Divi Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 Czaruś cudny mi też się spodobał. To on jest taki cudny mam nadzieje, ze jest juz w domku a jak to jak by sie go po ogłaszało to by szybko znalazł. Proszę o info co z tym psiurem. Ja to bym chciała tak szybko zabierać je do DT potem do DS i żeby były szczęśliwe i kochane. Tak szybko szybko tyle ich jest i każy taki kochany. Złość mnie bierze:angryy: Quote
zuzia63 Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 wszystkie zasługują na własne domki, ale przy tej suni coś mi w serduszku załomotało:oops: [IMG]http://img23.imageshack.us/img23/5407/picture2nru.jpg[/IMG] Quote
fizia Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 W sobotę mamy już potwierdzony transport dla Amarka:multi: Nikus zgodził się wziąć jeszcze jednego psiaka - czekam jeszcze na potwierdzenie z hoteliku czy mogą przyjechać 2 a nie 1 i od Truskawy czy Amar może jechać Może - jeśli jeszcze jest-te pieseczek od Divi? albo boskio Ta sunieczka, co pokazała Zuzia tez strasznie mi się podoba. Może by się udało do Reni, bo Renia woli sunie przyjmować ze względu na jednego z podopiecznych, który woli suczki. Uważam, że koniecznie trzeba Ja zapisać do kolejki. Jakby ktoś słyszał o DT dla szczeniorków - bardzo by się przydał, bo sunieczki rosną, zaraz przestaną być malusie i słodkie i przejdą do ogólnych boksów, a tam już szanse się bardzo zmniejszają... I bardzo prosze zaglądnijcie do naszej Molly - musimy coś wykombinować, bezpłatny DT dla Niej byłby na wagę złota... [URL]http://www.dogomania.pl/forum/f1162/malenka-molly-mini-goldenek-z-krzywym-kregoslupkiem-czy-bedzie-chodzic-142609/?highlight[/URL]= [IMG]http://www.3rd-pole.com/photos_dgm/molly/IMG_9754.jpg[/IMG] Quote
zuzia63 Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 śliczna jest :loveu: pewnie taka dokolankowa jest? [IMG]http://img194.imageshack.us/img194/2726/34964238.jpg[/IMG] Quote
fizia Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 [quote name='zuzia63']śliczna jest :loveu: pewnie taka dokolankowa jest? [/quote] Właśnie nie wiem, myślałam, że nawet taka mniejsza Quote
Divi Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 Fajnie by było zeby miała mordaka domek, a jak nie to fajnie by było jej taki domek podarować:loveu:. Quote
zuzia63 Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 [quote name='fizia']Właśnie nie wiem, myślałam, że nawet taka mniejsza[/quote] taka malutka sunia szybko znalazłaby domek:lol: Quote
clo Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 ta sunia moze jechac do reni pod koniec sierpnia w takim razie:) a teraz dziewczyny musimy koniecznie brac sie za kolejke i sie jej trzymac..kazdy musi miec szanse:))wiec dawac psy do kolejki ja teraz koniecznie zglaszam nr 988 on tak blaga o dom...marzy mi sie by teraz pojechal..a jak ne to go wpisuje w kolejke prosze...i koniecznie musimy szybko ta nazwe wymyslic i nie ma co czekac trzeba to stow zawiazac bo potrzebujemy wiecej sponsorow..bo te staruszki zasluguja na lepsze dozywocie...kurcze dt za darmo bylby na wage zlota...a i kazdy pies do kolejki wypada tez by mial imie:)))imie to start po nowa droge zycia:)juz nie beda niczyje beda nasze;)))988..ja nazwalabym go..ramzes:)Ramzio:) Quote
zuzia63 Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 a ja mam pytanie - Kto to ta Renia i najważniejsze [B]ile miesięcznie za taką sunię? ;)[/B] Quote
