PanPies Posted April 28, 2014 Share Posted April 28, 2014 Witam. Mieszkam w bloku. Codziennie dużo się ruszam. Pies zostawałby sam w domu 1-4 godziny, ale nie codziennie. Zależy mi, żeby był bystry, posłuszny i nie hałasował za bardzo. Żeby wytrzymał wielogodzinne spacery i to lubił. Waham się między tą rasą a Retrieverem z Nowej Szkocji, Golden Retrieverem i Owczarkiem Szkockim krótkowłosym. Proszę o wszelkie sugestie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ty$ka Posted May 5, 2014 Share Posted May 5, 2014 Myślę, że na te pytania odpowiedzą hodowcy. Znam zaledwie jedną dogomaniaczkę posiadające mundka, a i to - teraz nie zagląda na forum. ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Clavia Posted May 16, 2014 Share Posted May 16, 2014 Mały munsterlander zdecydowanie by się sprawdził w takich warunkach. Są to psy inteligentne, raczej ciche (oczywiście zależy od osobnika). W porównaniu do golden retrievera, munsterlander powinien być spokojniejszy. Golden to wieczny szczeniak. No i u mundka mniejszy problem z sierścią w okresie linienia. Ja mam starszą już goldenkę a w sierpniu przyjedzie do mnie właśnie suczka mały munsterlander. I też wybrałam tą rasę pod tym kątem,że będzie z nami jeździć w góry, będzie biegać przy koniach, przy rowerze itp. W sumie jakbym miała wybierać pomiędzy obiema tymi rasami to miałabym problem, ponieważ obie są wspaniałe i obie odpowiadają moim wymaganiom:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts