yorlex Posted July 6, 2013 Posted July 6, 2013 Witajcie, Mam 2-letniego yorka. W te wakacje zamierzam z nim odwiedzić Czechy i Słowację. Nie za bardzo jestem w temacie warunków wwozu psa do tych państw. Czytałam trochę na forach i na stronach, ale nadal nie jestem pewna. Orientuje się ktoś ? Serdecznie dziękuję za odpowiedzi :) Pozdrawiam, yorlex Quote
xxxx52 Posted July 6, 2013 Posted July 6, 2013 sadze ,ze przepisy sa podobne w calym bloku panstw nalezacych do EU Pies musi miec wyrobiony paszport musi byc zaczipowany musi byc zaszczepiony p/wsciekliznie (nie wiem tylko jakie daty musza byc w paszporcie tego szczepienia wstawione dobrze zeby byl zaszczepiony 2 tygodnie przed wyjazdem p/wirusowkom Zobacz w internecie dokladnie jakie daty i co jeszcze wymaga sie w tych krajach Quote
yorlex Posted July 6, 2013 Author Posted July 6, 2013 [quote name='xxxx52']sadze ,ze przepisy sa podobne w calym bloku panstw nalezacych do EU Pies musi miec wyrobiony paszport musi byc zaczipowany musi byc zaszczepiony p/wsciekliznie (nie wiem tylko jakie daty musza byc w paszporcie tego szczepienia wstawione dobrze zeby byl zaszczepiony 2 tygodnie przed wyjazdem p/wirusowkom Zobacz w internecie dokladnie jakie daty i co jeszcze wymaga sie w tych krajach[/QUOTE] Dziękuję za odpowiedź ;) Mam tylko małe pytanko...czy pies faktycznie MUSI być zaczipowany, czy może mieć sam tatuaż ? Paszport wyrobię mu w tym tygodniu. Może wyrabiał ktoś na dogo i może mi zdradzić ile na niego czekał ? Pozdrawiam, yorlex Quote
Aziza Posted July 6, 2013 Posted July 6, 2013 [quote name='yorlex']Dziękuję za odpowiedź ;) Mam tylko małe pytanko...czy pies faktycznie MUSI być zaczipowany, czy może mieć sam tatuaż ? Paszport wyrobię mu w tym tygodniu. Może wyrabiał ktoś na dogo i może mi zdradzić ile na niego czekał ? Pozdrawiam, yorlex[/QUOTE] Pies dostaje paszport "od ręki" - wyrabia go weterynarz. Pies musi być trwale oznakowany - chip lub tatuaż. Jeżeli pies ma tatuaż wpisuje się go do paszportu razem z datą wykonania (musisz ją podać weterynarzowi) i nie musisz go chipować. Przy wystawianiu paszportu pies powinien zostać zaszczepiony przeciwko wściekliźnie. Warto po otrzymaniu paszportu zrobić jego legalizację - zrobisz to w Inspekcji Weterynaryjnej też "od ręki". Milej podróży. Quote
xxxx52 Posted July 7, 2013 Posted July 7, 2013 wiem ze tatuaze sa nie wazne, wazne sa numery czipow , gdyz np.do Niemiec nie moze wyjechac pies jezeli szczepienie na wscieklizne nie jest wykonane min.21 dni do przekroczenia granicy,i ze data czipowania musi byc wczesniejsza jak data szczepienia p/wsciekliznyPaszport moze byc z odnotacja od wet ze pies jest zdrowy wystawiony 24-48 godzin przed przekroczeniem granicy A tak najlepiej uzyskac aktualne informacje od celnikow albo woj.weterynarza oni powinni na beizaco znac przepisy przekraczania granicy dla zwierzat w bloku EU Quote
yorlex Posted July 7, 2013 Author Posted July 7, 2013 [quote name='Aziza']Pies dostaje paszport "od ręki" - wyrabia go weterynarz. Pies musi być trwale oznakowany - chip lub tatuaż. Jeżeli pies ma tatuaż wpisuje się go do paszportu razem z datą wykonania (musisz ją podać weterynarzowi) i nie musisz go chipować. Przy wystawianiu paszportu pies powinien zostać zaszczepiony przeciwko wściekliźnie. Warto po otrzymaniu paszportu zrobić jego legalizację - zrobisz to w Inspekcji Weterynaryjnej też "od ręki". Milej podróży.[/QUOTE] Dzięki :) Martwi mnie tylko to, że nie znam daty wykonania tatuażu :shake: Znam tylko rok... mam nadzieję, że wetowi wystarczy. Lex był na wściekliznę szczepiony w marcu. Na czym polega legalizacja ? Można się bez niej obejść przy wyjeździe do wymienionych w temacie państw? Pozdrawiam, yorlex Quote
Aziza Posted July 7, 2013 Posted July 7, 2013 [quote name='yorlex']Dzięki :) Martwi mnie tylko to, że nie znam daty wykonania tatuażu :shake: Znam tylko rok... mam nadzieję, że wetowi wystarczy. Lex był na wściekliznę szczepiony w marcu. Na czym polega legalizacja ? Można się bez niej obejść przy wyjeździe do wymienionych w temacie państw? Pozdrawiam, yorlex[/QUOTE] Data tatuażu musi być pełna (dzień-miesiąc-rok), szczeniaki tatuuje się przeważnie około 6-8 tyg życia. O ile dobrze pamiętam szczepienia psa przeciwko wściekliźnie jest niezbędne przy wyrabianiu paszportu - więc wet najprawdopodobniej powtórzy szczepionkę. Legalizacja to przybicie pieczątki i podpis powiat. lekarza weteryn. - nie wiem czy jest wymagane, nikt mi tego na terenie UE nigdy nie sprawdzał. Paszport dla psa ważny jest do końca życia zwierzaka - należy tylko pamiętać by wbijać do niego szczepienia p/wściekl. Quote
Recommended Posts