ihabe Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 a czy jest jakaś różnica między stowarzyszeniem a fundacją? Ja zawsze podchodzę do tematu jak handlowiec i obsługa Klienta i wiem, ze ludzie zapamietyją tylko łatwe nazwy, krótkie i najlepiej chwuyające za serce np Fundacja ostatnia szansa. W naszej fundacji czy tez stowarzyszeniu na 100% będe chciała pomóc w znalezieniu sponsorów i wtedy nazwa musi mi pomóc w tym. Ostatnia szansa często w naszym działaniu jest ostatnią, dotyczyć może wszystkich zwierząt, ostatnia szansa na godne życie i ostatnia szansa na edukacje narodu. Musimy w statucie napisać też ze chcemy współpracować ze szkołami i zacząc edukacje od najmłodszych ...... och tyle do zrobienia...., dobrze, że dzieciaki już nie są w pieluszkach:loveu: Ale zdrowia zaczyna brakować:-(:loveu: Quote
fizia Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 Tak tu myślimy nad nazwą KYNOPOLIS (Miasto psów) [B]Kynopolis[/B]- grecka nazwa stolicy XVII Nomu Górnego Egiptu, którą przetłumaczyć można jako "Miasto Psów". Główny ośrodek kultu Anubisa. [COLOR=#000000][FONT=MS Shell Dlg 2],,Psy w czasach starożytnych" Były miejsca gdzie psy uważano za istoty święte. Tak było w Kynopolis. Każdy jego mieszkaniec zobowiązany był do dostarczania pożywienia dla miejskich psów. Wybuchła nawet wojna z sąsiednim miastem, którego mieszkańcy zabili i zjedli psa z Kynopolis. Wyżej od psa ceniono tylko święte byki i bisy. Po śmierci psa golono głowy i urządzano głośne obrzędy żałobne, którym towarzyszył post. Ciało psa balsamowano i składano w specjalnie przeznaczonym dla niego grobowcu; na kamieniu nagrobnym właściciel umieszczał napisy wyszczególniające jego wszystkie zasługi. Cmentarze dla psów znajdowały się w każdym mieście, a archeolodzy są w stanie wykazać, że niejednokrotnie je powiększano.[/FONT][/COLOR] Quote
fizia Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 [quote name='ihabe']a czy jest jakaś różnica między stowarzyszeniem a fundacją? Ja zawsze podchodzę do tematu jak handlowiec i obsługa Klienta i wiem, ze ludzie zapamietyją tylko łatwe nazwy, krótkie i najlepiej chwuyające za serce np Fundacja ostatnia szansa. W naszej fundacji czy tez stowarzyszeniu na 100% będe chciała pomóc w znalezieniu sponsorów i wtedy nazwa musi mi pomóc w tym. Ostatnia szansa często w naszym działaniu jest ostatnią, dotyczyć może wszystkich zwierząt, ostatnia szansa na godne życie i ostatnia szansa na edukacje narodu. Musimy w statucie napisać też ze chcemy współpracować ze szkołami i zacząc edukacje od najmłodszych ...... och tyle do zrobienia...., dobrze, że dzieciaki już nie są w pieluszkach:loveu: Ale zdrowia zaczyna brakować:-(:loveu:[/quote] JEŚLI MASZ PRZYJACIÓŁ – ZAŁÓŻ STOWARZYSZENIE. JEŚLI MASZ PIENIĄDZE – ZAŁÓŻ FUNDACJĘ. [url=http://administracja.ngo.pl/x/340717]Jakie są różnice między stowarzyszeniem a fundacją?[/url] [B]Co to jest stowarzyszenie?[/B] W najszerszym znaczeniu przez stowarzyszenie rozumie się dobrowolne zrzeszenie ludzi w formie organizacji dla osiągnięcia wspólnymi siłami i środkami określonego celu1. Innymi słowy: stowarzyszenie to grupa osób (przyjaciół, bliższych i dalszych znajomych, członków rodziny – członków stowarzyszenia), które mają wspólne zainteresowania (np. interesują się międzywojennym przemysłem polskim) lub wspólny cel (np. chcą uchronić przed zniszczeniem przedwojenną fabrykę). Razem chcą rozwijać swoje zainteresowania lub osiągnąć wyznaczony sobie cel (np. wpisać zabudowania fabryki do rejestru zabytków, odnowić ją itd). Każdy może założyć stowarzyszenie, może też przystąpić do już istniejącego stowarzyszenia, a także w każdej chwili z niego wystąpić – dlatego mówimy, że [B]stowarzyszenia są organizacjami dobrowolnymi[/B]. Stowarzyszenie istnieje niezależnie od tego, kto jest jego członkiem ([B]jest trwałe[/B]) – to znaczy członkowie mogą odchodzić ze stowarzyszenia, mogą przystępować do niego także nowi i nie powoduje to konieczności np. ponownej rejestracji organizacji lub jej wyrejestrowania, pod warunkiem wszakże, że