krnl Posted March 30, 2015 Posted March 30, 2015 Cześć, Mam pytanie dotyczące karmy wymienionej w tytule. Rozumiem, że jest to karma docelowo dla psów dużych ras, ale czy mają one tak znaczącą różnicę w składzie, że na małego psa mogą wpłynąc w jakikolwiek sposób negatywnie? Posiadam taką karmę i zastanawiam się, czy mogę ją podać mojemu maluchowi. Znawcy karm, wypowiedzcie się ;) Quote
Kocurkotka Posted March 30, 2015 Posted March 30, 2015 na pewno tłuszcz - małemu psu może zaszkodzić i będzie szybciej tył ;) i może dostać alergii - rzadko się zdaża ale jednak może Quote
hanaula Posted March 30, 2015 Posted March 30, 2015 Nie wiem, może porównaj skład (białko, tłuszcz itp.) z wersją medium/small. Moja suka raz je opcje small, a raz medium, różnicy jej to nie robi - w sensie trawienia, tycia/chudnięcia; dużo karm przecież jest bez podziału na wielkość psa. Może to tylko chwyt marketingowy i po prostu różnica w wielkości chrupek. Quote
Kocurkotka Posted March 30, 2015 Posted March 30, 2015 u moic rodziców 5 letni mały pies podjadał karmę owczarka i teraz jest tak gruby że nie może się sam podnieść - małe psy to łakomczuchy i szybko tyją Quote
hanaula Posted March 30, 2015 Posted March 30, 2015 Może tycie spowodowało owo "podjadanie" a nie sama karma w sobie ;) Quote
krnl Posted March 30, 2015 Author Posted March 30, 2015 Z tego co patrze na stronie producenta, to karma dla dużych psow ma mniejszą ilość procentową białka (26% zamiast 31%) i tłuszczu( 14% zamiast 20%). Do tego dodatkowo zawiera składniki wpływające wzmacniająco na stawy. Wydaje mi się, że to nie jest jakaś porażająca różnica w skladach... hmm Quote
Starbuck Posted April 3, 2015 Posted April 3, 2015 Bez problemu może zjeść, nie popadajmy zaraz w paranoję ;-) Często karmy wersji Large są mniej kaloryczne niż dla ras małych. Quote
Yoko93 Posted April 3, 2015 Posted April 3, 2015 Karmy w wersji Large przewaznie maja mniej tluszczu i bialka, bo zapotrzebowanie na te skladniki u duzych ras jest mniejsze niz u nalych ktore z reguly sa bardzo aktywne. Quote
Recommended Posts