Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Halo bullowaci :) Zwracamsie do Was z pytankiem. Planujemy od dluzszego czasu z chlopakiem psiaka dla niego .. chcial Amstawke jednak decyzja padnie raczej na stafficzke :loveu: . I tu pytanie . wiem , wiem.,. dla mnie jakos specjalnieumaszczenie nie ma wiekszego znaczenia ale fajnie było by miec w domu "krowke" szukalismy w Poslkich hodowlach psow/suczek ogladalismy dotychczasowe mioty i malo jest plamiastych czy plowych z bialym psiakow. Czy inne umaszczenie niz to ciemne nie jest "lubiane " .? Moze moje pytanie jest glupie ale nie orientuje sie do konca w bullowatych .
Odrazu tez napisze ze suczka bedzie do sportu tj. agility i frisbee. i jesli okaze sie mozliwe rozniez flyball .
Zauwazylam..chyba ze to moje spostrzenie nie jest trafne ze sa w Polsce bardziej masywne i wyzszego wzrostu staffiki i te nieco lzejsze czy mam racje ? czy znowu jakis cosik mi sie ubzdurało? Chcielisbysmy aby suczka nie byla za ciezka ani za wysoka :) we wzorcu rasy jest "preferowane " do 40cm. ale chyba tak naparwde mało jest takich stakikow? Wiekszosc jakie widzialam za zawodach/wystawach mialy spokojnie ponad 40/43 cm.

Pozdrawiam i mam nadzieje ze ktos mi odpowie :)

Posted

Masz rację.Mało jest stafików- kolorasków, a szczególnie z białym.My mielismy szczeście i mamy pręgowanego z białym :multi: - Doker Stawka Większa niż Życie/w galerii szczeniaków/ teraz 3,5 miesiąca.Jest dla niewtajemniczonych na spacerach mylony właśnie z amstafkiem .
Jeżeli sie nie myle, są w polskich hodowlach młodziutkie suczki białe lub biało-kolorowe , może będą miały dzieciaki łaciate , ale to w dalszej przyszłości.Na dzień dzisiejszy pozostaje chyba tylko zagranica:roll:

Posted

Wyżlica miaął wybitne szczęście :0 ale może jakieś łaciarki się urodzą niedługo trzeba obserować ..
Honda z Rosji ma koloraski ze znaczeniami [url]http://www.staffbull.rusdogs.com/en/new_en.php[/url]
[url]http://www.fransimo.cz/en/sbt-current-litter.htm[/url]
ale nie łaciatki, zajrzyj też do galerii szczylków :cool3:

Posted

Heja.
Ja już za parę dni będę szczęśliwym posiadaczem rudzielca :multi: Ale muszę przyznać, że w Polsce ciężko znaleźć jakieś "nietypowe" umaszczenie staffika. Chociaż... raz wpadł mi w oko białasek. Otóż i ogłoszenie z wyżej wzmiankowanym.
[URL]http://ale.gratka.pl/ogloszenie/463833_staffordshire_bulteriery.html[/URL]
A tu strona hodowli:
[URL]http://www.dognet.pl/sirius/main.html[/URL]
Powodzenia w poszukiwaniach :-)

Posted

Piotraz gratulacje! Fajne pysiaczki :loveu:
co do hodowli Fransimo Bohemia to polecam również miot który będzie dopiero na zime
[url]http://www.fransimo.cz/en/staffordshire-bull-terrier-planned.htm[/url]

W Polsce faktycznie trudno o koloraski. Co do budowy psa to przede wszystkim trzeba patrzeć na rodziców no i potem zaufać hodowcy, który moim zdaniem przy większym doświadczeniu raczej faktycznie pomoże :)

Posted

Dziekuje slicznie za odpowiedzi :) To i tak jest temat w sumie ropoczety tak na 100% powaznie nadawno..wiec do finalizacji sprawy dojedziepewnie za jakis dlyzszy pokres czasu..ale ze ja "panikara" wole sobi teraz obserwowac co po kim sie uridzilo sie sie urodzi itd.... widze ze stafiki maja niektore badania. o.. to dla mnie wazne.. No nic zapewne co jakis czas jesli pozwolicie bede pytala o rzeczy co do ktorych bede miala watpliwosci .. a widze ze pomagacie swietnie i w ogole jestescie mili :)

Posted

Tak ..i cena jest jak najbardziej adekwatna do wklejonego ogłoszenia :multi: .. ja mysle,ze warto sie zainteresować.. w końcu to koloraski,a u nas takich ..jak palców u dłoni ;)

:cool1: :cool1:

Posted

Martynko e tam panikara bardzo dobre podejście trzeba się "rozglądać" poznawać rasę i tak jak pisze Kasia często też ceny ;)
Tylko uważaj bo koloraski idą jak świeże bułeczki i z tego co widziałam często juz od urodzenia mają np we Frasimo rezerwacje :)

piotraz gratuluję :cool3:

Posted

Tu się z Patką zgodzę :D zamawić czasem trzeba naprawde wcześniej :) ja już czekam, ale ja to nawiedzona jestem ze względu na Sharoka :evil_lol: choć musze przyznać, że kolor kolorem ale charakter też się liczy i można się zakochać tak po prostu w jakimś szczeniaku :D Alojzyna coś o tym wie, bo gdyby nie brak mieszkania u nas to Daga byłaby już z nami :loveu: a tak to moge tylko męczyć ich o zdjęcia ;) Cena 2500zł wydaje mi się całkiem przystępna i wręcz normalna, tam gdzie ja się rozglądałam to takie są a za granicą podawane w euro od 800 do 1200 - więc ta cena jest ok, a wszystko też zależy od krycia, gdzie i jak daleko, jakby nie było koszty takiego krycia rosną a w końcu dlaczego hodowca ma być z akcji harytatywnej ;)
Co do chorób to chyba na dzień dzisiajszy najgłośniej jest o HC i L2HGA :) ale to jest w innym wątku i radze tam poczytać :)
Powodzenia w poszukiwaniach :)

Posted

[QUOTE]Cena 2500zł wydaje mi się całkiem przystępna[/QUOTE]

- oczywiście za - [B]STAFFIKA[/B] [B]!!!!![/B],a nie SAM KOLOR .. ;) czy utytułowana mamusie :razz:

Pozdrooffki...

Posted

[quote name='Patka']Kasiu a ile za sam kolor :evil_lol:[/quote]
dobre :evil_lol:
nie no ja pisałam ogólnie, że tyle za staffika, ale jednak musisz przyznać Staff-Ko :) że za tytułami idzie wyższa cena psa, ogólnie każdej rasy. Im więcej wystaw i tytułów tym więcej pochłoniętych pieniędzy przez suczkę czy psa i tym droższe szczenię, w zasadzie to się nie dziwię. No bo jak możńa by było dać dużo kasy za szczenię gdzie matka było tylko 3 razy na wystawie by uzyskać 3 oceny i to w dodatku mogą być bardzo dobre.

Posted

[quote]ale jednak musisz przyznać Staff-Ko :smile: że za tytułami idzie wyższa cena psa, ogólnie każdej rasy. Im więcej wystaw i tytułów tym więcej pochłoniętych pieniędzy przez suczkę czy psa i tym droższe szczenię, w zasadzie to się nie dziwię. No bo jak możńa by było dać dużo kasy za szczenię gdzie matka było tylko 3 razy na wystawie by uzyskać 3 oceny i to w dodatku mogą być bardzo dobre.[/quote]- nio moze tak .. nie wiem naprawdę .. nie oceniam , jak i nie wyceniam psiaków miara ich tytułow.. ;)

[quote]Kasiu a ile za sam kolor[/quote]- nio chyba te 2.500 .. :cool3:

Posted

[quote name='Patka']
Asztir, bo ja wiem nie zawsze chyba ...[/quote]
Taki laik który poprostu chce psa rzadko kiedy patrzy na tytuły , raczej wygląd rodziców i szczeniaczków odgrywa głowną role ......
Pozatym stereotypy , przeciętny Kowalski raczej unika tych naj utytułowanych, może ze strachu przed tym że nie podoła w wychowie , wystawianiu etc ? wg większości to snobizm posiadanie psa po championach :evil_lol: :evil_lol:

Posted

ale sie rozmowa ropedziła;)

No ni narazie jestem na etapie ogladania , szukam lekkich drobnych suczek i psow.. chociaz.. jeszcze nie trafiłam na miot aby i pies i suczka byli drobni ;) wiec pewnie pozostane przy obserwacji drobnych suczek :D

A tak na Powaznie to czy do dwoch tysiecy znajde szczeniaka ?? Nie twirdze ze 2,5 to jakos specjalnie za duzo bo wkoncu pies to nie zabawka.. ale nie zalezy mi naprawde na tytułach , wrecz przeciwnie bo suczka napewno nigdy nie zobaczy ringu wystaw..no poza momentami gdzie zawody agility beda adbhywały sie przy wystawie .

Posted

martynka myśle, że kto szuka ten znajduje ale kolorek jest teraz w cenie :)
Vectra ma rację Kowalski chce mieć zrowego staszkowego przyjaciela myślę, ze za taką cenę da sie to zrobić ...

Posted

Na wystawie w Lodzi z kimś rozmawiałam i ta osoba mówiła mi że za 1800zł nawet znalazła psiaka. namawiałam ją aby kupowała z metryką bo koniecznie chciała bez :shake: także wydaje mi się, że znajdziesz i że na pewno dogadasz się z hodowcami :)

Kasiu Staf-ko to tak zapytam po czym "wyceniasz" szczeniaki skoro tytuły rodziców nie są dla Ciebie ważne? czy może zawsze jest ta sama cena? Bo ja z tym co się do tej pory spotkałam (w różnych rasach, bo owczarki niemiecki np. moją siostre interesują) to zawsze cena uzależniona była od tego jakim przede wszystkim psem była kryta suka - im więcej literek przed imieniem tym droższy. Nie mówie , że należy tracić głowę i płacić bo miot i tak może okazać się taki sobie, ale jednak jest taka zależność.

Posted

bardzo ciekawa dyskusja....
ja moze nie powinnam sie wypowiadać w tej kwestii poniewąz nie miałam jeszcze miotu i nie sprzedawałam szczeniaków, ale wiem jedno że tytuły to mozna super hiper wyjeżdzić...niestety...i nie zawsze utytułowany pies jest przykładem doskonałego exterrieru nie mówiąc o tym ze nie jesteśmy w stanie przewidziec co przekaże swojemu potomstwu.
Wiadomo że jak się ktos nie zna na rasie to jest mu to obojętne czy rodzice maja czy tez nie maja tytułów natomiast jeżeli ktos ma pojęcie to owszem weźmie pod uwage tytuły ale sam bedzie tez w stanie ocenić wartośc psa czy suczki po jego wyglądzie, mało tego bedzie obserwował dzięci z poprzednich skojarzen i wyciagał wnioski...
Dla mnie osobiscie nie tytuły sa najwazniejsze a ocena eksterrieru i tzw papier..Bo dla mnie rodowód psa to potęga..czasami nie zdajemy sobie sprawy jak wielka i ile możemy zyskać własciwie łącząc przodków a nie tytuły rodziców;)

Posted

a ja wiem że czasem cena jest uzależniona od domu :razz: jest pare osób którym bym za symboliczna kwotę psa oddała i miałam sama po śmierci Lilith okazję doświadczyć wielkiego serca (trochę banalnie brzmi ;))hodowców (poraz enty im podziękuję)
Carbonara znów napiszę iż masz rację :razz: ale jeśli tu pies ma być do kochania i sportu to myślę ze dobry hodowca jest w stanie ocenić walory swoim maluchów i trochę pomóc ... ale czasem zdarzają sie mile niespodzianki jak komuś jednak zechce sie wystawiać :) tylko jeśli ktoś jest laikiem tak jak ja to patrzy na typ psa (a rodowód niewiele mu mówi)

Posted

Jezeli o mnie chodzi to wystawy odpadaja napewno.. chybaze chlopak bedzie chcila sie przejsc w co watpie vo ja jezdzilamz beaglem moim to twirdzil ze tonudne i jezdzi juz tylko ze mna na agility ;) Poza tym. dla mnie oczywiscie wazne.. najwazniejszy jest charakter.. napewno bym jezdzial ocenic szczeniaczka najpier jakos malucha 3-4 tygodniowego a pozniej w wieku 6-7 tygodni... jezeli mialabym takja mozliwosc... zalezy mi na aportowaniu .. widac czy szczeniak ma chec czy nie ma.. ostanio..hmm pol roku temau wybieralam szczeniaka wiec wiem mniejwiecej co bym chciala sprawdzic..i oczywiscie dostosowac wszytko do predyspozycji rasy :)

Ale tez wlansie dla mnie głownym problemmm jest wzrost... Poniewaz klasa medium w agility jest tylko do 43 cm. dlatego poszukuje Niskich rodzicow...a zauwazylamze czesto staffiki sa "przersniete".

Posted

Carbonara bo Ty podchodzisz do psa jako można powiedzieć znawca tematu ,a dla przeciętnego Kowalskiego jak już pisałam na niewiele się zdadzą tytuły ,a rodowód to czarna magia ...Tak jak np dla mnie :evil_lol:
Dla mnie staffiki wszystkie są śliczne ,a jak są kolorowe to jeszcze śliczniejsze ;)
Ceny są różne , jak szukałam psiaka to od do była straszna różnica.

Patka słusznie , ja jak brałam Frania zapierałam się ręcami i nogami przed wystawami ,a teraz postanowiłam spróbować , posmakowac jak to jest.

Posted

Vectra to nie jest tak ze ja podchodze do tego jak znawca tematu , bo daleko mi do tego ale dziękuje za miłe słowa ( ma nadzieje że kiedys bedę sie czuła adekwatnie do tego komplementu)
Ja podchodzą do tego jak do najukochanszej rasy na swiecie, która nie tylko nalezy kochac ale i szanowac.
Ogólnie kupno staffika nie na wystawy jest łatwiejsze niz kupno psa wystawowego, zarówno dla przyszłego własciciela psiaka jak i dla hodowcy. I kupno szczenięcia powinno byc sprawa przemyślaną i w pełni swiadomą. Pamiętajmy o tym że czy piesek jest wyłacznie do kochania czy również na wystawy trzeba mu poświecić tyle samo uwagi , serca. I trzeba włozyc wiele w pracy w jego wychowanie itak dalej ect.
Ceny za szczeniaka sa kształtowane zarówno przez hodowców jak i przez potencjalnych nabywców szczeniąt.I ceny mamy bardzo rozbiezne w kraju nie mówiąc że ceny te są o wiele niższe niż za granicą.( oczywiście nie generalizujmy).

Ps. Uważam tez że Poslkie staffiki sa jednymi z lepszych w Europie i nie tylko i ich ceny powinny oscylowac w cenach francuskich, belgiskich i tak dalej......tylko znając polskie realia kogo wtedy bedzie na nie stać:shake:

Posted

Carbonara , posłodze wam ;) wiesz dużo tak jak i kilka osób tutaj piszących , macie staffiki długo , hodujecie , ulepszacie .... podziwiam :) znacie psy niemal na pamięć , ja sledze wszystkie wątki o staffikach ......... :) stąd moje słowa że masz pojęcie i nie tylko Ty ;)
Mi laikowi rodowód mojego psa NIC nie mówi , obejrzałam fotki przodków i mogę powiedziec tylko że ładne pieski ;)

Oczywiście że każdy pies czy to champion czy też zwykły podkołdernik potrzebuje tyle samo uwagi , miłości , wychowania .. bo te tytuły , wystawy to raczej dla nas ludzi niż dla psa ;) psu to "zwisa " jak on wygląda :diabloti: