damek123 Posted July 23, 2013 Posted July 23, 2013 Witam Ostatnio chciałem nabyć psa, nigdy nie miałem żadnego i [U]nie jestem doświadczony[/U]. Po obszernym czytaniu na temat psów postanowiłem przygarnąć psa z schorniska, stwierdziłem że to szlachetny czyn gdy możesz uratować psa przed spędzeniem reszty czasu w klatce, pies którym sie zainteresowałem jest 3 letni pitbull( red nos ) Teraz moje pytanie czy skoro nie jest doświadczony to mogę mieć wielkie problemy z tą rasą ? Czy branie tej rasy z schorniska to dobry pomysł ? Prosiłbym jeszcze o kilka porad dotyczących pitbullów Quote
Ava1989 Posted July 23, 2013 Posted July 23, 2013 Damek, pit bull jako pierwszy pies to średnio udany pomysł ale bywają gorsze :) do tego red nose. Wiesz, w środowisku bulloholików mawia się, że red nose w domu to jedynak w domu, ale to oczywiście nie jest stała zasada. Psem na pewno opiekuje się jakiś wolontariusz i on będzie w stanie najwięcej Ci o nim opowiedzieć, zapewne też bedziesz musiał wyjść z psem kilka razy zanim go w ogóle dostaniesz. Kolejne, to nie jest pies, którego ot tak puścisz sobie na psiej łączce do zabawy z innymi psami, bo o ile możesz trafić na osobnika tolerującego psy, a to jest niełatwo. a dwa może trafić na psa, którego wyjątkowo nie polubi...wtedy pies moze zaatakować, przemyśl, czy dasz radę układać pita, one potrzebują dużo ruchu, zabawy i nie na smyczy przy nodze tylko biegania, są bardzo uparte i mogą kombinować jak tu zrobić, żeby się nie posłuchać, jeżeli nie wiesz jak dobrze układac psa to czy masz kasę na szkolenie? Bez szkolenia może być Ci zatrudno a wiem co mówię, bo od roku mam pitkę red noske w domu. Raz koszta, bo alergik ona ogromny, gryzaki i zabawki oraz sprzęt ( na byle jakiej obróżce i smyczy, zapomnij, nie wyjdziesz, pies Ci wyrwie rękę ze stawu :) ) ale ja zawsze miałam psy w tym leci 12 lat posiadania amstaffki i długi już czas interesuję sie psychiką i szkoleniem psów.. Moja sunia akceptuje domowe stado ( amstaffka, chow chow, szczeniak w typie nowofundlanda ) ale niestety na spacerze poza domem bez kagańca jej nie puszczam, bez wybiegania niestety może zacząć niszczyć, może wywołać w Tobie lęk samym wzrokiem - mi dużo osób mówi, że boi sie gdy mój pies na nich patrzy...no i kolejna sprawa to niechęć społeczeństwa, ludzie będa obchodzić Cię łukiem i co drugi bedzie pytał, gdzie masz kaganiec dla psa albo wołaął, ze dzwoni na policję etc. Generalnie ja do pitów mam mega sentyment ale to absolutnie nie jest pies dla każdego. Są piękne i majestatyczne dlatego zwracają na siebie uwagę ale statystyki nie kłamią, wiele z nich wraca z adopcji, dlatego przemyśl, przekalkuluj, poradx się kogoś, kto zna psa. Ja osobiście zyczę Ci jak najlepiej. Quote
damek123 Posted July 24, 2013 Author Posted July 24, 2013 Dziękuję Ava za Twoją wypowiedź, po niej dokonałem wyboru i stwierdziłem, że jednak ktoś inny będzie musiał wziąć pieska. Jednak pitbull to pitbull i nie jest on łatwym psem a ja nigdy nie posiadałem żadnego psa więc nie mam doświadczenia z nimi związanego. Tak więc postanowiłem kupić bądź przygarnąć nieco łagodniejszą rasę. Pozdrawiam Quote
ajeczka Posted July 25, 2013 Posted July 25, 2013 Mam mixa bulla ze schronu. Wcześniej miałam inne psy, nie łatwe. Rudy dał mi w kość, ale po 2 latach mam psa, którego chciałam. Bawi się z innymi, choć nie wszystkie kocha, ale ja też nie pałam sympatią do wszystkich ludzi. Jak to się mówi: jest pod kontrolą. Dobrze, że zdecydowałeś się na innego psa. Ja mam taką możliwość, że spaceruję z psami kilka godzin dziennie i dużo z nimi pracuję. Zmęczony pies to szczęśliwy pies i właściciel - serio. Teriery ogólnie to bardzo dynamiczne zwierzaki. Quote
Recommended Posts