Sebon Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 Witam!Mam psa który wabi się Domino jest on dalmatyńczykiem.Jest to wspaniały pies.Słucha moich komend.Potrafi siad,leżeć,zostać,przychodzi na zawołanie.Już raz odstraszył osiedlowego złodzieja.Lecz mam mały problem.Jako osoba która jest wielce tolerancyjna nienawidzę kiedy ktoś jest rasistą lub ma dziwne zachowania antyspołeczne.Mój pies szczeka no normalnie chce się wyrwać,nie panuję nad nim kiedy widzi czrnoskórego.No po prostu nie da się nic z tym zrobić.Dla wszystkich ludzi jest grzeczny miły.Ale jak widzi czarnoskórego to nwm coś odbija mu.Dodam że jest to pies "adoptowany".Proszę o pomoc gdyż już nie daję rady. Quote
kropi124 Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 Skoro jest adoptowany to nie wiesz czy taka osoba nie zrobiła mu nic złego. Nie sądzę aby pies miał poglądy rasistowskie;) Aczkolwiek dobrze by było go oswoić że nie wolno mu szczekać. Proponuje ćwiczenia na skupienie na właścicielu. Proste i przydatne ćwiczenie, które wykonujesz np. w jakimś miejscu publicznym ( jakiś plan w mieście) gdy widzisz że pies skupia swoją uwagę na czarnoskórej osobie musisz odwrócić jego uwagę np. komendą Domino, patrz! i za spojrzenie psa nagradzasz, najpierw stopniowe patrzenie np. 5 sek. a później nawet do 2 minut. Nagrodą może być smakołyk (a dalmatek na pewno się skusi :) ) ewentualnie zabawka. Ćwiczenie możesz wykorzystywać nawet przy podawaniu jedzenia w domu. Quote
Ryss Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 No nie wiem, nie wiem, jeśli to pies "adoptowany", to jest możliwość, iż płynie w nim cząstka krwi fila brasileiro. A wtedy umarł w butach - czarnoskórzy mają u niego przechlapane. Taki atawizm. [B]Sebon[/B], czy Ty nie jesteś aby kibicem Legii? Quote
Sebon Posted August 25, 2014 Author Posted August 25, 2014 [quote name='Ryss']No nie wiem, nie wiem, jeśli to pies "adoptowany", to jest możliwość, iż płynie w nim cząstka krwi fila brasileiro. A wtedy umarł w butach - czarnoskórzy mają u niego przechlapane. Taki atawizm. [B]Sebon[/B], czy Ty nie jesteś aby kibicem Legii?[/QUOTE] Nie jestem kibicem Legii.Ze światem "kiibicowskim" w piłce nożnej nie mam za wiele wspólnego.A czemu pytasz? Co do tego żeby piec zwracał na mnie uwagę zwraca tylko jak widzi własnie czarnoskórego to nie da rady a nie znam nikogo kto zgodził by się na takie trenowanie psa "na sobie" jako czarnoskóry. Kiedyś miałem to samo z owczarkiem niemieckim tylko że on tak reagował na inne zwierzęta.Często jakieś mneijsze np. koty. BTW.Czytałem coś po sieci i niby znalazłem coś o feromonach że nasze feromony różnią się od feromonów czarnoskórych.Może w tym tkwi problem? Quote
Ryss Posted August 26, 2014 Posted August 26, 2014 [quote name='Sebon']Nie jestem kibicem Legii. Ze światem "kiibicowskim" w piłce nożnej nie mam za wiele wspólnego. A czemu pytasz?[/QUOTE] No, powiadają, że psy z czasem upodabniają się do swoich właścicieli... Ale jak piszesz, że nie jesteś kibolem, to fałszywy trop. [QUOTE] Czytałem coś po sieci i niby znalazłem coś o feromonach, że nasze feromony różnią się od feromonów czarnoskórych. Może w tym tkwi problem?[/QUOTE] Nie myl feromonów ze zwykłym zapachem. Ja tam nie wiem (bo i skąd?), ale kobiety twierdzą (vide [URL]http://f.kafeteria.pl/temat/do-kobiet-zwiazanych-z-czarnoskorymi-mezczynami-p_4130230[/URL]), że czarny mężczyzna pachnie inaczej niż biały. Więc jeśli kobiety wyczuwają tę różnicę, to tym bardziej pies. Więc może Twój dalmatyńczyk ma genetyczną awersję (kropla krwi [I]fila brasileiro[/I]?) do określonych zapachów? Ale kochaj go takim, jaki jest. Quote
maxishine. Posted October 19, 2014 Posted October 19, 2014 No, powiadają, że psy z czasem upodabniają się do swoich właścicieli... Ale jak piszesz, że nie jesteś kibolem, to fałszywy trop. :mdleje: Quote
Recommended Posts