Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 7.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Hej, jestem nowa na tym forum i prosze o odpowiedz i pomoc.
Planuje zakup szczeniaczka. Obecnie mieszkam w Anglii i szukajac w internecie na roznych stronkach moge duzo znalezc informacji co trzeba zrobic aby wwiezc pieska z polski do anglii. Wymagania sa kosmiczne, oczywiscie do przejscia ale ja nie mam mozliwosci czekania 6 miesiecy w Polsce z pieskiem na zalatwienie wszystkich formalnosci. Zastanawiam sie jak to wyglada jezeli kupilabym psiaka tu w anglii. Co wtedy musze zrobic aby moc z nim podrozowac do polski na urlop? I czy wracajac z urlopu bede musiala ponownie robic badanie krwi w pulawach itp? Prosze o odpowiedz. Z gory dziekuje :)

Posted

wygláda to dokladnie tak samo jesli chcesz pozniej z PL z uroplu wrocic do UK. Nie ma znaczenia ze psa kupilas w UK.
Piesek urodzony w uk ktory wyjechal z opiekunem, i chce wrocic musi spelniac te same wymagania, jakby urodzil sié w PL. Czyli musi miec paszport i musi minác 6 miesiecy od wyniku krwi.
Czyli od momentu zakupu czy tez adopcji psa ok 7 miesiécy nie bédziesz mogla z psem podrozowac do PL.
Jak bedzisz psa miala i bedzie on gotowy do szczepien musisz sié tym odrazu zajác. Bo po szczepieniu musi minác od 2-4 tyg ( co wet to inna teoria) by moc mu pobrac krew do badania.
Paszpotr i test ok 250funtow, jak sá wyniki , to po 6 miesiácach od daty mozna z psem wjechac. Przed samym wjazdem do Uk max 48h musi pies byc odrobaczony i cos jeszcze, teraz nie pamiétam, ale dziewczyny bédé wiedziec co musi miec pies przed samym wjazdem do UK.

Posted

[COLOR=DarkSlateGray]...odrobaczony i odkleszczony na 24-48h przed przekroczeniem granicy UK

"To meet the rules of the Pets Passport Scheme, the dog must be microchipped, vaccinated against rabies, blood tested and provide a satisfactory outcome to the test six months prior to travel and be treated for Ticks and Tapeworm 24 to 48 hours before re-entering the UK through an approved animal reception facility.[/COLOR][COLOR=DarkSlateGray]"
[/COLOR]
[URL="http://www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/index.htm"]Oficjalne Info - DEFRA[/URL]

Posted

Po Sylwestrze wreszcie wsiadamy w autko i ruszamy w stronę UK. chip+szczepienie+paszport+wyniki krwi,dziś mija 5 miesięcy.

Mam do Was pytania, proszę o pomoc :)
1.Co trzeba zrobić przed wyjazdem? Oprócz tego, że trzeba podać środki przeciw tasciemcowi i kleszczom. Czy wszystki środki są uznawane przez UK? (nie chce żeby powtórzyła się sytuacja sprzed pół roku, kiedy mój pies dostał szczepionkę przeciw wściekliźnie nie uznawaną przez UK).
2.Czy oprócz podania tych środków jeszcze trzeba coś zrobić? Kiedyś coś przeczytałam, że trzeba jechać do lekarza wet powiatowego i zalegalizować paszport, czy to prawda?Kiedy trzeba to zrobić? Mogę już teraz kiedy mam wpis o szczepieniu przeciw wściekliźnie i wynikach badań, czy musze czekać jak już będą wszystkie wpisy włącznie z tymi o tasiemco/kleszczach?
3.Czy do paszportu musi być coś jeszcze wpisane oprócz informacji o szczepieniu przeciw wściekliźnie, wyniku badań i tasiemco/kleszczach?
Np.szczepionki na inne choroby, że pies jest zdrowy, legalizacja? Bo i taki rubryczki tam są...

Posted

Dla swietego spokoju mozesz zaszczepic ja na pozostale wirusowki ( jeszcze polskie ceny ;) ).
Wpis o odrobaczeniu i odpchleniu ( sprawdzony Drontal i Frontline) razem z potwierdzeniem stanu zdrowia psa w paszporcie dostajesz u weta przed wyjazdem.
Legalizacja jest wymagana bodajze tylko w przypadku przelotu.
Trzymamy kciuki za przeprawe :multi:

Posted

Zdecydowalismy z chlopakiem, ze Goldena Retriever'a. Do niedawna zyla jeszcze moja sunia Nuka. Byl to wyzel niemiecki. Tesknie za nia i napewno zdecydowalabym sie po raz kolejny na wyzla bo sa super. Rowniez polski owczarek podhalanski, ale to juz jest bestia! :) Dziekuje za odpowiedzi :) Bede cos kombinowac bo bez pieska w domu to strasznie smutno jest. pozdrawiam.

Posted

No to tak sobie mysle,ze jezeli kupilabym pieska tu w anglii <tu mieszkam> to moglabym porobic wszystkie badania w uk. Przez najblizsze pol roku nie wybieram sie do polski, wiec mniejszy problem z zalatwianiem wszystkiego i piesek moze byc ze mna. Czy ktos moze posiada info na temat gdzie mozna zrobic badanie krwi w anglii i jak to tutaj wyglada? Jaki jest koszt itd? I jezeli juz bede miala wszystko zalatwione to na jak dlugo jest wazny wynik badania krwi, tzn. wiem ze ma minac pol roku i wtedy moge jechac na urlop do polski, ale co nastepnym razem, np po roku? Czy jest dalej wazny? Czy trzeba go powtarzac za kazdym razem przy wyjezdzie? Czy wystarczy tylko regularnie szczepic psa i tyle? (mam zamiar wybrac sie do weta po info ale nie wiem czy nie wprowadzi mnie w blad, bo kazdy jak piszecie ma inne zdanie, no i dodatkowy problem zrozumienia czyli jezyk ang) Prosze o informacje :) Z gory dzieki :)

Posted

[quote name='anadian']... I jezeli juz bede miala wszystko zalatwione to na jak dlugo jest wazny wynik badania krwi, tzn. wiem ze ma minac pol roku i wtedy moge jechac na urlop do polski, ale co nastepnym razem, np po roku? Czy jest dalej wazny? Czy trzeba go powtarzac za kazdym razem przy wyjezdzie? Czy wystarczy tylko regularnie szczepic psa i tyle? (mam zamiar wybrac sie do weta po info ale nie wiem czy nie wprowadzi mnie w blad, bo kazdy jak piszecie ma inne zdanie, no i dodatkowy problem zrozumienia czyli jezyk ang) Prosze o informacje :) Z gory dzieki :)[/quote]

[COLOR=DarkSlateGray]kwarantanna jest ważna tak długo, jak długo pamiętasz o terminowym szczepieniu psiaka - spóźnisz się jeden dzień - kwarantanna traci ważność i musisz powtarzać całą procedurę ...albo kombinować :diabloti:

kilka postów wyżej masz że koszt paszportu i testu to około 250 funtów, ile sam test pewnie napiszą dziewczyny będące w uk, kiedy się pojawią...
[/COLOR]

Posted

a ja mamy pytanie w zwiazku z tym co ile trzeba szczepiac - zeby tej waznosci nie stracic???bo nawet nie wiem jak jest wymagane.

Koszt moze byc rozny w zaleznosci od weta - bo do tego badania liczá odrazu koszt pobrania krwi, chipa - ja akurta robilam jak byla promocja chipow itd, pamietaj zeby najpierw zaczipowac psa przed szczepianiemi, bo jak pies nie ma czipa to bedzie musiala znow szczepic.

Posted

Dziekuje dziewczyny. Troche mi ulzylo, bo juz zaczynalo mi sie wydawac ze jest to niemozliwe do przejscia. Poki co jade na swieta do polski a po powrocie bede sie rozgladala za jakims malym (chyba raczej) goldenkiem, oczywiscie w schroniskach dla zwierzat, choc nie wiem jak ja to przezyje! Aha i takie pytanko do dziewczyn z anglii... Czy jest ktoras z regionu North Yorkshire i ma moze jakies namiary na schroniska? Dziekuje za wczesniejsze posty. Nawet nie spodziewalam sie tak szybkiej odpowiedzi :) pozdrawiam!

Posted

[COLOR=DarkSlateGray]no, preparat ma datę ważności, wet przy szczepieniu wpisuje datę kolejnego... problem był jedynie z wyjazdami do polski, bo o ile preparaty mają ważność 3 lat to według polskiego prawa, pies musi być szczepiony co roku...

nie pamiętam kto, ale ktoś pisał do ministerstwa rolnictwa i chyba potwierdzili, że jeśli mieszkasz w uk i preparat ma ważność 3 lata to wjedziesz to polski (tzn bez obowiązku szczepienia co rok) - piszę to z pamięci, więc dlatego "chyba", poprawcie mnie jeśli się mylę

[COLOR=DarkGreen][B]anadian[/B][/COLOR]: i dokładnie - datę chipowania [U][B]musisz[/B][/U] mieć wcześniejszą niż data szczepienia, chodzi o to, żeby pies był rozpoznawalny (identyfikacja)
[/COLOR]

Posted

Dzięki za informacje :) Im bliżej wyjazdu tym większy stres, czy wszystko ok będzie na granicy.

Cieszę się, że został również poruszony temat zakupu psa w Anglii. Nas też to czeka i również interesuje się co zrobić żeby potem bez problemu podróżować UK-Polska :)

Posted

Goska, to mnie uszczesliwilo Min. Rolnictwa wykladnia :evil_lol:. Zachowujesz terminy zalecone przez weta angielskiego, chyba ze wykorzystujesz psa komercyjnie (wystawy itp. - ustalasz z organizatorem).
Anadian, koszt samego testu ustal sama u weta, rozpietosc kosztow bywa spora, u nas komplet papierow + szczepienia + chip to ok.180 - 200L.
Co do adopcji, rozejrzyj sie po klubach ras, zajmuja sie tez wyadoptowywaniem psow, np. [url=http://www.kennels.co.uk/Rescue/Rescue.htm]Dog Rescue and Rehoming in Avon[/url]

Posted

[quote name='osho'][COLOR=DarkSlateGray]
nie pamiętam kto, ale ktoś pisał do ministerstwa rolnictwa i chyba potwierdzili, że jeśli mieszkasz w uk i preparat ma ważność 3 lata to wjedziesz to polski (tzn bez obowiązku szczepienia co rok) - piszę to z pamięci, więc dlatego "chyba", poprawcie mnie jeśli się mylę
[/COLOR][/quote]
ja mam potwierdzoną wiadomość :p
pies zaszczepiony w Szkocji, 3-letnią szczepionką;
pani z DEFRA potwierdziła że liczą się 3 lata z książeczki zdrowia[FONT=sans-serif][SIZE=2] i nie ma problemu z wwiezieniem psa z powrotem do UK;
natomiast, jeśli chcemy wyjechać z psiunią na dłuższy czas (ponad trzy miesiące), to powinniśmy sprawdzić przepisy danego kraju; jeśli uskuteczniamy krótkie wypady, krótsze niż 3 miesiące, to nie ma żadnego problemu[/SIZE][/FONT] :)
pani dała mi numer referencyjny, żeby go przedstawić w razie problemów na granicy

Posted

A ja z maly offem, ktora dorzucialam by się do karmy, dzis psiak mial byc uspiony i kikou rzutem na taśmę go wyciągnęla ze schroniska : wplaty mogę byc tez na ang konto lub na pol, potrzeba kolo 200zl na karmę jak ktoras moze to proszę o wsparcie dla niego :
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/f28/jutro-strzykawka-albo-ktos-nam-pomoze-dt-nawet-platny-124420/#post11369869[/URL]

Posted

no załamka zupełna. chciałam sprawdzić jakby wyglądała podróż z UK do Polski i potem z Polski do UK ale z tego co przeczytałam koszty i problemy nieamowite :placz:

Posted

siostra miała do mnie przyjechać ze swoją suką w lutym na kilka tygodni. ale nie ma ani badań ani papierów.a pieniędzy jak czytam, takich dużych nie ma żeby to załatwić.

Posted

[quote name='Kaśka (Hasta)']ja mam potwierdzoną wiadomość :p
pies zaszczepiony w Szkocji, 3-letnią szczepionką;
pani z DEFRA potwierdziła że liczą się 3 lata z książeczki zdrowia[FONT=sans-serif][SIZE=2] i nie ma problemu z wwiezieniem psa z powrotem do UK;
natomiast, jeśli chcemy wyjechać z psiunią na dłuższy czas (ponad trzy miesiące), to powinniśmy sprawdzić przepisy danego kraju; jeśli uskuteczniamy krótkie wypady, krótsze niż 3 miesiące, to nie ma żadnego problemu[/SIZE][/FONT] :)
pani dała mi numer referencyjny, żeby go przedstawić w razie problemów na granicy[/QUOTE]

No dobrze to z 3 letnią szczepionką nie ma problemu jeśli chodzi o UK
a jak to jest z polskimi przepisami - bo w końcu tam też nas muszą wpuścić?
Noi pozostałe państwa - np Niemcy - jakie tam są przepisy, wiem że kontroli celnej już nie ma na granicy - ale jednak mogą gdzieś nas w kraju przyłapać.
Czy może ja czegoś nie zakumałam znowu :hmmmm:

Posted

Dahme, Ty to juz nie czytasz kompletnie watku :eviltong:.
Skoro jedziesz tylko turystycznie, obowiazuja przepisy kraju, w ktorym mieszkasz na stale - to taki paragraf w rozporzadzeniach krajow UE. Wiec szczepienie powtarzane co 3 lata jest uznawane w calej Unii, lacznie z Pl.