Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jako, że udostępniono mi opracowaną przez doktorów mojej uczelni analizę składową wybranych części mięsnych pragnę się podzielić tymi danymi z Wami.
Nie mogę tabeli wkleić ( prawa autorskie ), ale za to napiszę Wam niektóre parametry z interesujących nas BARFowiczów mięsnych części.

[FONT=Helvetica Neue]Zaskakujące dla mnie było jak miernie wypadają wszelkie podroby. Poza wątrobą i ew. sercem nie widze sensu ich podawania. A już na pewno nie widze sensu "spinania" się, żeby dostać coś "wyjątkowego" typu ozor, mózg czy płuca.

Podam dla przykładu niektóre paramentry poszczególnych części jadalnych ( na 100g) :

- kurczak tuszka : 158kcal, 18,6g białka, 9,3g tłuszczu, Ca:P [mg] 10:187,
- kaczka tuszka : 308kcal, 13,5g białka, 28,6g tłuszczu, Ca:P [mg] 8: 149
- skrzydło z indyka ma gorsze parametry od tuszki z kurczaka
- skrzydło z kurczaka : 186kcal, 19,2g białka, 12,2g tłuszczu, Ca:P [mg] 14:139
- wątroba wołowa : 125kcal, 20g białka, 3,1 tłuszczu, Ca:P [mg] 7:358, wit A 14242 [mcg], foliany [mcg] 330 ( porównajcie te wartości z resztą )
- - serca wieprzowe ( niestety brak innych w tabeli ) : 111kcal, 16,9g białka, 4,8g tłuszczu, Ca:P [mg] 35:132, wit A. 8, foliany [mcg] 4
- ozór wieprzowy : 165kcal, 16,5g białka, 11,1g tłuszczu, Ca:P [mg] 11:188, wit. A [mcg] 9, foliany [mcg] 8[/FONT]

[FONT=Helvetica Neue]- nerki wieprzowe : 102kcal, 16,8g białka, 3,8g tłuszczu, Ca:P [mg] 11:246, wit A. [mcg] 35, foliany [mcg] 45[/FONT]
[FONT=Helvetica Neue]- mózg wieprzowy: 139kcal, 11,1g białka, 10,6g tłuszczu, Ca:P [mg] 10:340, wit. A [mcg] 9, foliany [mcg] 5[/FONT]
[FONT=Helvetica Neue]- krew wieprzowa: 73kcal, 16,6g białka, 0,4g tłuszczu, Ca:P [mg] 7:61, wit. A [mcg] 28, foliany [mcg] 4,

[/FONT]
[FONT=Helvetica Neue]To tylko niektóre. Ale jak widać, z podrobów poza wątróbką ( od czasu do czasu! ) i sercami nie warto podawać nic innego. Wątroba ma wszystko, w ilościach kosmicznych, wiec właściwie zaspokaja nam po 1000 kroć zapotrzebowanie na najrówżniejsze wit. oraz mikro i makroelementy. Serce tez mozna z racji na dużą zawartość sodu i potasu ( po 205 mg ).
Ale reszta to kiepścizna straszna.[/FONT]

[FONT=Helvetica Neue]Potwierdziły się również moje obawy co do ilości Ca w kościach. Jeśli chodzi o stosunek Ca do P to zdecydowanie najlepiej wypadają korpusy drobiowe. Zauważcie też, że kaczka jest DWUKROTNIE bardziej tłusta od kurczaka, wiec to na pewno świetna pozycja dla psów pracujących i tylko takich.

[/FONT]

[FONT=Helvetica Neue]Nie ma tam niestety łapek kurzych, a mnie ciekawią. Jednak juz sprawdzając analizę skrzydełek zauwazyłam, że wcale nie są "bardziej wapniowe" niż korpus i stosunek Ca:P jets gorszy. Dobre są do podania od czasu do czasu z racji obecności skóry.[/FONT]
[FONT=Helvetica Neue]Niemniej, wyraźnie widać, że dla psa rozwijającego się suplementacja wapnia jest niezbędna, mimo diety BARFowej. Szczególnie gdy mowa o rasach dużych.
Ja polecam suplementy naturalne, bo wszystko co dostępne na rynku to śladowa przyswajalność. No chyba, że ktoś zainwestuje w dobre suplementy dla źrebiąt - tam jakość lepsza :lol:

Tak więc, moim zdaniem, cackanie się w poszukiwaniu "rzadkich rarytasów" typu sledzina, tchawice, płuca, mózgi mija się z celem.

Pozdrawiam![/FONT]

Posted

Na barfnymswiecie dostałaś już na to odpowiedź. Błędnie podchodziz do kwestii zawartości oraz bogactwa tego i owego. Bo tłuszcz tłuszcowi nierówny, bialko białku nierówne, oprócz tego są narządy będące magazynem konkretnych skłądników takich jak np żelazo (śledziona), jod (tarczyca)... a tego w udostępnionym materiale nie ma.
Jednym słowem - udostępnione dane nie mają dla barfiarzy zadnej wartości. dane które tu zamieściłaś można bez trudu znaleźć w necie nie wysilając się zbytnio (nawet stronka mniam)...