Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak poznać u suki że akurat ten dzień cieczki jest płodny i można jechać do repa? :cool3:
I ile psy muszą byś złączone? :lol:
I jak można poznac czy suka została zapłodniona?

Posted

[quote name='Wiza']Jak poznać u suki że akurat ten dzień cieczki jest płodny i można jechać do repa? :cool3:
I ile psy muszą byś złączone? :lol:
I jak można poznac czy suka została zapłodniona?[/quote]

Dni płodne to z regułu 10-12 dzień krwawienia ale lepszym wyznacznikiem jest
zmiana zabarwienia wydzieliny na żółtawą, blado różową
zmiękczenie i ziwększenie sromu
chcica suki , wystarczy pogłaskac po zadku a ogon na boku i sromik w gotowości na samczyka :razz:

Czas złączenia nie jest wyznacznikiem bo sa suki które zachodzą bez skleszczenia a są suki któe nie zachodza.

A czy wyjdzie ? Dowiesz się najwcześniej około 4-5 tyg jak zrobisz USG, albo tradycyjnie poczekasz do 8 tyg jak suak wyrażnie się zmienia.

Posted

Najprościej, ale trochę drogo jest zrobić u weta testy progesteronowe. Robi się je u weta, trzeba pobrać krew i oddać do laboratorium. Trzeba wcześniej weta wypytać czy ma sprawdzone laboratorium, które zrobi badanie w ciągu jednego dnia. W Warszawie niestety zdaża się, że na Gagarina się nie wyrabiają i nie ma wyników. Pod tym względem lepszy jest Miluś, czyli bank krwi. Pierwszy test robisz 3 dnia cieczki, następne co 2 dni. Suka jest gotowa do krycia, gdy progesteron "podskoczy" do 7-8 punktów. Są źródła medyczne, które podają, że powyżej 10, ale jak rozmawiałam z wetami i innymi hodowcami to wszyscy mówią żeby kryć przy 7-8. Ja tak kryłam i suka załapała, więc chyba to prawda.
Ach i są też testy paskowe, które wet może zrobic na miejscu z wydzieliny, ale one są zawodne, a koszt podobny, więc lepiej nie ryzykować

• 3 weeks later...
Posted

moj pies ktyl na wiosne suke ktora miala robiony i progesteron i cytologie i nie zaszla :roll: wiec tak do konca badaniami nie mozna sie sugerowac
ja zawsze obserwuje wyglad i zachowanie swoich suczynek

Posted

[quote name='Elitesse']moj pies ktyl na wiosne suke ktora miala robiony i progesteron i cytologie i nie zaszla :roll: wiec tak do konca badaniami nie mozna sie sugerowac
ja zawsze obserwuje wyglad i zachowanie swoich suczynek[/QUOTE]
A na pewno suka płodna?

Posted

[quote name='Martyna_']A jaki jest koszt tych wszytskich badań progesteronowych?[/quote]
jedno badanie krwi ok 50 zł, ale to u mnie w Warszawie, w innych miastach może być inna cena.

Posted

[quote name='Wiza']a czy jak poznam ze suka jest najwyraźniej płodn to lece do weta sprawdzić, i do repka? XD[/quote]
raczej odwrotnie :)
osobie nie doświadczonej nie jest łatwo poznać czy to już, więc najpierw badania a poźniej reproduktor.

• 1 month later...
Posted

[quote name='boksiedwa']jedno badanie krwi ok 50 zł, ale to u mnie w Warszawie, w innych miastach może być inna cena.[/quote]

W Szczecinie w szpitalu 25 zł. Ale najpierw trzeba pobrać krew u weta. U jednego pobierałam za 10 zł, u drugiego za 15.

Pozdrawiam Hania

Posted

A to co ja mam w takim szpitalu powiedzieć ? Że mam sukę i chciałabym aby mi zrobili badanie krwi ? Pytam sie bo u mnie nigdzie w pobliżu u weterynarza nie robi się takich badań :-(.