Sheneena Posted February 3, 2015 Posted February 3, 2015 Witam, Po pierwsze przepraszam, jeśli temat jest umieszczony nie tam, gdzie trzeba. Chciałam opisać przypadek mojego pieska, który od dwóch - trzech tygodni zachowuje się bardzo dziwnie. Chciałam nadmienić, że już wcześniej takie zachowania miały u niej miejsce, ale ostatnio są one nieprzerwane. Rasa mojej suni to Pekińczyk, ma 12 lat i jak do tej pory prawie nigdy nie chorowała, oprócz okresu zaraz po jej zakupie, jednak uważam, że nie ma to związku z tym, co ma miejsce teraz ze względu na rozbieżność objawów i ich charakter. Przechodząc do rzeczy – pies stał się bardzo osowiały, bojaźliwy, nasłuchuje każdych najmniejszych dźwięków, wpatruje się w jeden punkt z każdego miejsca w mieszkaniu. Trzęsie się wręcz ze strachu i dyszy, nie potrafi zasnąć i nie daje spać nam w ten sposób. Jeśli już, to śpi/leży na podłodze w kuchni, w moim pokoju i w pokoju rodziców, choć wcześniej była pierwsza do zajęcia miejsca na poduszkach w łóżku. Cały czas chodzi z jak najbardziej opuszczonym ogonem do dołu. Na spacerach „ucieka” w jak najdalsze zakątki dostępnych dla niej obszarów, nie obwąchuje wszystkich możliwych miejsc, tak jak wcześniej. Nie ma problemów z jedzeniem i piciem - to pozostało akurat bez większych zmian. Miała niedawno cieczkę, a wczoraj byliśmy z nią u weterynarza, który oczyścił jej gruczoł około odbytu (nie pamiętam jego nazwy) oraz stwierdził, że ma w nim stan zapalny. Weterynarz powiedział też, że to mogło być przyczyną jej dziwnego zachowania, jednak po zastrzyku i po jednym dniu nic się nie poprawiło. Chciałam się dowiedzieć, co może być przyczyną jej dolegliwości/zachowań. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Quote
gryf80 Posted February 3, 2015 Posted February 3, 2015 piszesz że niedawno miała cieczkę-moze to ciaza urojona przebiegejaca w dziwny sposób Quote
wet_CBDNA_pl Posted February 23, 2015 Posted February 23, 2015 Faktycznie lęk i bojaźliwość są tutaj na wysokim poziomie i warto na wszelki wypadek zbadać sunię u weterynarza,bo czy jada ona normalnie? Poczytaj o ciąży urojonej,to jest często ze sobą powiązane. Quote
Recommended Posts