Ancia9898 Posted July 31, 2015 Posted July 31, 2015 Jeśli taki temat już jest to bardzo przepraszam ale nie znalazłam. Jestem wolontariuszem w schronisku pod opieką mam cudowną sunie, jest bardzo energiczna i mądra. Mogę przychodzić do niej dwa razy w tygodniu więc nie mogę zbyt wiele zrobic. Jak kiedyś przyszłam do niej i wziełam na spacer zobaczyłam ze ma całe boki we krwi, pogryzła ogonek, szybko ją umyłyśmy i zdezynfekowałam, ranka leczyła się dobry miesiąc. Teraz psiesek wypuszczony jest na wybiegu ale każde uderzenie ogonkiem powoduje krwawienie. Z tąd moje pytanie czy znacie jakąś maść na regenerowanie się popękanej skóry, ? Krwawienie również występuje. Tutaj chodzi tylko o to by jej przyszły włąściciel nie miał z tym kłopotów, lecząc jej ogonek zwiększa się też szansa na adopcje :) Będe bardzo wdzięczna za pomoc. Gdyby ktoś chciał śledzic losy mojej podopiecznej to zapraszam do jej tematu : http://www.dogomania.com/forum/topic/146892-norma-w-formie-ale-bez-domu/ Quote
Ancia9898 Posted July 31, 2015 Author Posted July 31, 2015 Jutro zrobię i wstawie zaraz po powrocie :) Quote
Ancia9898 Posted August 1, 2015 Author Posted August 1, 2015 dasz radę zdjęcie wkleić tego ogonka? Tutaj zdjecie ogonka, gdy wychodziłam tak trzaskała tym ogonkiem o wszytko że ja nie wiem czy on kiedykolwiek będzie miał jeszcze futerko i normalną skóre bez strupów :/ Quote
gryf80 Posted August 1, 2015 Posted August 1, 2015 może jej zawijać -wpierw wata,na to bandaż.powstanie coś w rodzaju pompona.inaczej trzeba będzie ten ogon uciac. na to mógłby byc dobry argosulfan(na receptę)albo rivanol w żelu(bez rec.) Quote
Ancia9898 Posted August 1, 2015 Author Posted August 1, 2015 Dobrze dziękuje bardzo :) Nie wiem jak to wyjdzie z tym bandażem bo długo jej się on nie utrzyma w schronisku tym bardziej ale będe jej przemywać za każdym razem jak tam będe Quote
Akirka86 Posted August 1, 2015 Posted August 1, 2015 Jest taki krem recepturowy, który świetnie działa na takie rzeczy. Tam jest wit. D3+A, erytromycyna i coś jeszcze. W pracy mam dokładny skład, leczyłam tym kiedyś psu końcówki uszu, które jeden wet zakwalifikował do amputacji, bo twierdził, że to martwica. Podeśle Ci w poniedziałek na privie. Na weterynaryjnej recepcie kosztuje niestety prawie 60 zł, ale jeśli masz możliwość zagadać z jakimś lekarzem to na ludzkiej recepcie koszt jest około 8 zł (przynajmniej ja tyle zapłaciłam). Piszesz, że możesz być tylko dwa razy w tygodniu, a ktoś będzie w stanie zmieniać opatrunki w pozostałedni? Żadne leczenie nie będzie działało jeśli będzie stosowane tak rzadko... Quote
gryf80 Posted August 2, 2015 Posted August 2, 2015 smarowanie ogona czymkolwiek mija się z celem gdy pies będzie to zlizywał pozostawiony sam sobie Quote
Ancia9898 Posted August 2, 2015 Author Posted August 2, 2015 Przy dużej liczbie psów takie zabiegi są niemożliwe, widział ją weterynarz i dlatego biega ona po wybiegu chodzi mi głównie o nawilżenie ogonka by nie pękał. Quote
Ancia9898 Posted August 2, 2015 Author Posted August 2, 2015 Zapytam też jutro w aptece ale wymienię wszystko co jest tutaj zapisane i mam nadzieje że pani wybierze coś co regeneruje szybo i skutecznie zastosuje w czwartek i zdam relacje w sobotę :D Bardzo dziękuje sama nie wiedziałabym co mam z nią zrobić, a to taka radosna psinka Quote
Ancia9898 Posted August 6, 2015 Author Posted August 6, 2015 Jak obiecałam zdaje relacje. Jak widziałąm ją jesczez zza krat od razu moja uwaga była skupiona na bokach czy są czerwone, nie były to już plusik. Pani z apteki poleciła mi maść o nazwie alantan, powiem ze bardzo skuteczny. Jak tylko moje małe adhd usiadło to posmarowałam ogonek i poszłyśmy na spacer, teraz dokładnie widać jak wyglada ranka. Po maści skóra niegdys biała zrbiła się ciemna taka jaka powinna być, widać dwa przetarcia ale nie leci z nch krew, jestem bardzo szcześliwa ze łądnie się goi w sobote i niedziele powtórka i mam nadzieje że będzie dobrze :D Quote
Recommended Posts