xPola Posted September 5, 2013 Posted September 5, 2013 Witam. Jestem nowa na forum, toteż proszę o zrozumienie, jeśli temat się powtarza. ;) Opiekuję się 11-miesięcznym psem w typie owczarka francuskiego Beauceron. Strasznie zabawny, przyjacielski, niestety, ma jedną wadę, która niestety nie wiem z czego wynika i w jaki sposób ją zwalczyć. Otóż, mój wychowanek uwielbia szarpać ludzi za nogawki spodni tudzież rękawy koszul, bluz etc. Często dochodzi do podarcia ubrania, polecane komendy typu ,,stop!'', ,,zostaw!'' kompletnie na niego nie działają. Trudno również odwrócić w takim momencie jego uwagę. Proszę o rady jak sobie poradzić z tym problemem. Pozdrawiam i z góry dziękuję. :) Quote
Franca81 Posted September 27, 2013 Posted September 27, 2013 Albo nakrecac go na jakas zabawke albo spryskac czyms czego nie lubi rece i nogawki (np sok z cytryny?). Mozna tez powiedziec "fe" i jak nie reaguje to odstawic go w miejsce gdzie sie wyciszy. Zalezy jaki jest pies. Zastanawia mnie dlaczego nikt go przez tyle miesiecy nie oduczyl takiego zachowania... Mam ledwo 6 miesieczne szczenie cholernie energiczne a za nogawki nie lapie juz od 3 miesiecy.... Jak moja np zaczyna miec napady glupawki to po prostu wyciagam smakolyka z kieszeni i daje komende siad. W wiekszosci przypadkow mloda siada i skupiajac sie na smakolyku automatycznie sie wycisza. Z kazdym razem jest coraz lepiej. Mozecie podobna metode zastosowac. Jak juz dostanie smakolyk to staram sie ja zainteresowac zabawka tak by znow nie powrocila do poprzedniego stanu nakrecania sie na bunt. Quote
Aśka Belkowska Posted October 2, 2013 Posted October 2, 2013 To młody psiak, a szarpanie jest naturalną formą zabawy. Co nie znaczy, że akceptowaną w naszym, ludzkim świecie. Przekieruj to na szarpaki... i już. Trochę potrwa odzwyczajanie od szarpania ubrań, przerywaj zabawę kiedy zaczyna sięgać do rękawów i podsuwaj szarpaka. Quote
Paulina94 Posted February 23, 2014 Posted February 23, 2014 Sam się tego nie oduczy. Uczyłaś go komendy "zostaw" ? Bo jeśli nie to nie ma co się dziwić że nie reaguje :P Jest jeszcze opcja z ignorowaniem- jeśli podczas zabawy pies zaczyna gryźć nogawkę, mówisz surowym głosem "Nie" i przerywasz zabawę. Fajnie też by było, gdybyś zwróciła uwagę jak zachowuje się pies chwilę przed tym jak chce zaatakować rękaw czy nogawkę. Jak nauczysz się rozpoznawać to zachowanie, będziesz mogła odwrócić jego uwagę zanim zacznie gryźć ;) Quote
diabelkowa Posted February 23, 2014 Posted February 23, 2014 moze zamiast tlumic jego naturalne popedy zacznij z nim czwiczyc IPO ... http://www.youtube.com/watch?v=F7AfqKJOslU tu masz egzamin , nie rozumiem po co kupowac rasy ktore moga byc predysponowane do czegos a potem tlumic popedy ? Pocwicz posluszenstwo zdaj egzamin PT idz na obrone potem i pies bedzie szczesliwy i Ty tez Quote
Recommended Posts