marra Posted January 21, 2014 Posted January 21, 2014 (edited) W piątek w nocy 17 stycznia 2014 r. na oczach naszej Wolontariuszki starsza sunia wpadła pod koła rozpędzonego TIR-a. Przeturlała się między jego kołami i rzuciła się do ucieczki. Na szczęście po krótkim czasie została złapana i umieszczona w bezpiecznym miejscu. Okazało się, że psina wygląda jak szkielet, jest niedożywiona i okropnie zabiedzona- zdjęcia nie oddają jej tragicznego stanu. Tylko cud sprawił, że nie połamała łap i wciąż żyje. Trafiła do lekarza weterynarii, gdzie została zbadana oraz zostały jej podane leki. Niestety prawdopodobnie w wyniku wypadku oraz urazu głowy Mara jest totalnie zdezorientowana, ma potrzebę chodzenia praktycznie cały czas, wchodzi w ciemne kąty lub w miejsca z których nie potrafi się wydostać, na człowieka nie reaguje wcale w dodatku słania się na łapach i zatacza. Na szczęście je i pije normalnie. Lekarz weterynarii ocenił sunię na około 10-12 lat, widać, że już niedowidzi i niedosłyszy...spotkała ją na starość niewyobrażalna tragedia. Nie wiemy co Mara robiła na tej drodze, czy została przez kogoś wyrzucona, być może uciekła lub się zagubiła...możemy tylko przypuszczać. Aktualnie sunia trafiła do mnie na tymczas. Nie jesteśmy w stanie przewidzieć jej dalszego losu, od soboty jej stan praktycznie się nie poprawił. Wczoraj była na kolejnych badaniach, została jej pobrana krew oraz kroplówki. Serdecznie prosimy Was o wsparcie dla Mary...potrzebujemy dla niej pieniążków aby móc powalczyć o godną i szczęśliwą starość...gdyby ktoś zechciał nas wspomóc to wpłat proszę dokonywać na konto: Fundacja Pomocy Zwierzętom Bezdomnym "Szara Przystań" Zabrze , 41-800 Ul. E. Czogały 9 numer konta: [FONT=lucida grande]38 1140 2004 0000 3502 7491 1790[/FONT] z dopiskiem "dla Mary-i nickz dogo" Być może, ktoś słyszał, że ktoś szuka podobnej suni, może faktycznie gdzieś się zapuściła i zapomniała jak wrócić, nastał mrok i nie wiedziała w którą stronę pójść ? POMÓŻCIE! Oto ona: ROZLICZENIE: Badanie krwi oraz moczu : KOSZT WYKONANEGO BADANIA - 70,00 zł BADANIE RTG: + LEKI PRZYJMOWANE CODZIENNIE: ORAZ KARMA JOSERA SENIOR. WPŁATY: 490 zł z Loterii od Rozi :D dziękujemy !!!:loveu::loveu: Edited March 15, 2014 by marra Quote
Jota67 Posted January 21, 2014 Posted January 21, 2014 Sunieczka kochana :( Podniosę wątek. Ale bidulka. Quote
phase Posted January 21, 2014 Posted January 21, 2014 Oczywiscie jestem na watku.. Boze coza bida :( miala ogromne szczescie naprawde. Taka smutna dziewczynka :( Quote
marra Posted January 22, 2014 Author Posted January 22, 2014 Dziękuję za obecność!!!!! Mara dziś nie wstała jak wychodziłam do pracy, nie wykazała chęci wyjścia na podwórko a ja jej nie zmuszałam. Tylko ona nie chce się załatwiać i tu jest problem. Quote
marra Posted January 23, 2014 Author Posted January 23, 2014 Podnoszę wątek, co nas tak malutko ? Quote
phase Posted January 23, 2014 Posted January 23, 2014 Faktycznie malizna jeśli chodzi o ilość osób na wątku. :( Trzeba powysyłać zaproszenia. Quote
marra Posted January 24, 2014 Author Posted January 24, 2014 Jota67 napisał(a):Ja jestem. Jak bidulka? :( Niestety bez zmian, dzisiaj czeka ją USG i będziemy wprowadzać leki. Oprócz czekania nic nie jesteśmy w stanie póki co zrobić. Ja nie widzę żadnej poprawy jeśli chodzi o jej zachowanie. Wciąż chodzi bez celu lub śpi. Nie reaguje na nas w ogóle, tylko czasem podnosi głowę, wie natomiast gdzie jest miska i jak jest jedzenie to trafia do niej. Zaczęła się na szczęście załatwiać. Quote
marra Posted January 24, 2014 Author Posted January 24, 2014 phase napisał(a):Faktycznie malizna jeśli chodzi o ilość osób na wątku. :( Trzeba powysyłać zaproszenia. Wysylałam i nic :( Quote
majka12741 Posted January 24, 2014 Posted January 24, 2014 Podnoszę i trzymam kciuki za nasza babunię Quote
Jota67 Posted January 25, 2014 Posted January 25, 2014 nie wiadomo przez co bidulka przeszła. Może potrzebuje trochę czasu, żeby zmienić zachowanie... trzymam kciuki.... Quote
Betta Posted January 25, 2014 Posted January 25, 2014 zapraszam na bazar dla dziwczyny BIŻU, KOSMETYKI, GADZETY > http://www.dogomania.pl/forum/threads/250424-BI%C5%BBU-KOSMETYKI-GAD%C5%BBETY-dla-podopiecznych-Szarej-Przystani-do-02-02?p=21805129. Quote
beataczl Posted January 26, 2014 Posted January 26, 2014 zagladam do suni...moze troszke czasu potrzebuje i bedzie lepiej... super,ze zaczela sie zalatwiac . Quote
marra Posted January 27, 2014 Author Posted January 27, 2014 Dziękuję Wam za przybycie i trzymanie kciuków. Mara hmmm no wciąż bez zmian. Wprowadziliśmy jej leki ale na efekt trzeba jeszcze kilka dni zaczekać. Czeka ją jeszcze USG nerek, na dniach myślę, że uda się to zrobić. Trochę zaczęła marudzić przy jedzeniu, mimo małych porcji nie dojada, natomiast bardzo jej się spodobała opcja parówek z tabletkami :) Od trzech dni rano załatwia się wzorcowo, pełen zestaw. Natomiast siusia dosyć rzadko, 2 czasem 1 raz dziennie. Porobię jej dziś kilka zdjęć. Quote
beataczl Posted January 27, 2014 Posted January 27, 2014 na te siusiu moze jakis furosemid by dac jak myslicie.. Quote
Jota67 Posted January 27, 2014 Posted January 27, 2014 Jak tak mało siusia to coś niedobrze :( trzymam kciuki za sunieczkę. Quote
Diuna B. Posted January 27, 2014 Posted January 27, 2014 [quote name='Jota67']Jak tak mało siusia to coś niedobrze :( trzymam kciuki za sunieczkę.[/QUOTE] Zależy ile pije.Jak mało pije ,to i sikać nie ma czym. Quote
marra Posted January 28, 2014 Author Posted January 28, 2014 [quote name='beataczl']na te siusiu moze jakis furosemid by dac jak myslicie..[/QUOTE] Na razie nie, nie jest to jakaś tragedia póki co. Najważniejsze, że w ogóle mocz oddaje. Jestem ciekawa jakie życie miała wcześniej, nie jest specjalnie brudna a jej zapach nie budzi zastrzeżeń. Tylko taka zabiedzona. Ciezko jej zrobić zdjęcie bo ciągle chodzi a od telefonu się odwraca :) wstydzi się :) Quote
beataczl Posted January 28, 2014 Posted January 28, 2014 miala duzo szczescia zeby sie spod TIRa przeturlac w takim stanie to i tak cud... Quote
Recommended Posts