w stowarzyszeniu będzie minimum 15 osób. Cele stowarzyszenia muszą być [B]niezarobkowe[/B]. To znaczy – stowarzyszenie nie może zostać powołane po to, aby przysporzyć korzyści majątkowych jego członkom. Poszczególne osoby decydują się zaś na przystąpienie do stowarzyszenia i działanie w nim nie dla pieniędzy, ale dla idei, czyli po to, aby osiągnąć cel społeczny, zapisany w statucie stowarzyszenia. Stowarzyszenie może prowadzić działalność gospodarczą, lecz dochód z niej powinien służyć wyłącznie osiągnięciu tych właśnie celów społecznych. [B]W sensie prawnym stowarzyszenie jest to dobrowolne, samorządne, trwałe zrzeszenie o celach niezarobkowych (art. 2 ust 1 Prawo o stowarzyszeniach).[/B] [B]***[/B] 1. J. Czerwiński, Encyklopedia podręczna prawa publicznego (konstytucyjnego, administracyjnego i międzynarodowego), praca zbiorowa pod red. Z. Cybichowskiego, Warszawa, tom 2, s. 993. [B]Co to jest fundacja?[/B] Fundację tworzą ludzie, którzy razem pracują dla określonego dobra wspólnego. Jednak o powołaniu fundacji i o tym, czym będzie się ona zajmować decyduje zazwyczaj jedna lub kilka osób (fundator lub fundatorzy), które chcą osiągnąć jakiś ważny społecznie cel (np. podnieść poziom wykształcenia młodych osób w danej miejscowości) i na ten cel przekazują majątek. W sensie prawnym fundacja to właśnie ten majątek (pieniądze, papiery wartościowe, ruchomości, nieruchomości). Fundator może przekazać majątek także na to, aby osiągnąć cel ważny gospodarczo (np. rozwój ekonomiczny określonego obszaru). W przepisach prawa, w tym również w Ustawie z dnia 6 kwietnia 1984 r. o fundacjach, nie ma prawnej definicji fundacji. W art. 1 określono jedynie, że fundacja może zostać ustanowiona dla realizacji zgodnych z podstawowymi interesami RP, celów społecznie lub gospodarczo użytecznych, w szczególności takich jak: ochrona zdrowia, rozwój gospodarki i nauki, oświata i wychowanie, kultura i sztuka, opieka i pomoc społeczna, ochrona środowiska oraz opieka nad zabytkami. Zgodnie ze Słownikiem Języka Polskiego, PWN Warszawa 1998 r. fundacja to: [LIST=1] [*]„ofiarowanie czegoś, zbudowanie czegoś na własny koszt do użytku społeczeństwa; ufundowanie czegoś”;. [*]„instytucja, której podstawą jest majątek przeznaczony przez jej założyciela na określony cel (dobroczynny, kulturalny)"”. [/LIST]Natomiast według Sądu Najwyższego (SN z 7 lipca 1993 r. III CZP 88/93 – OSNC 1994, poz. 14) fundacja jest to: „formalnie spersonifikowany (osobowość prawna) majątek, o którego przeznaczeniu (i sposobie wykorzystania) decyduje wola fundatora”. Najważniejszym elementem fundacji (z prawnego punktu widzenia) jest więc [B]majątek, który zostaje przeznaczony przez osobę tworzącą fundację na określony cel społecznie lub gospodarczo użyteczny[/B]. W konsekwencji fundacja nie może istnieć bez majątku. Już w akcie fundacyjnym (akt notarialny zawierający oświadczenie fundatora o ustanowieniu fundacji) fundator winien wskazać, jaki majątek przeznacza na utworzenie fundacji. [B]Główne różnice między stowarzyszeniami a fundacjami dotyczą:[/B] [LIST=1] [*]ich powstawania; [*]celu działania; [*]zarządzania nimi; [*]nadzoru zewnętrznego nad nimi [/LIST] Quote
fizia Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 [quote name='zuzia63']a ja mam pytanie - Kto to ta Renia i najważniejsze [B]ile miesięcznie za taką sunię? ;)[/B][/quote] Renia prowadzi domowy dom tyczaswy w Sochaczewie pod Warszawą [URL]http://www.dogomania.pl/forum/f937/dom-tymczasowy-platny-przyjmujemy-psiaki-od-listopada-121856/[/URL] BYł już u Niej nasz Zorro, Kaja, teraz jest Piłkarz. Mają tam wspaniałe warunki. 10 zł kosztuje doba Quote
fizia Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 No to mamy w kolejce narazie Boksia, Ramzesa, pieseczka od Divi i sunię od Zuzi Quote
zuzia63 Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 Dzięki, [B]fizia[/B], muszę to przemyśleć...;) i policzyć... Quote
fizia Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 [quote name='zuzia63']Dzięki, [B]fizia[/B], muszę to przemyśleć...;) i policzyć...[/quote] Wiesz, to jest tak, że jak jeden pisak jedzie do domu, to na jego miejsce wskakuje drugi. Zazwyczaj się zdarza, że osoby, które wspierały tego szcześciarza, zgadzają się pomóc następnemu. Stąd możemy sobie pozwolić na taką ciągłość. Kolejka ma na celu wyznaczenie, które psy mają jechać następne.. Nie trzeba opłacać pobytu psiaka, którego się wytypowało :loveu: Oczywiście każdy, choćby najmniejszy datek bardzo mile widziany, ale można nie dać ani grosika, a za to np. zrobić ogłoszenie albo odwiedzać wątek albo trzymac kciuki Quote
fizia Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 Ja dzisiaj robię powtórkę z mitologii sobie :) Pamiętacie historię Odysa, którla Itaki? Jego pies nazywał się ARGOS To tez piękna historia - o psiej wieroności i miłości "Czworonożnym bohaterem, którego wierność i przywiązanie od wieków nie przestają dziwić i wzruszać, jest Argos pies króla Itaki. On jako jedyny rozpoznał powracającego po latach tułaczki Odysa. " "Argos – 10 lat tułał się Odys po morzach i lądach zanim dotarł do swojej Itaki. O czekającą na niego żonę, Penelopę, zaczęli starać się już okoliczni książęta. By odzyskać żonę i pałac musiał stanąć w szranki z konkurentami. Ci jednak zabiliby go, gdyby się pojawił. Musiał uciec się o fortelu, a pomogła mu w tym bogini Atena. Zamieniła bohatera wojny trojańskiej w pokurczonego, obszarpanego żebraka. Podstęp udał się tak doskonale, że nikt z domowników go nie rozpoznał. Dopiero gdy wszedł na dziedziniec stała się rzecz niezwykła – leżący przy bramie na stercie gnoju Argos rozpoznał swojego ukochanego pana, na którego czekał 20 lat. Oddajmy teraz pióro Homerowi, który opisuje to tak: „Pies leżący tam blisko łeb podniósł, strzygł uchem. Był to Argos, którego sam Odys wychował, Lecz nie użył, gdyż wcześniej on był pożeglował Pod Troję. Potem chłopcy go na polowanie Brali w góry na kozy, zające i łanie. Teraz leży wzgardzony, gdyż nie stało pana, Na kupie, co spod mułów i krów wyrzucana Zalega koło bramy; gnojem tym nawożą Parobcy pola pańskie i pożytek mnożą. Na nim to leżał Argos, jedzon przez robactwo. Lecz skoro bliskość pana zwietrzyło biedactwo, Pokiwało ogonem tuląc uszy obie, Chciałoby się doczołgać, sił nie miało w sobie. Uważał to Odysej i łzę uczuł w oku; Otarł ją, by nie widział pastuch, co stał z boku. »Dziwna rzecz, Eumajosie − Odys mu powiada − Jak ten pies na barłogu pięknym jest nie lada! Z tym kształtem czy i rączość łączył? Szedł na łowy? Czy też to ot zwyczajny sobie pies stołowy, Jakich dużo na dworcach trzymają panowie?« Na to pastuch Eumajos te słowa odpowie: »Ten pies to własność męża dawno już zgasłego. Trzeba ci było widzieć kształt i rączość jego Wtenczas, kiedy na Ilion Odys szedł z wyprawą! Zdziwiłbyś się psa tego siłą i postawą. Przed nim nie mógł zwierz żaden umknąć, tak był rączy: Wpadłszy na trop, wciąż trzymał, niezrównany gończy. Teraz zbiedniał: pan jego przepadł gdzieś daleko, Więc mu źle pod niedbałych służebnic opieką. Bo to tak z tą czeladzią − niech pan nie napędza, Zaniedba obowiązku, rąk sobie oszczędza. Zeus wszechmocny odziera człowieka z połowy Cnej poczciwości, odkąd ten bierze okowy«. To powiedziawszy, odszedł w głąb pysznych podwoi, Do izby, kędy świetny tłum gachów się roi; Tymczasem Argos w śmierci pogrążył się mroku, Gdy ujrzał swego pana po dwudziestym roku.” [Homer, Odyseja, XVII, przekł. L. Siemieński] Quote
zuzia63 Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 [B]fizia[/B], a czy tej suni będzie można założyć osobny wątek, jak ja już prześpię się z problemem bo cały czas o niej myślę, liczę, liczę i znowu przeliczam... im dłużej liczę, tym więcej znajduję:evil_lol: Quote
zuzia63 Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 zabiorę swoje psy na spacer, bo już mi głowa dymi od tego myślenia i liczenia... ale pomysł mam!!! Quote
Lidan Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 zuzia63 intrygujesz :roll: Po spacerze odpocznij w ...łazience :oops: Najlepsze pomysły tam przychodzą do głowy ;) Quote
clo Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 no nareszcie i ja dotarlam..ehh..bylam dzis u loli jutro beda zdjecia..boze jak to malenstwo sie tuli..nie uwierzylybyscie co to za anielsko grzeczna psina.. co do spraw jakie nasze stowarzyszenie ma niesc ze soba i w swoim postulacie to ihabe ma racje:))jak najbardziej przyda sie wspolpraca ze szkolami itd bo trzeba od najmlodszych lat docierac do dzieciakow:))by wyrosly na naszych nastepcow;) ostatnia szansa to pieknie brzmi..ale czy nie ma juz takiej fundacji? kurcze ciotki trzeba sie z ta nazwa sprezyc...bo normalnie za rok tegonie odplaimy jak tak bedziemy wymyslac;) historia argosa przepiekna...przypomnialam ja sobie dzieki fizi i az lza w oczach mi stanela...jednak starozytni to madrzy byli..u nich pies stworzenie swiete..doceniali je..u nas coz...wiekszosc traktuje je tylko jak rzecz.. ale z dobrych wiesci udalo mi sie dzis wyadoptowac pewnej milej pani jedna ze szczeniorek z tej kliniki co wspominalam.jakie skarby piekne tam maja to nie uwierzycie;))jutro zdjecia wkleje no takie cuda,ze nic tylko brac!!! jutro tez wypisze tu na stronie wszystkie deklaracje stale ktore mamy na nasze psiaki to zobaczymy na ile hotelikow nas stac;)) zuzia a ty co tam kombinujesz magicznego co?:P Quote
malawaszka Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 [quote name='clo'] ostatnia szansa to pieknie brzmi..ale czy nie ma juz takiej fundacji? [/quote] jest - to fundacja bożeny wahl - lepiej nie nazywać nowej fundacji podobnie bo w tamtej źle się dzieje... :shake: Quote
fizia Posted August 20, 2009 Posted August 20, 2009 Może znacie kogoś, kto mógłby pomóc - mamy transport dla Amara i najprawdopodobniej boksia, który by pjechał z NIm do hoteliku, tylko ktoś musiałby ich odebrać w Raszynie w sobotę ok. południa [SIZE=4][COLOR=#ff0000]SZUKAMY KOGOŚ, KTO W SOBOTĘ ODBIERZE PSY W RASZYNIE I PRZEWIEZIE DO HOTELIKU W BRZEZINACH (30 KM W STRONĘ MIŃSKA MAZOWIECKIEGO)[/COLOR][/SIZE] Quote
fizia Posted August 20, 2009 Posted August 20, 2009 Napisałam do Pati-c - może będzie mogła pomóc z tym transportem A ja Wam chciałam pokazać, jakie min. rzeczy prześliczne, ręcznie malowane przekazała mi wczoraj kochana [COLOR=magenta][B]TAKS[/B][/COLOR] na nasz bazarek. Taks juz kolejny rok cały czas nas wspiera, dzięki Niej mamy pieniążki na sterylizacje i wsparcie na hoteliki. Przez ten cały czas zrobiła już całe mnóstwo przepięknych rzeczy - nawet trudno sobie wyobrazić ile czasu i pieniędzy w to wkłada... Bardzo, bardzo, bardzo dziękujemy!!!! [IMG]http://www.e-gify.strefa.pl/gify/emotikony/emotikony_duze/milosne/milosc25_(www.e-gify.pl).gif[/IMG] [IMG]http://www.e-gify.strefa.pl/gify/emotikony/emotikony_duze/milosne/milosc29_(www.e-gify.pl).gif[/IMG] zdjęcia byle jakie - ale do bazarku zrobię ładniejsze :) [URL="http://i29.tinypic.com/211t1s8.jpg"][IMG]http://i29.tinypic.com/211t1s8.jpg[/IMG][/URL] [URL="http://i31.tinypic.com/10r7993.jpg"][IMG]http://i31.tinypic.com/10r7993.jpg[/IMG][/URL] [URL="http://i25.tinypic.com/2m8b7.jpg"][IMG]http://i25.tinypic.com/2m8b7.jpg[/IMG][/URL] Quote
Recommended Posts