Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Moja grzywka musi "dbać o linię" ;)
Krótko mówiąc, nie wiedziałam ile jej dawać jeść (żeby biedna nie była głodna...) i zapewne przekarmiałam, i "się utyło" nieco :roll: A że panienka pochłania wszystko i w każdej ilości, to utycie nie było wcale trudne... Gorzej teraz, żeby to zrzucić :diabloti:

Szukam dla niej karmy typu light.
W tej chwili mamy Purinę Pro Plan Light Digestion z jagnięciną.

Testowałam Royal Canin Mini Light, ale zaczęła się po nim diabelnie drapać :( Odstawiłam, bo w składzie kurczak. Ale jak gotuję, to daję tez kurczaka i po gotowanym się nie drapie. Wetka podpowiedziała, że może to reakcja na konserwanty (???).
W sumie teraz skojarzyłam sobie, że w poprzednim domu była na Royalu i ma blizny na pyszczku, ale wcześniej myślałam, że to jakieś zacięcia czy podrażnienia od golenia.

Acana Light & Fit mnie zaciekawiła - dużo białka, mało tłuszczu, ale tam też jest kurczak. Kupiłam małe opakowanie, sunia trochę się drapie. Sama nie wiem, jestem już skołowana - wydaje mi się, że drapie się tyle, jak "normalnie" (czasem każdego coś zaswędzi...). Na pewno nie tak mocno jak po Royalu (tam pysk podrapany aż do krwi...).

Doradźcie proszę - jeszcze testować tę Acanę (na razie je ją drugi tydzień) - bo może faktycznie to uczulenie nie na kurczaka jako takiego, a na konserwanty czy coś specyficznego w Royalu... Czy może poszukać jakiejś innej karmy light, tyle że bez kurczaka?

I właśnie - może ktoś coś poleci? Bo ja znalazłam tylko właśnie PPP Light Digestion - nic innego, opartego NIE na kurczaku, nie rzuciło mi się w oczy...

Edited by amanda-1a
Posted

Po Acanie z kurczakiem moja suczka dostała uczulenia. Masakrycznie się drapała, sierść zaczęła też brzydko pachnieć.
Jesli chodzi o karmy typu light to absolutnie im nie ufam, i nie wierzę w ich przeznaczenie jako "karma odchudzająca".

Posted

Gdzieś kiedyś wyczytałem że jeśli pies je gotowanego kurczaka i nic mu nie jest, a po karmie na kurczaku ma alergie, to nie koniecznie jest to alergia na mięso kurczaka. Wynika z tego że lekarz weterynarii miała dobre podejrzenia. Może to być kukurydza której jest b. dużo w Royalu lub jakieś inne dziwne składniki. Przychodzi mi do głowy Brit Care light na indyku.

Posted

Brit ma rozsądnie rozłożone ceny opakowań. Dostępne są opakowania 1, 3 i 12kg. Ceny nie są bardzo wysokie, dzięki czemu można nawet 1kg kupić w formie próbki, a cena będzie w miarę rozsądna. Co do light nie za bardzo się wypowiem, ale pozostałe rodzaje sprzedają się dobrze i klienci wracają :) Senior, Salmon i oczywiście Small Breed :)