Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[FONT=arial]Witam, proszę Was o poradę. Wczoraj na spacerze moja suńka Chibi dostała dziwnego ataku.[/FONT][FONT=arial][FONT=arial] Ma 5 lat, jest zdrowa, wysportowana. Przed tym atakiem sporo biegała, jak zresztą codziennie. Pobiegła na pole (w pełnym słońcu), potem buszowała po krzakach. Następnie podbiegła do mnie, zaczęła drżeć i ciężko dyszeć, wyglądała tak, jakby walczyła o utrzymanie się na nogach. Zaczęła podwijać łapy pod siebie, a jej wzrok zrobił się mętny, nieruchomy, jakby "martwy". Słabła w oczach, więc położyłam ją na ziemi. Chwilę drżała, dyszała, wyglądała jakby odchodziła [/FONT][/FONT]:shake:[FONT=arial][FONT=arial] Jednak po 15 minutach atak ustał, suczka zaczęła oddychać spokojniej, wstała, choć trochę drżały jej mięśnie. Po kolejnych 10 minutach szła już w miarę normalnie, a nawet próbowała dalej biegać, na co jej nie pozwoliłam.

Dzwoniłam do weta i powiedział mi, że to może być przegrzanie. Ale tak krótko to by trwało? Nie wiem teraz w sumie, co badać: serce, mózg, uznać to za przegrzanie? Pierwszy raz w życiu coś takiego jej się zdarzyło. Nie wiem nawet, jak reagować, gdyby się powtórzyło
[/FONT][/FONT]:roll:[FONT=arial][FONT=arial] Może macie podobne doświadczenia?
[/FONT]
[/FONT]

Posted

Moze? byc padaczka ale najlepiej nich dokladnie ja weterynarz przebada.
Mialam suczke ktora miala podejrzenie o padaczke z tymi wlasnie objawami,ale wet powiedzial ,ze w/w objawy musza sie powtorzyc kilka razy w przeciagu okreslonego czasu ,zeby stwierdzic ze to jest padaczka -epilepsja
Moze byc przegrzanie ?

Posted

Właśnie nie było pow. 30 stopni, więc to przegrzanie wydało mi się dziwne. Szczególnie, że ona najpierw biegała po słonecznym polu, ale potem buszowała spokojniej po zacienionych krzakach i wcale tam nie pędziła. Pierwsza moja myśl to żmija, więc byłam przerażona.. Dziś suczka była ok, biegała też, ale mniej, bawiła się jak zawsze. Będę ją obserwować i pewnie i tak za niedługo odwiedzę weta. Dziękuję za zainteresowanie :)