Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam.
Jak uważacie jaka rasa najlepiej nadaje się do tego sportu? Zależy mi jednak, aby pies nadawał się również do innych sportów jak frisbee czy agility. Myślałam o malinosie albo aussiku, co sądzicie?

Edited by anett94
  • 3 weeks later...
Posted

myśli że malinois bardziej się nada do agility czy frisbee niż do zaprzęgu.
Do zaprzęgu osobiście polecam ci owczarka niemieckiego , huskiego , wyżła - myślę że te rasy również nadadzą się do agilitów bądź frisbee ... Z tym że dobrze jest prześwietlić stawy owczarkowi.

• Upvote 1
Posted

[quote name='anett94']Witam.
Jak uważacie jaka rasa najlepiej nadaje się do tego sportu? Zależy mi jednak, aby pies nadawał się również do innych sportów jak frisbee czy agility. Myślałam o malinosie albo aussiku, co sądzicie?[/QUOTE]

Belgi i aussiki odpadają, lubią biegać ale a sensem, samo pokonywanie km ich nie bawi. Lepiej sprawdzaja się psy mysliwskie, np: wyżły, pointery. Jesli musiałabym wybrać psa jednoczesnie do bikejoringu, agility i frisbee - to byłby to vizsla.
Co do owczarków niemieckich, biorąc pod uwagę zdrowie dzisiejszych ON-ków, to jesliby ktoś znalazł odpowiedniego psa byłoby to jak wygranie szóstki w TOTKA.

• Upvote 1
  • 2 months later...
  • 7 months later...
Posted

Chciałabym nieco odświeżyć temat. Zastanawiam się nad wyżłem niemieckim lub wyżłem węgierskim. Która z ras lepiej odnajdzie się w bikejoringu/canicrossie? Jakie są różnice w ich psychice? Może ktoś kto posiada ww. rasy może się wypowiedzieć?

Znalazłam taka o to tabelkę, pochdzenie „Runner’s World” nr 7 (26) z września 2011.

http://www.karmelove.pl/wp-content/uploads/2012/05/tabelka.jpg

• Upvote 1
Posted

W tabeli węgier przedstawiony jest jako szybszy, a czy nie o to chodziło przy greysterach? Aby zachować charakter i chęć pracy z człowiekiem wyżła ale nieco go przyspieszyć dolewką charta? Ale za to w sterowalności wg tabeli węgier jest pod WNK.

Też chętnie się dowiem czym róźnią się te dwie rasy pod względem zaprzęgu :)

• 1 year later...