lesławek Posted May 7, 2014 Posted May 7, 2014 Witam mam 9 letniego pinczera, u którego stwierdzono w zeszlym roku latem moczówkę prostą. Mial robione wszelkie badania na krew, mocz, usg pecherza, brzucha, prostate, rtg pluc. Wszedzie wszystko oki, tylko mocz byl rozwodniony. mial robionego kuszinga. W klinice przeszedl test z odstawieniem wody na podstawie, którego wlasnie stwierdzono te moczówkę. Dostał minirin , ale ten lek na niego nie działał mimo zwiekszanych dawek. Pies bardzo duzo pije wody (1,5 a 3 l dziennie) i baaardzo duzo sika. Nie wiem juz co robic bo wszyscy lekarze gdzie nie pojde a w paru miastach byłam łącznie z Warszawa gdzie teraz mieszkam rozkładaja rece. Pies zachowuje sie jak narkoman, nie daje nam spac calymi nocami szuka wody, wszedzie gdzie wyweszy choc odrobine wilgoci wlazi, dostaje wode, nawet ma poidlo zeby mu te wode dostarczlo jak nas nie ma w domu a jednak caly czas jego stan to takie psie adhd na te wode zero , ani chwili sppkoju. Nie wiemy juz co robic, raz nakryłam go w nocy jak sikał pod siebie i jednoczesnie pil ten mocz. Z morzem sików wlacze codziennie a cuchna coraz bardziej, sa prawie przezroczyste pies sika wszedzie gdzie popadnie, po prostu idzie sobie przez pokoj i zaczyna sikac jakby mu zwieracz puszczal. Badania na to tez byly robione i nic. Masakra jakas. Pies dostal karme z royala dla cukrzykow bo cukier mu troszke skakal ale ta karma tez nic nie dala. Je normalnie 3 razy dziennie to co zalecali lekarze kurczak, ryz marchew albo galki miesne z szynki np. Mimo tego ze je jest chudy widac mu zebra i kregoslup nie wiem juz co robic, gdzie szukac pomocy, moze to cos innego.wue ktos cos moze, piszcie blagam..... Quote
kasikz Posted May 8, 2014 Posted May 8, 2014 Podejrzewasz cukrzycę, ale czy miał robioną krzywą cukrową albo chociaz przez kilka dni regularnie badany poziom cukru? Idź jeszcze raz do weta powiedz, że podejrzewasz cukrzycę, będzie wiedział na pewno co dalej robić. Zwróć muu tez uwagę, że różnego rodzaju guzy otrzewnej powodują takie właśnie objawy jak Ty tutaj piszesz... Quote
Nienor Posted May 8, 2014 Posted May 8, 2014 Nie wiem, kiedy mial robione te wszystkie badania, ale powtorzylabym je - krew, mocz, elektrolity. Jesli rok temu wszystko bylo w porzadki to dzis juz nie musi. Quote
Maghda Posted May 10, 2014 Posted May 10, 2014 (edited) Mój pies miał podobne objawy (choć nie sikał pod siebie niekontrolowanie, ale sporo pił, często siusiał, mocz był rozwodniony), robiono mu te same badania, diagnoza: moczówka, ale minirin nie "działał". Okazało się, że ma torbiele na nerkach. Robiłaś USG nerek? Z krwi nic nie wyszło, dopiero USG dało odpowiedź. Próbowałaś uczyć pieska siusiać w jedno miejsce, np do kuwety w łazience? --- Jeszcze w temacie moczówki: są dwa rodzaje tej choroby: [B]moczówka centralna[/B] (ośrodkowa, wazopresynozależna, przysadkowo-podwzgórzowa - leczy się Minirinem) oraz [B]nerkopochodna[/B] (polega na niewrażliwości cewek nerkowych na wazopresynę - tu Minirin nie zadziała). Więc jeżeli na podstawie testu z odstawieniem wody lekarze stwierdzili moczówkę, a Minirin nie zadziałał, to może oznaczać moczówkę nerkopochodną. Z informacji znalezionych w internecie wyczytałam, że w tym wypadku leczenie opiera się na podawaniu leków moczopędnych – mają one paradoksalnie działanie zmniejszające ilość oddawanego moczu. Porozmawiaj o moczówce nerkowej z weterynarzem. Inne możliwe przyczyny nadmiernego picia wody to np. guz mózgu, uraz głowy. Edited May 10, 2014 by Maghda Quote
Recommended Posts