marcinsgdz Posted July 15, 2013 Posted July 15, 2013 Posiadam 4,5 miesiecznego szczeniaka beagle u którego dostrzegam początki karpiowatego grzbietu. Mały karmiony jest Royal Canin medium junior. Dodatkowo (według zalecen hodowcy dostaje: [h=1][SIZE=1]MIKITA Pet Calcium - preparat wapniowy z wit. C i magnezem dla psów i kotów oraz [/SIZE][/h][h=1][SIZE=1]VETOQUINOL Caniviton Protect[/SIZE][/h]Czy mogę coś zrobić z tym grzbietem: jakieś ćwiczenia (jakie) może jeszcze witmainki np. [h=1][SIZE=1]DR SEIDLA Dog-Vital - preparat odżywczy zawierający HMB[/SIZE]?[/h]Bardzo prosze o radę. Quote
gryf80 Posted July 15, 2013 Posted July 15, 2013 cóz poradzic-spotkac się z lek wet.nie sądze żeby prep z hmb cos pomogły w tej kwestii.jeśłi jest karmiony karma super premium(a rc takowa jest)to nie wiem czy rozsadnym jest podawanie jeszcze dodatkowych prep.wapniowych.idz do lekarza,powiedz co podajesz i czym żywisz.nadmiar niektórych składników u tak młodego w trakcie aktywnego wzrostu psa moze byc równie szkodliwy jak ich niedobór Quote
Martens Posted July 15, 2013 Posted July 15, 2013 Mnie też zdziwiło pompowanie suplementów z wapniem w psa, który otrzymuje karmę z zawartością wapnia odpowiednią dla rosnącego zwierzaka. Wiem, że za duża ilość wapnia w pożywieniu może powodować deformacje kośćca poprzez za szybkie kostnienie szkieletu, który w okresie rozwoju miejscami powinien być jeszcze miękki, ale czy konkretnie tą wadę można tym wywołać, nie mam pojęcia. Nadmiar wapnia może też odkładać się w tkankach miękkich, szczególniew nerkach i naczyniach krwionośnych, mogą być problemy z wypadaniem mleczaków... Quote
gryf80 Posted July 16, 2013 Posted July 16, 2013 mam nadzieje tylko że załozyciel watku dosc szybko odczyta"nasze spostrzeżenia" Quote
Recommended Posts