Jump to content
Dogomania

Zakład Rehabilitacji dla psów i kotów

Recommended Posts

Guest Jacol123
Posted

Chciałbym zwrócić uwagę Szanownych Forumowiczów, że w Katowicach działa jeden z niewielu w Polsce ZAKŁAD REHABILITACJI ZWIERZĄT.
Trafiłem tam z moją suczką Arią po tym, jak wpadła pod samochód. Ucierpiał jej splot barkowy i miała też wylew w obrębie czaszki. Przez pierwsze tygodnie musiałem ją nosić na rękach. Trafiłem do Zakładu REhabilitacji gdzie z niezwykłą fachowością i troską pani Halina Markiewicz zaczęła stosować wszystkie dostępne medycynie środki dla przywrócenia Arii sprawności:
Laseroterapię, ultradźwięki, masaże, pole magnetyczne, solux...
Dzięki temu w kilka tygodni Aria wraca do formy.
W międzyczasie widziałem też, jak pomocne mogą być takie zabiegi w różnych stanach porażeniowych, powypadkowych, jak przynoszą ulgę w bólu (np. z powodu dysplazji czy dyskopatii). Pomagają też bardzo starszym psom, zwiększając ich sprawność i komfort. Więcej na ten temat można znaleźć na stronie
www.rehabilitacjapsow.pl

Posted

a mnie sie marzy BASEN DLA PSOW,zarowno taki o jakim pisala ciuciola/psy plywaja pod opieka specjalistow/ jak i taki wspolny gdzie mozna poplywac z psem

Posted

Katowice to i tak daleko od Rzeszowa a mojej Ajce by się taka rehabilitacja przydała, oj przydała. Nawet sama bym kupiła sprzęt, np. używany, gdyby nie trzeba było go sprowadzać z daleka!!

Guest Jacol123
Posted

Agama napisał(a):
a mnie sie marzy BASEN DLA PSOW,zarowno taki o jakim pisala ciuciola/psy plywaja pod opieka specjalistow/ jak i taki wspolny gdzie mozna poplywac z psem

Tak, basen to w ogóle marzenie. Na razie pozostaje specjalna kamizelka dla psa i pływanie w miejscach, gdzie nikomu to nie przeszkadza. Tak robimy z Arią. To w połączeniu ze wszystkimi zabiegami: laserem, ultradźwiiękami, magnetoterapią, masażami daje naprawdę niezłe efekty.

Posted

Ech, moje futro nie lubi wody... Trochę się chlapie, ale nie chce pływać za nic w świecie. Ciekawa jestem skąd można by wziąć używany taki basenik, stricte "pod" rehabilitację, patrzyłam na niemieckim ebayu, ale nic... Może macie jakiś pomysł?

Guest Jacol123
Posted

Bura napisał(a):
Ech, moje futro nie lubi wody... Trochę się chlapie, ale nie chce pływać za nic w świecie. Ciekawa jestem skąd można by wziąć używany taki basenik, stricte "pod" rehabilitację, patrzyłam na niemieckim ebayu, ale nic... Może macie jakiś pomysł?

Może samemu zrobić?

Posted

Macie racje - taki basenik byłby zbawieniem....
Moja sunia wode kocha ,ale niestety blisko nie ma "pewnych " zbiorników wodnych ...a na dalsze wyprawy nie bede babuni narazac ......
Dobrze ,ze przynajmniej ten zakład rehabilitacji mam w miare blisko,bo w "gorszych " chwilach moge sie tam zwrocic o pomoc.

Posted

[quote name='Jacol123']Może samemu zrobić?
No nie wiem, czy zrobiłabym takie coś jak tu wkleję, a właśnie taki by się nam przydał... Koleżanka ma fundusze, mogłaby zrobić nawet hydroterapię (ma miejsce) tylko szukamy sprzętu...
Oto przedmiot moich marzeń :) Ma bieżnię, podgrzewanie, regulację przepływu, nadświetlną też ma chyba :)

Guest Jacol123
Posted

[quote name='Bura']No nie wiem, czy zrobiłabym takie coś jak tu wkleję, a właśnie taki by się nam przydał... Koleżanka ma fundusze, mogłaby zrobić nawet hydroterapię (ma miejsce) tylko szukamy sprzętu...
Oto przedmiot moich marzeń :) Ma bieżnię, podgrzewanie, regulację przepływu, nadświetlną też ma chyba :)
To wygląda na prawdziwego merdcedesa :) Fajne urządzenie :)

• 2 weeks later...
Posted

Ja również z moją bostonką trafiłam do Pani Markiewicz. Mieliśmy dopiero zabiegi dwa razy, ale z tego jak zachowywała się psica na zabiegach i po nich myślę, że ta Pani ma "ręce które leczą" ;) . Muszę jeszcze zaznaczyć, że z Panią rehabilitantką można uzgodnić wizytę w bardzo dogodnych terminach. Polecamy ją każdemu potrzebującemu :multi:

• 1 month later...
Guest Jamnik
Posted

Słuchajcie! Dajcie mi na PV parametry takiego baseniku. Jaki ma być duży, co regulowane i w jakim zakresie. Pokombinujemy cosik. Jakiś sterowniczek, silnik liniowy lub coś podobnego na bieżnie termistorki do sterowania temperaturą wody itp bajery
Napiszcie po prostu dokładnie co chcecie i jakie chcecie
Cosik wykombinujemy

Pozdrawiam Jamnik

Posted

Cześć. Nie wiem jakie mają być wymiary, pewnie takie "uniwersalne" i najlepiej było by zapytać fachowców, może Panią Halinę z Zakładu Rehabilitacji. Jej numer telefonu jest na stronie. Możliwie, że ona była by zainteresowana takim basenem do siebie do zakładu.

Posted

Jamnik napisał(a):
Słuchajcie! Dajcie mi na PV parametry takiego baseniku. Jaki ma być duży, co regulowane i w jakim zakresie. Pokombinujemy cosik. Jakiś sterowniczek, silnik liniowy lub coś podobnego na bieżnie termistorki do sterowania temperaturą wody itp bajery
Napiszcie po prostu dokładnie co chcecie i jakie chcecie
Cosik wykombinujemy

Pozdrawiam Jamnik

Hello,
jak zrobisz takie cudo to ja mam chętnego kupca jeśli cena nie będzie zaporowa.

• 2 weeks later...
Guest Jamnik
Posted

Mam wielką prośbę w związku z projektowanym basenikiem dla naszych Przyjaciół.
Potrzebuję kogoś kto mieszka z duuuużym psem np dog niemiecki ale spory i kogoś z hmmm rękawkowcem że tak powiem...
Wielka prośba o pw
Odpowiem o co mi dokładnie chodzi priv coby nie zanudzać i nie zaśmiecać wątku...
Pozdrawiam Jamnik

• 4 months later...
Posted

Jamnik napisał(a):
Mam wielką prośbę w związku z projektowanym basenikiem dla naszych Przyjaciół.
Potrzebuję kogoś kto mieszka z duuuużym psem np dog niemiecki ale spory i kogoś z hmmm rękawkowcem że tak powiem...
Wielka prośba o pw
Odpowiem o co mi dokładnie chodzi priv coby nie zanudzać i nie zaśmiecać wątku...
Pozdrawiam Jamnik

Chodziło mi o wypowiedź jamnika...

• 1 month later...
Posted

Sprawa jest w trakcie testów
prace trwają pełnym gazem, ale mam tylko 2 krótkie łapki ( jak to u jamników) wi ęc nic nie poradze
powinno być gotowe na koniec marca...
Pozdrawiam
Jamnik

Posted

Jamnik napisał(a):
prace trwają pełnym gazem, ale mam tylko 2 krótkie łapki ( jak to u jamników) wi ęc nic nie poradze
Pozdrawiam
Jamnik

Jak tylko będzie to koniecznie daj zna jak mówiłam, mam chęc na to.

Posted

Jamnik napisał(a):
Pozdrawiam
Jamnik

Mieszkam z pięcioma dogami,czym mogę służyć?

Posted

Ja tylko powiem, ze rehabilitacja nie polega na wlozeniu psa do basenu i zmuszeniu do plywania, a nieodpowiednio prowadzona rehabilitacja mozna psu bardziej zaszkodzic, niz pomoc, wiec badzcie ostrozni w ta radoscia z okazji basenu.

Posted

Przy braku czegkolwiek w tym stylu w mojej okolicy, zerowej chęci psa do wchodzenie do wody i prawie całkowitym wyzdrowieniu, w obecnej chwili jednak nakręca mnie idea basenu. Jasne, jak się ma psa ze świerzym urazem to rozumiem, ale z drugiej strony, zrobić kurs rehabilitacji i.. jedziemy!! Ja się wybieram :razz: Na kurs oczywiście...