Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kilka razy pod rząd zdarzyło się, że pies idący z właścicielem na mnie warczał i szczekał. W zeszłym tygodniu był to np. husky, beagle. A dzisiaj ku mojemu zaskoczeniu - mały york :crazyeye:Co jest grane? Chciałbym zaznaczyć, że nie mam psa, nie wdaję się w konfrontację wzrokową, nie wykonuję gwałtownych ruchów, nie mam złych intencji. Po prostu idę spacerowym krokiem, zamyślony i z obojętnym nastawieniem.

Posted

Może pies wyczuwa twoja obawę przed nim. Pomyślałeś o tym?

Ja na twoim miejscu bym miała w d*upie psa i szła dalej. Jak ty bedziesz widział z daleka psa i myślał że zaraz się na Ciebie rzuci czy warknie to ja się psu nie dziwię bo on ciebie uzna za wroga.

Posted

Pies nie zna moich myśli i niczego nie wyczuwa oprócz tego co otrzyma od sowich psich zmysłów, w szczególności od zmysłu węchu. Ostatnio bardzo obawiałem się pewnego psa, ponieważ utwierdziłem się w przekonaniu, że psy za mną nie przepadają i ten pewnie zacznie warczeć, a on całkowicie mnie zignorował. Kiedyś za rogu wyskoczył pies, tak iż się przestraszyłem i odskoczyłem, a ten mnie zignorował podobnie jak poprzedni. Często wyobrażam sobie, przechodząc koło agresywnego psa, że ten mnie zaatakuje, ale nic się nie dzieje, są nastawione pozytywnie lub mnie ignorują. Psa może drażnić dominujące, agresywne spojrzenie, gwałtowne ruchy, hałasy.

Psy nie czytają w myślach, nie róbcie z nich bogów!

Posted

Psy doskaonale odczytują mowe ciała drugiego osobnika.Ty możesz sobie z tego nie zdawać sprawy, ale psy i inne zwierzęta własnie mową ciała się komunikują.Nasze ciałotakże wydziela różne zapachy słabsze i te mocniejsze i właśnie te silniejsze zapachy mówią o człowieku że jest nerwowy i nie zrównoważony, no i właśnie psy tak potrafią rozróżnić człowieka, ponieważ mają doskonały węch;)

Posted

Co zrobić, aby wydzielać przyjemne dla psów zapachy, aby pozytywnie je nastroić? A może są jakieś perfumy specjalistyczne, na które psy stają się uległe?

• 6 months later...
Posted (edited)

[quote name='goodman']Konkretnie na jakiej podstawie on to wyczuje? Po zapachu?[/QUOTE]

nasze gruczoły w skórze wydzielają inny zapach w zależności od naszego nastroju-kwestia wydzielanych hormonów:)inny jest zapach stresu,kiedy z potem miesza się kortyzol,inny kiedy jesteśmy zrelaksowani,kiedy pachniemy endorfinami.psy mają doskonalszy węch od nas.

jeśli pies Cię zaatakuje,nie zgrywaj się,tylko od razu na klęczki,głowa do kolan i dłońmi osłaniaj kark-to zminimalizuje obrażenia.

Edited by Koszmaria
Posted

To nawet nie jest kwestia tylko zapachu, psy doskonale potrafią czytać mowę ciała człowieka, mimikę twarzy, spięcia mięśni, przyspieszenie oddechu, gesty. Subtelne sygnały, których my nie zauważamy albo nie zdajemy sobie z nich sprawy. Sukces ewolucyjny psa polegał na tym, że właśnie nauczył się czytać zamiary i nastawienie człowieka, w innym przypadku nigdy by się do nas tak nie zbliżył i nie został domowym pupilem :) Pies wie, od kogo może oczekiwać przyjaznych intencji, kto się go boi, a kto jest wrogo nastawiony. Bez tego by nie przetrwał.