Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie

Mam 6 miesięcznego owczarka południoworosyjskiego - niejadka.

Suche karmy od nadroższych do najtańszych (w tej kolejności) przetestowane ---> zainteresowania ZERO.
Mokrą puszkę (animonda Gran Carno junior) zjada ze smakiem.
Mix sucha + troche mokrej na smak --> żadkie kupy.

I teraz moje pytanie - czy można karmić puszką, jako pokarmem podstawowym - czy zawiera ona wszystkie składniki potrzebne do wzrostu dla dużego psa, jak np.glukozamina i chondroityna.

Czy może spróbować mieszać jakieś psie paszteciki z suchą Acaną Large Puppy, i badać jak trawi ?

Czy jest jakaś mokra karma którą można podawać jako pokarm podstawowy ? Znalazłem coś takiego:

"Integra Sensitive cechuje się wyszukanym składem, wysoką przyswajalnością i smakowitością, a wszystko to dla zdrowego odżywiania wrażliwych psów lub alergików przez okres ich całego życia"

Jestem zmęczony tym karmieniem psa - bawiłem się już nawet w gotowane, ale nie chcę bawić się w bilansowanie diety, i często musiałem wyrzucić kilka kg jedzenia(z mięsem ze sklepu...) bo nie podpasowało jakieś warzywko w pure warzywnym, nie mówiąc o suplementowaniu tabletkami na siłę.

Posted

A próbowałeś dojść co jest przyczyną takiego braku łąknienia u szczeniaka. To raczej nie jest normalne aby półroczny szczeniak był "niejadkiem"i warto w pierwszej kolejności wykluczyć przyczyny zdrowotne.
Ja bym poszła tą drogą:
zrobic podstawowe badania
Jeśli nie ma pasozytów, watroba , trzustka, kwasowośc żoładka są w porządku to warto spróbować preparaty poprawiające łaknienie i prebiotyki
No i niestety też "palenie miski" - to wiek kiedy pies uczy sie pewnych zachowań , jesli zaakceptujesz grymaszenie przy misce to może byc później gigantyczny problem z karmieniem

Posted

Moim zdaniem są mokre karmy w pełni spełniające zapotrzebowanie rosnącego psa we wszystkie wartościowe składniki np. Evangers. Ale problem polega na tym,że są drogie i karmienie dużego psa nimi,a do takich wydaje mi się należy Twój szczeniaczek,zrujnuje Ci kieszeń. Staraj się jednak nauczyć go jeść dobrą suchą karmę,stosując zasadę "przy pełnej misce żaden pies nie zdechł",jak zgłodnieje to wcześniej czy później ruszy do michy i zje wszystko.Zwłaszcza,że to szczeniak,a te z reguły mają większy apetyt. Czasami możesz mu dosmaczyć suche,jakąś dobrą mokrą karmę ale nie od razu bo szybko będzie uważał że tak ma być i samej suchej nie ruszy wcale. I nie zamartwiaj się,że pies głodny i trzeba mu podać jakiś smakołyk,po prostu wziąć go na przeczekanie, aż naprawdę zgłodnieje oczywiście zakładając,jak pisze taks że pies jest zupełnie zdrowy.
Dobrze jest podawać pieskowi tabletki Rumen Tabs,które poprawiają łaknienie.

Posted

Dziękuję za odpowiedzi.
Jeśli chodzi o pasożyty uk.pokarmowego to jest czysty, natomiast nie robiłem mu nigdy badań wątroby czy trzustki.

Spalenie miski na bazie suchej karmy jest niemożliwe - wiem że zaaferowany pies zje jako nagrodę wszystko, ale mój po 3cim chrupku się zniechęca (co innego przy ciasteczkach wątrobowych itp)

Dziś pomieszałem surowe mięso mielone z chrupkami (Acana) i zjadł odpowiednią porcję - obserwuję teraz jak będzie to trawił. Słyszałem że nie powinno się mieszać suchej z jedzeniem zwykłym ale...teoria swoje praktyka zmusza. Jużaki znane są z uporu i nie chciałbym głodzić malucha przez tydzień, zresztą robiłem to już 2 dni i jedyne co osiągnąłem to że zjadał kilka chrupków żeby przeżyć i czekał na lepsze "czasy"

Rumen Tabs przetestuje :)

Posted

tak masz racje-"ruskie"psy sa dość uparte.tez mam "ruska rasę",przechodziłam podobna mękę za młodu psa.poczatkowo jadł purina pro plan ,potem sie znudziło i mógł nie jeść przez kilka dni.przyznaje sie wymiękłam,patrzac jak szczeniak kolejny dzień z rzędu odchodzi od miski.w końcu zaczęłam mu gotowac i niestety,tak juz zostalo do dziś(pies ma 4 lata)
co do podawania puszek-przy szczeniaku to nie problem ale gdy podrośnie to dość mocno uderza to po kieszeni.ale jeśli chcesz to nic nie stoi na przeszkodzie-karma puszkowa dobrej jakości jest równiez karma zbilansowaną