zmierzchnica Posted May 20, 2013 Posted May 20, 2013 [FONT=arial]Witam, proszę Was o poradę. Wczoraj na spacerze moja suńka Chibi dostała dziwnego ataku.[/FONT][FONT=arial][FONT=arial] Ma 5 lat, jest zdrowa, wysportowana. Przed tym atakiem sporo biegała, jak zresztą codziennie. Pobiegła na pole (w pełnym słońcu), potem buszowała po krzakach. Następnie podbiegła do mnie, zaczęła drżeć i ciężko dyszeć, wyglądała tak, jakby walczyła o utrzymanie się na nogach. Zaczęła podwijać łapy pod siebie, a jej wzrok zrobił się mętny, nieruchomy, jakby "martwy". Słabła w oczach, więc położyłam ją na ziemi. Chwilę drżała, dyszała, wyglądała jakby odchodziła [/FONT][/FONT]:shake:[FONT=arial][FONT=arial] Jednak po 15 minutach atak ustał, suczka zaczęła oddychać spokojniej, wstała, choć trochę drżały jej mięśnie. Po kolejnych 10 minutach szła już w miarę normalnie, a nawet próbowała dalej biegać, na co jej nie pozwoliłam. Dzwoniłam do weta i powiedział mi, że to może być przegrzanie. Ale tak krótko to by trwało? Nie wiem teraz w sumie, co badać: serce, mózg, uznać to za przegrzanie? Pierwszy raz w życiu coś takiego jej się zdarzyło. Nie wiem nawet, jak reagować, gdyby się powtórzyło [/FONT][/FONT]:roll:[FONT=arial][FONT=arial] Może macie podobne doświadczenia? [/FONT] [/FONT] Quote
gryf80 Posted May 20, 2013 Posted May 20, 2013 nie pozwalaj psu na bieganie gdy temp otoczenia wynosi 30 stopni.oczywiście mozesz zrobic badanie krwi-czy aby wszystko jest ok, Quote
xxxx52 Posted May 20, 2013 Posted May 20, 2013 Moze? byc padaczka ale najlepiej nich dokladnie ja weterynarz przebada. Mialam suczke ktora miala podejrzenie o padaczke z tymi wlasnie objawami,ale wet powiedzial ,ze w/w objawy musza sie powtorzyc kilka razy w przeciagu okreslonego czasu ,zeby stwierdzic ze to jest padaczka -epilepsja Moze byc przegrzanie ? Quote
zmierzchnica Posted May 20, 2013 Author Posted May 20, 2013 Właśnie nie było pow. 30 stopni, więc to przegrzanie wydało mi się dziwne. Szczególnie, że ona najpierw biegała po słonecznym polu, ale potem buszowała spokojniej po zacienionych krzakach i wcale tam nie pędziła. Pierwsza moja myśl to żmija, więc byłam przerażona.. Dziś suczka była ok, biegała też, ale mniej, bawiła się jak zawsze. Będę ją obserwować i pewnie i tak za niedługo odwiedzę weta. Dziękuję za zainteresowanie :) Quote
Guest TTB Posted May 23, 2013 Posted May 23, 2013 prawdopodobnie uległa przegrzaniu, mogło to być bardzo niebezpieczne! polecam artykuł o udarze i przegrzaniu psa - jak rozpoznać, jak pomóc itp Quote
zmierzchnica Posted May 24, 2013 Author Posted May 24, 2013 Dzięki bardzo za stronę. Było niebezpiecznie, suka wyglądała jakby umierała :roll: Na szczęście właśnie cała i zdrowa lezy obok mnie, ale było paskudnie. Quote
Recommended Posts