Dragosław i Pani Posted June 14, 2013 Posted June 14, 2013 Witam, mam problem z moim 3 letnim amstaffkiem. Chłopak jest po resekcji jelita, niemniej po 2 tygodniach od zakończenia kroplówek w miejscach wkucia pojawiła się cysta wielkości piłeczki do golfa. Weterynarz po odciągnięciu ostrzykiwał ją lekami ,a nawet OZONEM, jednak mija już tydzień i guz się nie wchłania. Jesli ktoś z was jest mi w stanie udzielić informacji po jakim czasie sprawa jest już przegrana i nie ma szans na samoistne rozwiązanie sie tego problemu , to proszę o wiadomość. Pies przeszedł zbyt wiele żebym znów niepotrzebnie oddawała go pod skalpel. Zważywszy ze w ostatnim miesiącu różni weterynarze podawali różne diagnozy tych samych objawów ,w tym przypadku przed ewentualnym wycięciem swiństwa wolę zaczerpnąć trochę wiedzy od psiarzy... Quote
Delph Posted June 14, 2013 Posted June 14, 2013 Takie guzki są dosyć częste po zastrzykach, szczepieniach itp. Jeżeli wykluczono ropień i jest to właśnie taka typowa reakcja po zastrzyku, to nie masz się czym martwić. Powinna sama się wchłonąć w ciągu kolejnego tygodnia, a czasami nawet kilku tygodni. Możesz ten guzek delikatnie rozmasowywać, stosować krótkie ciepłe okłady, a weterynarz może przepisać maść do smarowania. Dobrze, że to obejrzał i ściągnął płyn, powinno przyspieszyć sprawę. Quote
Kyu Posted June 15, 2013 Posted June 15, 2013 Tak jak pisze Dleph, nie ma sie czym przejmowac mozna ew. posmarować maścią rozgrzewającą, typu końska maść, mojej suce taki guzek po źle wykonanym zastrzyku utrzymuje się nawet do miesiąca. Quote
gryf80 Posted June 15, 2013 Posted June 15, 2013 dragosław odpisałam.mam nadzieję że pomogłam.bna pocieszebnie moge dodać że mój pit ma takie odczyny po inj. z rabisinu Quote
Dragosław i Pani Posted June 16, 2013 Author Posted June 16, 2013 (edited) Dzięki, wczoraj dostał ozon oraz jakiś wyciąg z jadu tarantuli do obkurczenia i zobaczymy co z tym będzie. Spróbuje jeszcze wdrożyć wasze porady i zaatakować to z każdej strony ;) Edited June 16, 2013 by Dragosław i Pani Quote
Recommended Posts