Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie:-( Jestem właścicielką 12-letniego Rotwailera. Właśnie akurat dziś dostał wzdęcia.Nie mam gdzie z nim jechać bo przecież wszystko pozamykane.Dzwoniłam do weterynarza to kazał mi przebić zołądek,dać nospę i masować.Po tym wszystkim ma lekkie rozwolnienie,ale boje się że to jeszcze za mało.Co mogę jeszcze dla niego zrobić???Słyszałam że jak krowy mają wzdęcie to podaje się im olej i drożdze,ale nie wiem czy mogę to podać mojemu pieskowi.Pomóżcie:placz:

ps. Czy ktoś się orientuje ile to może trwac???

Posted

Bardzo Wam dziękuje za słowa otuchy.Na szczęście zostały mi jeszcze dwa małe kundelki(Kropka i Cygan),oraz owczarek niemiecki Dragon.Chociaż i tak nigdy nie zapomnę Nerego :(

• 1 year later...
Posted

Bardzo Ci współczuję.
Ja sama miałam w ubiegły poniedziałek skręt żołądka u mojej fili.
Pierwszy wet. wykonał prześwietlenie z którego nic nie był w stanie wyczytać, następnie zwiotczył mi sukę, wsadził sondę do żołądka i wypuścił część gazów.
Niespodziewanie wyjął ją, kiedy zaczęła wypływać treść żołądkowa, zamiast wyczyścić żołądek ile się tylko da.
Stwierdził, że skoro sonda weszła do żołądka, to nie ma w nim skrętu- nic bardziej mylnego, ponieważ skręt mógł wystąpić w okolicy śledziony.
Polecił mi zawieźć sunie do domu, podawać co 4 godziny espumisan po 8 tabletek i obserwować psa.
Po godzinie nie było żadnej poprawy, więc pojechałam do weta z kilkudziesięcioletnią praktyką,który natychmiast wykonał płukanie żołądka i operację.
Wystarczyłoby poczekać jeszcze godzinę i byłoby po psie.
Popytajcie w swojej okolicy o naprawdę dobrych lekarzy, ponieważ wizyta u pierwszego lepszego partacza grozi tragedią dla psa i właściciela.

Posted

Bardzo Ci współczuję.
Pierwszy wet. wykonał prześwietlenie z którego nic nie był w stanie wyczytać, następnie zwiotczył mi sukę, wsadził sondę do żołądka i wypuścił część gazów.
Niespodziewanie wyjął ją, kiedy zaczęła wypływać treść żołądkowa, zamiast wyczyścić żołądek ile się tylko da.
Stwierdził, że skoro sonda weszła do żołądka, to nie ma w nim skrętu- nic bardziej mylnego, ponieważ skręt mógł wystąpić w okolicy śledziony.
Polecił mi zawieźć sunie do domu, podawać co 4 godziny espumisan po 8 tabletek i obserwować ją.
Po godzinie nie było żadnej poprawy, więc pojechałam do weta z kilkudziesięcioletnią praktyką,który natychmiast wykonał płukanie żołądka i operację.
Popytajcie w swojej okolicy o naprawdę dobrych lekarzy, ponieważ wizyta u pierwszego lepszego partacza grozi tragedią dla psa i dla właściciela.

• 2 years later...
Posted

[quote name='filbras']Bardzo Ci współczuję.
Polecił mi zawieźć sunie do domu, podawać co 4 godziny espumisan po 8 tabletek i obserwować psa.
Popytajcie w swojej okolicy o naprawdę dobrych lekarzy, ponieważ wizyta u pierwszego lepszego partacza grozi tragedią dla psa i właściciela.[/QUOTE]

Niestety masz calkowita racje w tym co piszesz. Ja natomiast tarfilam na szczescie trafilam na dobrych wetow.
Mam jednak prosbe o kontakt osobisty w temacie a scislej mowiac o okresie pooperacyjnym .