Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chcę przygarnąć psiaka ze schroniska. Już wybrałam go(albo może on mnie). Przede mną wizyta przed-adopcyjna. Jestem dobrej myśli, że w przyszłym tygodniu psiak będzie w domu.

Pies jest w typie rasy amstaff, ma 1,5roku, od początku tego roku przebywa w schronisku.
To będzie pierwszy pies tego typu w moim życiu (poza psem mojego byłego faceta kilkanaście lat temu)A trzeci ze schroniska(psy pojawiały się, gdy poprzednicy odchodzili, pierwszy mając 15lat, drugi mając 12). Jestem zdecydowana w 100%. 
Pies nie jest w ogóle agresywny, jest "maskotką", która uwielbia się tulić, przytulać i pieścić.
Od czego zacząć wychowanie takiego psiaka. Na co warto zwrócić uwagę?

• 1 year later...
Posted

Daj psu 2 tygodnie na zaaklimatyzowanie się w Twoim domu. Zwykle wtedy pies pokazuje swój prawdziwy charakter. Wtedy też wyjdzie na jaw czego go warto nauczyć. Póki co buduj z nim fajną relację poprzez fajne spacery, zabawy zabawkami i smakołyki za wykonywanie prostych komend. Wszystko raczej na luzie i bez stresu. 
Warto zwrócić uwagę czy nie przejawia takich zachowań jak bronienie(pilnowanie) swojej zabawki, miski, legowiska.

No ale to jak pisałem wszystko wyjdzie w trakcie pierwszych 14dni u Ciebie w domu.