Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie. Zakupiłem pieska po 8 latach przerwy ,dotychczas miałem dwie suczki kundelki które łącznie żyły 25 lat i były cudne.Teraz mieszkam w irlandii i okazało się że syn ma alergię w związku z tym nie mogłem przygarnać psa lecz zakupic jakiegos małego nieuczulającego .Trafiło na Yorka ( zawsze uważałem że to nie pieski ale teraz jestem zakochany po uszy i zmieniłem zdanie) Psa kupiłem jak się okazało -z nielegalnej psiej farmy(udało mi się tę nieszczęsną fabrykę psów zlikwidować ale ja nie o tym) Sprzedajacy poinformował mnie że to York miniaturka( tak miem że nie ma takiej rasy alel tydzień temu nie wiedzialem)i że ma 2 miesiące ,jest odrobaczony i po pierwszym szczepieniu .obiecał dosłać dokumenty z pierwszego szczepienia etc..Prosto po zakupie pojechałem do weta który poinformował mnie że pies ma max 5tyg ,dał środek na odrobaczenie ,zabronił kontaktów z innymi psami ,publicznych parków ,nam nakazal mycie rąk przed zabawą z psem jak i po ..Zalecił jedzenie mokre (daję gotowe z puszki dla szczeniaczków z jak najwyższą proteiny etc . do picia -wodę mineralna bo mleka kategorycznie zabronił .Wróciłem do weta po 3 dniach bo tyle trwało odrobaczanie z uwagi na to że pies ciagle miał i ma luźne stolce .Tzn np po nocy pierwza kupka jest nieco twardsza a kolejne juz o konsystencji żelowej czasem z minimalnymi elementami krewki. Wet powiedział że organizm się oczyszcza but pies ciągle jeszcze po kupce saneczkuje -co prawda nie za każdym razem no i ta luźna kupa --to na mój gust trwa zbyt długo. Czy ktoś z Was miał podobne przejscia ze swoim pupilem ? Proszę o informację i poradę .Chciałbym zaznaczyć żę tych kup na dobę jest jakas niepoliczalna ilość -tlumaczę to tym że pies jest zbyt młody i w zasadzie ciągle powinien byc przy matce ..Pomóżcie proszę

Posted

zbadaj kał psa w lecznicy w miare szybko-powinni świadczyc taka usługę.to nic że był odrobaczany przez 3 dni.jest szereg pasozytów które nie reaguja na prep.popularne do odrobaczania.

Posted

[quote name='gryf80']zbadaj kał psa w lecznicy w miare szybko-powinni świadczyc taka usługę.to nic że był odrobaczany przez 3 dni.jest szereg pasozytów które nie reaguja na prep.popularne do odrobaczania.[/QUOTE]

właśnie wychodzę do weta -zobaczymy czy posłucha sugestii.Dziękuję

Posted

Pies dostał PROMAX- suplement żywieniowy z probiotykiem i immunostymulantami 3 dniową kuracje oraz SYNULOX -antybiotyk zawierający amoksycyline i kwas klawiuronowy (odpowiednik augmentinu czy amoksiklavu dla ludzi;) również przez 3 dni co 12 godzin. No i zakaz jedzenia z puszek -mam suchą karmę (oczywiście również dla puppies )rozpuszczać gorącą wodą na mus i tak podawać .Mały nie chce tego jeść ale może i przegłodzenie dobrze mu zrobi a ja zaoszczędzę na training padach bo juz od kilku godzn nie było kupki.Dziekuję i pozdrawiam

Posted

gryf80 napisał(a):
a co z badaniem?

Moja sugestia dotycząca badania została przemilczana ale to jest Irlandia-kraj w którym od 22 sierpnia jestem na zwolnieniu z powodu urazu dłoni w pracy ..Po wszystkich testach typu usg ,mri ,bon scan itd nadal nikt nie wie co mi się stało ( a badali mnie najlepsi dublińscy specjaliśći ):evil_lol: Więc czego mam wymagac od weta w malutkiej miejscowości..

Posted

Wydaje mi się że pani doktor zwyczajnie uznała że to co zaordynowała wystarczy -więc niech tak bedzie na tą chwile.Jeszcze raz dziękuję ci za szybka odpowiedź na moje wołanie:cool3:

Posted

A może te luźne kupki są spowodowane tą chemią w tabletkach na odrobaczanie....cóż 5-6 tyg szczenie i to maleńki york ma bardzo wrażliwy układ trawienny...do tego dochodzi sztuczny (nie ukrywajmy, to karma) pokarm zamiast mleka mamy...no i stres, bo go zabrano za wcześnie od matki (ludzi też srają jak najęci ze stresu)...
trzeba podawać dużo wody i karmić ile wlezie - tylko czymś odpowiednim - ja bym sugerowała poznać opinię innych wetów - przeczekać jeszcze ze 2 tyg, jeśli się nie będzie pogarszać i myślę, że się polepszy.
oczywiście badanie krwi i stolca by nie zaszkodziło :/ usg też by nie zaszkodziło

Posted

Oczywiście tak też pomyślałem ale ten błogostan :diabloti: utrzymywał się zbyt długo więc trzeba było działac .Dziś już jest wszystko w porządku tzn stolce maja odpowiednią konsystencje -zarówno ten na szklanej wadze podłogowej jak i ten w misce z wodą:evil_lol: Piesek tryska energią pomimo ze nie zdecydował się jesć suchej karmy tylko mięsko z tych nieszczęsnych puszek.Dba o moja kieszeń wiec wali gdzie popadnie z iście ułańską fantazją skrupulatnie omijajac te tzw. maty treningowe .Oczywiście będę trzymał rękę na pulsie i obserwował wszelkie odchylenia od normy a w razie wątpliwości znow poproszę Was :lol:o pomoc .Miłego dnia !!