Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Iwona i Gucia']Chodzi ci o różnice w wyglądzie czy charakterze?;)[/quote]
Chyba chodzi o różnice w charakterze, bo że angliki i irlandy inaczej wyglądają to chyba każdy widzi:diabloti:

Posted

[quote name='Magda:)']Chyba chodzi o różnice w charakterze, bo że angliki i irlandy inaczej wyglądają to chyba każdy widzi:diabloti:[/quote]

Też mi się tak wydaje, ale wolałam się upewnić:eviltong:

Posted

Ale ja nie mam anglika, więc ciężko mi się wypowiadać...

Polecam [URL="http://www.podajlape.pl/"]TĄ [/URL]stronę. Może znajdziesz odpowiedź, masz tu opisaną każdą rasę seterów.

Posted

Różnią się (moim zdaniem, bo mysle ze nigdzie nie znajdzie sie sprawdzonych "faktów" na ten temat, bo takowych chyba nie ma) głownie wygladem. Angliki są minimalnie niższe. Jeśli chodzi o charakter slyszalam kilka razy ze angielskie są spokojniejsze.. Z moich obserwacji roznych anglikow i roznych irlandow stwierdzam ze to nieprawda, w obydwoch rasach zdarzaja sie osobniki spokojne, grzeczne, ulozone, ale i bardzo czestym zjawiskiem w obu są psiaki "ADHD" ;), wesole, lekko nawet nadpobudliwe. Kwestia egzemplarza.

Posted

[quote name='Kaladan']Ale ja nie mam anglika, więc ciężko mi się wypowiadać...[/quote]
Przepraszam za szum :D
Nie wiem dlaczego, ale w pytaniu "widziałem" setera szkockiego - stąd taka podpowiedź

Posted

Teoretycznie ;) (tzn. według książek, artykułów zamieszczonych na necie), irland jest najbardziej żywiołowy i aktywny, anglik troszki spokojniejszy a najspokojniejszy i najstateczniejszy z tej trójki jest szkot.
W rzeczywistości :) (na podstawie informacji uzyskanych od właściciela posiadającego wszystkie 3 na raz, oraz weterynarza), seterki za bardzo nie różnią się charakterem.
Ja mam anglika i trudno mi sobie wyobrazić że irland może mieć jeszcze więcej energii ( że jakikolwiek pies może mieć więcej energii ;) ).

• 2 weeks later...
  • 9 months later...
Posted

[quote name='Agasia']Różnią się (moim zdaniem, bo mysle ze nigdzie nie znajdzie sie sprawdzonych "faktów" na ten temat, bo takowych chyba nie ma) głownie wygladem. Angliki są minimalnie niższe. Jeśli chodzi o charakter slyszalam kilka razy ze angielskie są spokojniejsze.. Z moich obserwacji roznych anglikow i roznych irlandow stwierdzam ze to nieprawda, w obydwoch rasach zdarzaja sie osobniki spokojne, grzeczne, ulozone, ale i bardzo czestym zjawiskiem w obu są psiaki "ADHD" ;), wesole, lekko nawet nadpobudliwe. Kwestia egzemplarza.[/quote]

ja mam rudzielce i białą w kropki - biała jest bardziej zwariowana, szalona, ruchliwa, na razie dużo powiedzieć nie mogę - bo rude mają 6 i 4 lata a biała 4 m-ce (wszystkie to suczki). Nie wiem też czy zależy to od "rasy" czy charakteru ale biała angielka bardziej chce się przytulać, jest bardziej płochliwa (rude nie bały się ściery :razz:), a geny upartości mają takie same, może setery pochodzą od osła? :lol: