rwolus Posted May 14, 2013 Posted May 14, 2013 Witam, Mam dużego psa (kundel) trochę wilczurowaty. Pies ze schroniska, przeszedł różne szkolenia, zna komendy. Niestety pies przez trenerów został zaklasyfikowany jako pies reaktywny (nadpobudliwy) i nie bardzo potrafią mi pomóc. [B]Zachowanie psa[/B]: - rzuca się na wszystkie psy bez wyjątku - nie stara sie z nimi walczyć, poprostu skacze na nie, szczeka, wygląda to groźnie ale większość psów na jego zachowanie nie reaguje, poprostu go omijają. Gdy któryś z psów mu się postawi to mój staje zaskoczony i albo ucieka albo nakręca się jeszcze bardziej. Jednak nie zdarzyło się aby ugryzł któregoś psa. - rzuca się na samochody, rowerzystów, dzieci - nie ugryzł nikogo, ale skacze jak szalony i szczeka - popada w skrajne zachowania, raz jest bardzo pobudzony, skacze, szczeka a czasem leży cały dzień obojętnie, potrafi być zazdrosny o wszystkie przedmioty w domu - bardzo boi się rozłąki, koniecznie musi spać bardzo blisko, - ... i niestety potrafi ugryźć mnie :/ - jeżeli nie chce wykonać jakiegoś polecenia okazuje to warczeniem, kolejne komendy jeszcze bardziej go nakręcaja co czasem kończy się ugryzieniem (ugryzienie jest kontrolowane, to znaczy przygryzie ale odpuszcza), po takim zachowaniu wie że zrobił źle i ucieka. Dodam jeszcze, że w czasie spaceru dla przechodniów grzeczny, łasi się i daje bez problemu głaskać, przytulać... [B]Pytanie [/B] - Co mogę zrobić aby mnie nie gryzł i żeby nie rzucał się na inne psy? - może pytanie bardzo ogólne ale dla mnie taki pies to duży problem. 1,5 roku szkolenia i opanowane komendy do perfekcji ale zachowanie się nie poprawia. - Czy w takim przypadku może pomóc np. Obroża antystresowa? - Czy i jak karać psa gdy ugryzie? Quote
Beatrx Posted May 14, 2013 Posted May 14, 2013 [quote name='rwolus']opanowane komendy do perfekcji [/QUOTE] komenda opanowana do perfekcji to ta, którą pies wykona ZAWSZE w każdej sytuacji. pies, który rzuca się na inne psy, ludzi, rowery, samochody czy warczy na przewodnika, bo ten mu każe coś zrobić nie ma wypracowanych komend inaczej na zwykłym "równaj" przechodziłby obojętnie koło wszystkiego. a co to za szkoleniowcy? może napisz skąd jesteś, to ktoś z forum poleci sprawdzonego szkoleniowca w okolicy, bo 1,5 roku szkolenia, a pies przejawia nadal takie zachowania to niemalże strata czasu. a co do rzucania się na inne psy: ja bym mu po prostu pokazała, że takie zachowanie bardzo mi się nie podoba, nie będę tego akceptowała i koło piesków trzeba przechodzić na "równaj" to za to jest pochwała i nagroda. to samo z rzucaniem się na samochody i rowery. a komendy ćwicz krótko. nie traktuj tego jak coś do odbębnienia przez godzinę tylko niech to będą elementy spaceru. co pies uwielbia? na co najchętniej pracuje? znajdź to i to tym psa nagradzaj wybiórczo. za każdym razem chwal, czasem nagradzaj, w ten sposób pies będzie lepiej zmotywowany do pracy. przed każdym przejściem przez ulicę każ zrobić siad, chodźcie na "równaj" zmieniaj kierunki na komendę, każ psu coś przeskoczyć, gdzieś wejść, stanąć/siąść/warować w jakimś miejscu, niech przynosi wyrzucone w krzaki zabawki, baw się z nim, pokazuj że praca z Tobą jest super i się psu opłaca. nie dopuszczaj do sytuacji, kiedy z nim walczysz, bo tu nie siłą trzeba a sposobem, a Twoja skóra cienka jest i psie zęby sobie z nią łatwo poradzą. a co do agresji do dzieci: lepiej się skontaktuj z osobą na żywo, ale taką co nie załamie rąk i nie stwierdzi, że "ten typ tak ma" tylko wami pokieruje. i obowiązkowo kaganiec w miejscach publicznych, tam gdzie chodzi sporo osób. Quote
Recommended Posts