westa Posted July 7, 2007 Posted July 7, 2007 [B]Witam , [/B]od pewnego czasu na brzuchu naszej Westy zaczęły się pojawiać swędzące ją różowe krostki nabiegłe ropą , które rozszerzyły się także na odbyt , a także kilka pojawiło się na pyszczku . Byliśmy u weta , powiedział , że może być to reakcja na mrówki . Mrówy wytępiłem , różowa opryszczka została . Liże się , wygryza ją , strasznie musi to ją swędzieć . Czy już może ktoś spotkał się z czymś takim ? Westa dostaje tanie suche jedzonko , makaron z podrobami , kasze . Staramy się także dawać jej witaminy z wapnem . Pomóżcie proszę .[IMG]http://empire.fastom.pl/krosty.jpg[/IMG] Quote
Martens Posted July 8, 2007 Posted July 8, 2007 Po pierwsze - zamiast tanich suchych karm lepiej podawaj 100% gotowanych samodzielnie dań. Z ciekawości zapytam jaką karmę podajesz i od razu mówię, że z tych typu Chappi, Pedigree, nie daj boże jeszcze tańszych będziesz miała więcej szkody niż pozytku - polecam dział Żywienie - Suche karmy. Owszem, może to być reakcja alergiczna na tanią sucha karmę, ew. podejrzewałabym, że na czerwone mięso. Czy suczka kąpała się w jakichś zbiornikach wodnych? U mojej coś podobnego pojawiło się po kąpieli w niezbyt czystym zalewie, ale na szczęście po 2 dniach zeszło samo. Quote
e.v.a Posted July 13, 2007 Posted July 13, 2007 takie krostki (ranki) moga powstac jak pies jeździ brzuchem po ostrej trawie ;) Quote
sangoma Posted July 17, 2007 Posted July 17, 2007 Trudno tak ze zdjęcia powiedziec co to może być. Infekcja baktryjna, zapalenie mieszków włosowych , reakcja na chemię w ogrodzie...Może to być objaw towarzyszący jakiejś innej chorobie. Najlepiej udaj się do specjalisty skórnego. Edyta Quote
tessa Posted August 21, 2007 Posted August 21, 2007 u mojej suni pojawilo sie cos podobnego, najpierw strupki, potem czerwone plamy a teraz ropne krostki. ma to od kilku dni. podejrzewam ze to wlasnie zadrapania od suchej trawy, poniewaz tego dnia gdy to zauwazylam biegala - tam gdzie zwykle od kilku mc - ale trawa byla skoszona i sterczaly suche badyle. gdyby to byla alergia pewnie ujawnilaby sie wczesniej. dostala masc zeby ranki szybciej jej sie zagoily ale martwi mnie ta ropa :( Quote
quadrupedium Posted August 22, 2007 Posted August 22, 2007 to nie jest od trawy i zadrapan. Weci jak na razie nic na ten temat nie wiedza. Takie krosty pojawiaja sie u psiakow co pewien czas. jak dla mnie jest to jakis wirus. Quote
Coyote Ugly FCI Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 Ja u mojego ascika mam podobny problem ;(:-( Quote
Recommended Posts