kamilka91 Posted November 9, 2007 Posted November 9, 2007 Czy wie ktoś jaka jest różnica pomiędzy seterem angielskim i irlandzkim? Nikt nie potrafi mi tego powiedzieć... Quote
Iwona. Posted November 9, 2007 Posted November 9, 2007 Chodzi ci o różnice w wyglądzie czy charakterze?;) Quote
Magot Posted November 11, 2007 Posted November 11, 2007 [quote name='Iwona i Gucia']Chodzi ci o różnice w wyglądzie czy charakterze?;)[/quote] Chyba chodzi o różnice w charakterze, bo że angliki i irlandy inaczej wyglądają to chyba każdy widzi:diabloti: Quote
Iwona. Posted November 11, 2007 Posted November 11, 2007 [quote name='Magda:)']Chyba chodzi o różnice w charakterze, bo że angliki i irlandy inaczej wyglądają to chyba każdy widzi:diabloti:[/quote] Też mi się tak wydaje, ale wolałam się upewnić:eviltong: Quote
Dream Posted November 11, 2007 Posted November 11, 2007 Najbardziej wiarygodna będzie odpowiedź kogoś kto ma jednocześnie psy tych ras. Zapytaj koleżanki [B]Kaladan[/B] Quote
Kaladan Posted November 11, 2007 Posted November 11, 2007 Ale ja nie mam anglika, więc ciężko mi się wypowiadać... Polecam [URL="http://www.podajlape.pl/"]TĄ [/URL]stronę. Może znajdziesz odpowiedź, masz tu opisaną każdą rasę seterów. Quote
Agasia Posted November 11, 2007 Posted November 11, 2007 Różnią się (moim zdaniem, bo mysle ze nigdzie nie znajdzie sie sprawdzonych "faktów" na ten temat, bo takowych chyba nie ma) głownie wygladem. Angliki są minimalnie niższe. Jeśli chodzi o charakter slyszalam kilka razy ze angielskie są spokojniejsze.. Z moich obserwacji roznych anglikow i roznych irlandow stwierdzam ze to nieprawda, w obydwoch rasach zdarzaja sie osobniki spokojne, grzeczne, ulozone, ale i bardzo czestym zjawiskiem w obu są psiaki "ADHD" ;), wesole, lekko nawet nadpobudliwe. Kwestia egzemplarza. Quote
Dream Posted November 11, 2007 Posted November 11, 2007 [quote name='Kaladan']Ale ja nie mam anglika, więc ciężko mi się wypowiadać...[/quote] Przepraszam za szum :D Nie wiem dlaczego, ale w pytaniu "widziałem" setera szkockiego - stąd taka podpowiedź Quote
papisialka Posted November 12, 2007 Posted November 12, 2007 Teoretycznie ;) (tzn. według książek, artykułów zamieszczonych na necie), irland jest najbardziej żywiołowy i aktywny, anglik troszki spokojniejszy a najspokojniejszy i najstateczniejszy z tej trójki jest szkot. W rzeczywistości :) (na podstawie informacji uzyskanych od właściciela posiadającego wszystkie 3 na raz, oraz weterynarza), seterki za bardzo nie różnią się charakterem. Ja mam anglika i trudno mi sobie wyobrazić że irland może mieć jeszcze więcej energii ( że jakikolwiek pies może mieć więcej energii ;) ). Quote
rudeusze Posted September 10, 2008 Posted September 10, 2008 [quote name='Agasia']Różnią się (moim zdaniem, bo mysle ze nigdzie nie znajdzie sie sprawdzonych "faktów" na ten temat, bo takowych chyba nie ma) głownie wygladem. Angliki są minimalnie niższe. Jeśli chodzi o charakter slyszalam kilka razy ze angielskie są spokojniejsze.. Z moich obserwacji roznych anglikow i roznych irlandow stwierdzam ze to nieprawda, w obydwoch rasach zdarzaja sie osobniki spokojne, grzeczne, ulozone, ale i bardzo czestym zjawiskiem w obu są psiaki "ADHD" ;), wesole, lekko nawet nadpobudliwe. Kwestia egzemplarza.[/quote] ja mam rudzielce i białą w kropki - biała jest bardziej zwariowana, szalona, ruchliwa, na razie dużo powiedzieć nie mogę - bo rude mają 6 i 4 lata a biała 4 m-ce (wszystkie to suczki). Nie wiem też czy zależy to od "rasy" czy charakteru ale biała angielka bardziej chce się przytulać, jest bardziej płochliwa (rude nie bały się ściery :razz:), a geny upartości mają takie same, może setery pochodzą od osła? :lol: Quote
kamilka91 Posted September 10, 2008 Author Posted September 10, 2008 Dzięki... ;) duzo w necie czytałam na ten temat, i juz chyba prawie wszystko wiem :cool3: Quote
Recommended Posts