Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie!

Jeśli powielam wątek to przepraszam, ale tak jakoś po powierzchownej analizie wydaje mi się, że dawno go nie było.

Sprawa ma się następująco: mam psa w typie pudla miniaturowego z zamiłowaniem do skakania. Ma on 13 miesięcy. Chciałabym z nim zacząć zabawę w dogfrisbee, ale tak trochę nie wiem jak się za to zabrać, a nie chce psu krzywdy zrobić. Skacze od małego (wiem, że nie powinien, ale nóg mu nie mogliśmy związać, a skakał nałogowo - taka natura. Bynajmniej go do tego nie zmuszaliśmy (w sensie ja i reszta domowników)). Frisbee w locie łapie odruchowo (jak mu się uda). Mamy już frisbee - materiałowe i zmaltretowane. Ćwiczymy tylko na działce, bo tam jest duża, trawiasta, ogrodzona powierzchnia. I to na razie na tyle z historii. Teraz pytania. Jakie dyski polecacie dla małego psa na początek? Nadal materiałowe, czy szybko zmienić na plastikowe? Gdzie kupować? Czy na początek starczy ćwiczyć dwa razy w tygodniu? Co zrobić, żeby pies wracał z dyskiem? Bo Magnus niechętnie dysk oddaje :p i ganiam za nim z przysmakiem. Oczywiście takim na jeden ząb i uważam, żeby pogryzł i się nie zakrztusił, ale to chyba złe wyjście? I w ogóle nawet nie wiem od czego tą sprawę ugryźć, więc za wszelkie rady byłabym bardzo wdzięczna :D

• 3 weeks later...
Posted

Dołączam się do pytania-może jakieś linki do filmików?

Ja polecam obejrzeć:

https://www.youtube.com/watch?v=tEPtrdnmcSc

Do Twojego problemy z oddawaniem dysku, oraz inne filmiki dog chow.