heidy Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 Witam Mam mały problem z 9 letnim pieskiem. Adoptowałam go ze schroniska 3 tygodnie temu. Na początku piesek był trochę przestraszony, wogóle nie szczekał i na każdego obcego człowieka reagował obojętnie. Po 2 tygodniach pobytu w domu, podczas wizyty gości piesek zaczął atakować nogawki od spodni gości(gdy stawali od stołu). Myślałam, że jest to jednorazowa sytuacja ale niestety przy kolejnej wizycie (tym razem jednej osoby) piesek znowu próbował złapać za nogawkę. Nie szarpie tylko tak jakby atakował i zostawiał. Poza tym piesek chyba sie już zadomowił bo każdą obcą osobę przychodzącą do domu obszczekuje dość intensywnie. Może ktoś też ma problem z tym łapaniem za nogawkę i może poradzić jak temu zapobiec i oduczyć pieska. Dodam tylko że ani mnie ani męża nie złapał nigdy za nogawkę tylko atakuje obcych. Quote
gerta Posted May 29, 2013 Posted May 29, 2013 [quote name='heidy']Witam Mam mały problem z 9 letnim pieskiem. Adoptowałam go ze schroniska 3 tygodnie temu. Na początku piesek był trochę przestraszony, wogóle nie szczekał i na każdego obcego człowieka reagował obojętnie. Po 2 tygodniach pobytu w domu, podczas wizyty gości piesek zaczął atakować nogawki od spodni gości(gdy stawali od stołu). Myślałam, że jest to jednorazowa sytuacja ale niestety przy kolejnej wizycie (tym razem jednej osoby) piesek znowu próbował złapać za nogawkę. Nie szarpie tylko tak jakby atakował i zostawiał. Poza tym piesek chyba sie już zadomowił bo każdą obcą osobę przychodzącą do domu obszczekuje dość intensywnie. Może ktoś też ma problem z tym łapaniem za nogawkę i może poradzić jak temu zapobiec i oduczyć pieska. Dodam tylko że ani mnie ani męża nie złapał nigdy za nogawkę tylko atakuje obcych.[/QUOTE] Tego rodzaju problemy należy skonsultowac na żywo z behawiorystą lub trenerem, bo niewinne łapanie za nogawki może przerodzić się w poważny problem z agresją szybciej niż się może wydawać. Natomiast na tym etapie można też odpracować niechęć do obcych i warto się tym zająć, zanim dojdzie do poważniejszego incydentu. Na początek proponuję zapobiegać zachowaniu - czyli, jak goście mają przyjść/wyjść właściciele proponują psu gryzienie smaczka na posłanku, żeby ten nie mógł zajmować się ludzkimi nogawkami, a jednocześnie wizyty gości miał pozytywnie skojarzone. Quote
xxxx52 Posted May 29, 2013 Posted May 29, 2013 W momencie kiedy goscie maja wstac od stolu ,odeslac psa na swoje poslanko i zajac psa czym innym(dac mu ulubiona kosc )za pozytywne zachowanie nagradzamy psa.Pies musi pozostac na miejscu tak dlugo az goscie odejda. Quote
heidy Posted May 29, 2013 Author Posted May 29, 2013 Będę próbować odsyłać go na posłanko, niestety ciężko go zająć czymś co lubi gdyż na smakołyki reaguje raczej słabo i nie znalazłam jeszcze rzeczy na którą reagowałby bardzo entuzjastycznie. Zobaczymy przy następnej wizycie gości. Quote
Recommended Posts