Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wiem że to forum o psach ale :oops: ...
mam kota ,który strasznie linieje i nie wiem czy jest to spowodowane tym iż jest to jego pierwszy raz czy co ... :roll: ( nie wygląda na chorego zachowuje sie po staremu no może oprócz tego że więcej czasu spędza na dworze :razz: ) ?
Wypada mu sierść takimi kłębkami (jest krótkowłosy) najbardziej jak się podrapie lub jak go pogłaskam (żeby nie było głaskam go normalnie nie jakoś sadystycznie :angryy: ) ...
Dodam że koty które miałam wcześniej nie liniały az tak bardzo :shake:

Posted

Zasadniczo, to wiosna przyszła dość nagle i kot ma prawo gubić sierść. Koty moich rodziców też linieją, i to tak że jak się przeciągnie ręką po grzbiecie parę razy, sierść zostaje w ręce :) Jeśli uważasz, że kot gubi sierść za szybko, widać mu gołą skórę albo ma jakieś zmiany skórne, zmiany w zachowaniu - pokaż go wetowi, niech sprawdzi co się dzieje, może zrobi badania krwi.
Ale jeśli poza gubieniem sierści wszystko okej, to ja bym poczekała - może zmienia sierść z zimowej albo z "dziecięcej" na "dorosłą". Ewentualnie zadbaj żeby dostawał odpowiednie jedzenie (dobre karmy, może witaminy) bo rozumiem że to młody kot, może mu brakuje czegoś w diecie.

Posted

Je kocie karmy ale tak tylko do przegryzienia suchą i troche mokrej i domowe jedzonko a i mięsko :cool3: (dawne koty też tak jadły )
Żadnych zmian nie zauważyłam a poza tym jak byłam z nim u weta jakieś 2 mies. temu ( miał świerzbowca usznego) to na skórze nic nie było

Być może że to przez tak długą zimę teraz tak obficie linieje ale wolałam się upewnić ;)

Dzięki za szybką odpowiedź :loveu: