flaire Posted April 19, 2004 Posted April 19, 2004 malawaszka, a gdzie mieszkasz? I w jakim wieku będzie pies? Jeżeli kupujesz szczeniaka, to najlepiej zacząć od psiego przedszkola, gdzie nauczą Cię jak wpoić maluchowi podstawy posłuszeństwa. Po przedszkolu czasami możesz zdawać egzamin na PT, ale możesz również, zależnie od możliwości i potrzeb Twoich i psa, zapisać się na dalsze szkolenie w kierunku PT zanim podejdziesz do egzaminu. Zależnie od tego, gdzie mieszkasz, możesz mieć dostęp do różnego rodzaju innych szkoleń, takich jak obedience, agility czy (po PT) obrona. Ale o tym wszystkim powinni Cię poinformować w przedszkolu, więc jeżeli kupujesz szczeniaka, to tam powinnaś zacząć. Koszt jest bardzo różny zależnie od wybranego ośrodka i miasta, w którym mieszkasz. W Warszawie, kurs Związkowy PT (ok. 70 godzin) kosztuje 400 zł i ma wliczony egzamin. Przedszkole o ile pamiętam jest ok. 300 zł, ale bez egzaminu. Quote
malawaszka Posted April 19, 2004 Author Posted April 19, 2004 Dzięki za info 8) Na razie mieszkam w Dąbrowie Górniczej, ale olbrzyma będę miała jak się przeprowadzę na wioskę koło Siewierza (to też niedaleko Dąbrowy) bo na razie mieszkam w bloku i nie mogłabym męczyć tu takiego psiurka (mam w mieszkaniu już sznaucerkę mini - nie szkoloną :lol: ). Aha, no i psiaka będę miała od szczeniaka :angel: Muszę się zorientować czy jest u nas psie przedszkole, chociaż szczerze mówiąc to nie słyszałam o takowym :evil: Quote
Kati Posted May 8, 2004 Posted May 8, 2004 Najbliższe szkolenia są w Katowicach. Psie przedszkole jest (chyba) w Gostarze. Słyszałam od znajomej o szkoleniu w Dąbrowie, ale nie polecam. Quote
malawaszka Posted May 8, 2004 Author Posted May 8, 2004 Tak jest podobno jakaś nowa szkółka na "dziewiątym" ale nawet sami się opisują jako amatorska, więc trochę brak zaufania... Quote
Marta-m Posted May 9, 2004 Posted May 9, 2004 Gratuluje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Luna bedzie miała kolege...... :wink: Quote
malawaszka Posted May 9, 2004 Author Posted May 9, 2004 Marto, ale to dopiero za jakiś czas :fadein: Quote
Kati Posted May 9, 2004 Posted May 9, 2004 Malawaszka, czy mogłabyś podać jakiś dokładniejszy adres tego szkolenia, przejdę się zobaczyć jak to wszystko wyglądą. Quote
mrowka Posted May 9, 2004 Posted May 9, 2004 Wybacz, ze tutaj napisze ale nie chce nowego topocu zakladac ;) W jakiej cenie jest (tak okolo) IPO?? :roll: Quote
malawaszka Posted May 9, 2004 Author Posted May 9, 2004 Oj Kati nie znam dokładnego adresu wiem tylko, że na dziewiątym bliżej pogorii. Widziałam ogłoszenie u veta w plastyku, więc jak masz blisko to możesz zajrzeć. Jesteś z Dąbrowy? Jak tak lub z okolicy to gdzie chodzisz do veta i czy ufasz mu w 100%?? Quote
Mokka Posted May 10, 2004 Posted May 10, 2004 Wybacz, ze tutaj napisze ale nie chce nowego topocu zakladac ;)W jakiej cenie jest (tak okolo) IPO?? :roll: 3-miesięczne szkolenie IPO w ZK kosztuje 750zł. (egzamin wliczony). W innych ośrodkach powinno się kształtować podobnie. Jeśli chcesz przystąpić do egzaminu, to musisz pamiętać, że prawo do ich organizacji ma tylko Związek, a pieski szkolone w innych ośrodkach zdają eksternistycznie, więc trzeba zapłacić za egzamin. Quote
Kati Posted May 10, 2004 Posted May 10, 2004 Cześć Malawaszka. Ja mieszkam w Będzinie, ale na spacery z psem chodzę do Dąbrowy. Pojadę na rowerze poszukam tej szkoły. Do weta jerzdzę do Sosnowca i jestem bardzo zadowolona. Pain wet zawsze jest miła i wszystko dokładnie wyjaśni. Wcześniej jeździłam do Dąbrowy na ul. Kosmonautów, natomiast nie polecam Molickiego. Tam umarł mój pierwszy pies (może gdzie indziej też by się tak skończyło), a Drugiemu psu (ast) obciął uszy jak u doga :evil: chociaż kilka razy się pytałam, czy wie jak ma obcinać i opieka przed i po zabiegu była fatalna. Quote
malawaszka Posted May 10, 2004 Author Posted May 10, 2004 Kati z nieba mi spadłaś: napisz adres na tego veta w Sosnowcu, bo ja też mam złe wspomnienia po dąbrowskich vetach - na Kosmonautów za późno wykryli, że mój poprzedni vet ma mocznicę, a u molickiego kotka mojej siostry odeszła po "rutynowym" zabiegu sterylizacji :cry: Więc w tym mieście jest katastrofa z vetami, na szczepienia to mogę chodzić, ale nic więcej :evil: Jak będziesz coś wiedziała o tej szkółce to napisz w tym topicu :fadein: Quote
Kati Posted May 10, 2004 Posted May 10, 2004 Adres mojego weta: Sosnowiec ul. Gospodarcza. Jak zrobi sie cieplej pojadę porzukać tej szkoły. W której części Dąbrowy mieszkasz? www.terier.pl Quote
malawaszka Posted May 10, 2004 Author Posted May 10, 2004 Ja mieszkam na "Manhattanie" :wink: powinnaś kojarzyć chyba - niedaleko Kosmonautów. Więc mam dosć niedaleko na dziewiąty i jak będzie fajna pogoda to może też się wybiorę tam zerknąć przez płot :wink: Trochę nie lubię tam chodzić z Luną bo ostatnio wytarzała się w tamtej okolicy w jakimś paskudztwie, ale có "Jest ryzyko, jest zabawa" :D Dzieki za adres Veta Quote
malawaszka Posted May 10, 2004 Author Posted May 10, 2004 Aha, i jeszcze chciałam się zapytać jak wyposażony jest ten gabinet na Gospodarczej - czy mają swoje ambulatorium, rtg, itd? Bo ja strasznie ubolewam, że u Molickiego mają tak dobrze wyposażoną klinikę, a nie potrafią tego odpowiednio wykorzystać dla dobra zwieraków - zdecydowanie za dużo jest tam ciągle nowych, młodych lekarzy, którzy uczą się na naszych zwierzakach :evil: Quote
Flaire Posted May 10, 2004 Posted May 10, 2004 Ale nie tutaj, dobrze? Tutaj jest o szkoleniu... Najlepiej taką prywatną rozmowę przenieść na priv. Jak będę miała chwilkę czasu, to wydzielę weterynaryjną część tego topiku i przerzucę ją na weterynarię, a Wy zanim się tu dopiszecie, pomyślcie, jak daleko to, co piszecie ma się do szkolenia w ogóle, a do szkolenia sznaucera olbrzyma w szczególności :roll: . No i zgóry dziękuję za zrozumienie :lol: . Quote
malawaszka Posted May 10, 2004 Author Posted May 10, 2004 Sorry Flaire założyłam ten post i zapomniałam, że on nie jest mój :oops: i troszkę się zapędziłam :roll: Quote
Recommended Posts