Jump to content
Dogomania

Najlepsze szczenię,para,grupa hodowlana?!?!

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich serdecznie.
Może ktoś z Was potrafi wytłumaczyć mi jakimi kategoriami kieruje się sędzia wybierając najlepsze szczenię,parę,grupę hodowlaną itd.
Jest to ocena subiektywna bo jeden lubi Pudle a drugi Dogi.
Jak można w przeciągu 30 sek. wydać miarodajną opinię i werdykt?!
W tym czasie nie można nawet dobrze przyjrzeć się wszystkim psom....
Obserwując jak w tempie "taśmy produkcyjnej" wydawane są oceny wszystkich poszczególnych grup dochodzę do wniosku,że nie warto czekać parę godz. do końca wystawy aby sędzia nawet nie spojrzał na Waszego psa bo on i tak wie kto ma być pierwszy...
Moim zdaniem wniosek jest prosty albo sędzia ma swoje "upatrzone" rasy albo związany jest z jakąś hodowlą bądź właścicielami.....
Smutne ale prawdziwe :placz:
Gdyby ktoś był skłonny wytłumaczyć mi tą kwestię to z góry dziękuję.

Posted

Niekiedy faktycznie odbywa sie to u nas zbyt szybko. Jak bylam na wystawie europejskiej w Tuln w Austrii i nasze psy poszly na ring przygotowawczy do wyboru w 9ej grupie, to sedzia , ktory mial naszą grupe sędziować, podchodzil do każdego psa i go ocenial, a nawet cos sobie notowal na kartce i tak chyba powinno to wygladać. Bo grupę powinien w zasadzie wygrać pieś , ktory jest najbardziej zbliżony do wzorca, idealny w swojej rasie, a nie ten, ktory na oko, najbardziej sie podoba.
Co innego w szczeniakach, tam juz sędzia wybiera, najbardziej rzucajacego sie w oczy, bo chyba inaczej sie nie da

Posted

Morris napisał(a):
Wyniki z gr. V są baaardzo przewidywalne. Szkoda, że dyskryminuje się rasy pierwotne i te mniej "efektowne".

Dokładnie :placz:. Od pewnego czasu na podium stają te same rasy :placz:.

Posted

[quote name='Draczyn']Niekiedy faktycznie odbywa sie to u nas zbyt szybko. Jak bylam na wystawie europejskiej w Tuln w Austrii i nasze psy poszly na ring przygotowawczy do wyboru w 9ej grupie, to sedzia , ktory mial naszą grupe sędziować, podchodzil do każdego psa i go ocenial, a nawet cos sobie notowal na kartce i tak chyba powinno to wygladać. Bo grupę powinien w zasadzie wygrać pieś , ktory jest najbardziej zbliżony do wzorca, idealny w swojej rasie, a nie ten, ktory na oko, najbardziej sie podoba.
Co innego w szczeniakach, tam juz sędzia wybiera, najbardziej rzucajacego sie w oczy, bo chyba inaczej sie nie da

i wlasnie po to jest ring przygotowawczy - zeby sedzia sie pofatygowal i dokladnie obejrzal psy i wyrobil juz sobie zdanie o stawce a na ringu glownym tylko wskazal lokaty - BIS ma byc widowiskowy

w polsce bisy sa niesamowicie rozlazle i po prostu nudne bo sedziowie zaczynaja ocenian psy na ringu glownym a przygotowawczy sluzy tylko do ustawienia psow wedlug wzrostu:shake:

• 2 months later...
Posted

ta... nie pamiętam wystawy, na której BIS-a zdobyłby cairn terrier
w Toruniu przy BIS-ie sędzia przechodziła obok psiaków ledwo rzucając okiem, przy naszym lekko się zawahała, jakby zastanawiając się co to właściwie ma być za rasa...
też się zastanawiam jakie zasady kierują takimi wyborami.

Posted

Ja też zastanawiałam się długo czym kierują się sędziowie przy wybieraniu BISów.
Jak pierwszy raz w życiu stanęłam na "honorowym" dywanie w Nitrze na Słowacji w listopadzie tego roku, to trzęsłam się jak galareta, bo gdzie Bernardyn i BIS Baby, toż to przecież małe rozlazłe ciele, które nie ma w sobie tej gwiazdki, którą potrafi mieć np. Pudel...
Jak przeszłam do pierwszej szóstki, to zaczęłam się zastanawiać, co sędzina w nas widzi :lol:
Jak weszłam na podium z numerem jeden to już w ogóle nie pamiętam co wtedy myślałam, hehe.
Wiem tylko tyle, że akurat w tej konkurencji, tzn. przy wyborze tego BISa, sędzina brała pod uwagę poruszanie się psa.
Ale jak może poruszać się niezwiązany baby'ik?

Posted

Jak zdynamizowany budyń. :lol:
W wyborze grupy bardzo liczy się ogólny wygląd ekipy (ubranka) no i ładne (czyt. równe) ustawienie psów- takie mam refleksje po Poznaniu. I popularnośc rasy mam wrażenie, że też... :diabloti: