Wasylek Posted May 6, 2013 Posted May 6, 2013 Wiem że to forum o psach ale :oops: ... mam kota ,który strasznie linieje i nie wiem czy jest to spowodowane tym iż jest to jego pierwszy raz czy co ... :roll: ( nie wygląda na chorego zachowuje sie po staremu no może oprócz tego że więcej czasu spędza na dworze :razz: ) ? Wypada mu sierść takimi kłębkami (jest krótkowłosy) najbardziej jak się podrapie lub jak go pogłaskam (żeby nie było głaskam go normalnie nie jakoś sadystycznie :angryy: ) ... Dodam że koty które miałam wcześniej nie liniały az tak bardzo :shake: Quote
Amanecida Posted May 6, 2013 Posted May 6, 2013 Zasadniczo, to wiosna przyszła dość nagle i kot ma prawo gubić sierść. Koty moich rodziców też linieją, i to tak że jak się przeciągnie ręką po grzbiecie parę razy, sierść zostaje w ręce :) Jeśli uważasz, że kot gubi sierść za szybko, widać mu gołą skórę albo ma jakieś zmiany skórne, zmiany w zachowaniu - pokaż go wetowi, niech sprawdzi co się dzieje, może zrobi badania krwi. Ale jeśli poza gubieniem sierści wszystko okej, to ja bym poczekała - może zmienia sierść z zimowej albo z "dziecięcej" na "dorosłą". Ewentualnie zadbaj żeby dostawał odpowiednie jedzenie (dobre karmy, może witaminy) bo rozumiem że to młody kot, może mu brakuje czegoś w diecie. Quote
xxxx52 Posted May 6, 2013 Posted May 6, 2013 Moze ma brak witamin lub mineralnych skladnikow(co dostaje do jedzenia)? Albo ma chorobe skory np.swierzbowiec (nalezy zrobic zeskrobine ) Quote
Wasylek Posted May 6, 2013 Author Posted May 6, 2013 Je kocie karmy ale tak tylko do przegryzienia suchą i troche mokrej i domowe jedzonko a i mięsko :cool3: (dawne koty też tak jadły ) Żadnych zmian nie zauważyłam a poza tym jak byłam z nim u weta jakieś 2 mies. temu ( miał świerzbowca usznego) to na skórze nic nie było Być może że to przez tak długą zimę teraz tak obficie linieje ale wolałam się upewnić ;) Dzięki za szybką odpowiedź :loveu: Quote
Recommended Posts