Daria_13 Posted July 30, 2013 Posted July 30, 2013 Więc tak: od niedawna posiadam stworka tej właśnie rasy. I zaczyna się problem z doborem odpowiednich kosmetyków, od października będę studentką,więc zależy mi,żeby nie były to bardzo drogie kosmetyki, szampon i odżywka tak do 50zł. Jaką szczotkę i grzebień zakupić? odnośnie przemywania oczu: czy mogę to robić solą fizjologiczną czy może polecacie coś innego? po jedzeniu Efli brzydko pachnie pyszczek czy przemywać go płynem borasol czy np. chusteczkami nawilżającvymi dla dzieci? Quote
Magda & Zicko Posted September 14, 2013 Posted September 14, 2013 do do szamponu odżywki, zależy czy psa chcesz trzymać na długim włosie czy będziesz go obcinać :) Szczotka- też czy pies ma być na długim włosie :) ale uniwersalna- z włosiem dzika z rozczesywaczem :) na allegro możesz znaleźć do włosów przedłużanych :) grzebień byle nie obrotowe zęby :) Dużo zależy czy pies ma być na długim czy krótkim włosie :) Quote
pusiacz Posted October 8, 2013 Posted October 8, 2013 No właśnie jakie kosmetyki? Te "fachowe" są strasznie drogie :/ Mój shih ma strasznie gęste włosy, w porównaniu do innych jakie spotykam to chyba dwukrotnie więcej :D i tu pojawia się problem z pielęgnacją... ciężko rozczesywać, pojawiają się kołtuny... jest jakaś odżywka, żeby to się nie plątało? Quote
Magda & Zicko Posted October 8, 2013 Posted October 8, 2013 czesać trzeba :), natłuszczać np. Laser Lites Matless, Bio groom super cream. Ale wtedy kurz ciągnie taki natłuszczony pies :) Jak pies ma ok. 9-12 miesięcy może być wymiana włosa, co jest bardziej kłopotliwe.. bo pies wymienia włos :) Shicek to nie York, podszerstek posiada i to się najbardziej plącze :) Quote
Daria_13 Posted December 12, 2013 Author Posted December 12, 2013 Z racji tego,że Efli mieszka z nami już 5 miesięcy to wypróbowałam już na niej kilka kosmetyków i muszę powiedzieć, że z fajnych szamponów, który mamy aktualnie to over zoo dogs premium dla psów długowłosych za 400ml płacę 40zł, ładnie pachnie, ma w sobie dużo jedwabu, keratynę- fajny ogólnie, a z odżywek używam odżywki bez spłukiwania dla łatwiejszego rozczesywania marki pchełka, też nie jest droga,a fajna. Byłyśmy 2 tyg. temu u fryzjerki i była w szoku, jak Efli ma gęsty i ładnie rozczesany włos, więc chyba służą jej te kosmetyki. Do sierści używam dwóch grzebieni metalowych i sprawdzają się. Quote
mzobeniak Posted February 18, 2016 Posted February 18, 2016 Bardzo dawno nikt się w tym temacie nie wypowiadał, więc pozwolę sobie odświeżyć. Co stosujecie na shihtzakach i polecacie? Ja najczęściej sięgam po linię Botaniqa Love Me long, teraz dla odmiany Nootie. Quote
przemek511 Posted October 10, 2016 Posted October 10, 2016 A co sądzicie o kosmetykach dla shih tzu firmy pure paws? Quote
shihtzu.com.pl Posted June 17, 2018 Posted June 17, 2018 Tak bardzo ogólnie to szampony Botaniqa i Espree, ale kosmetyki od Over Zoo i K9 też świetne. Quote
Recommended Posts