Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich forumowiczów - to mój pierwszy post na tym forum takżę WITAM SERDECZNIE!
Piszę ten temat gdyż moja suczka 9 letnia rasy cocker spaniel diametralnie zmieniła swój sposób "bycia" , stało się to po sylwestrze... pies zaczął być nieufny względem wszystkich domowników , nie pozwala się do siebie zbliżyć - gdy ktoś się zbliża to warczy , nawet słowne zwrócenie się do psa kończy się warczeniem czy szczekaniem w naszą stronę - ciężko psa pogłaskać gdyż ten bacznie obserwuje każdy ruch ręki i kończy się to najczęściej niegroźnych ugryzieniem... pies mało je i mało piję , nie chcę wychodzić na dwór - Dodam że suczka nigdy się tak nie zachowywała , zawsze była potulnym psem i duszą towarzystwa. Wiecie co w takiej sytuacji zrobić ?

Pozdrawiam

Posted

Przede wszystkim poszła bym z psem do weta, upewniła się, że takie zachowanie nie wynika z jakiegoś problemu zdrowotnego. Duży stres może się bardzo niekorzystnie odbić na zdrowiu psiaka.

Jeżeli względy zdrowotne się wyeliminuje, to myślę, że warto by było skontaktować się z behawiorystą, bo nie widząc psa, jego zachowania i sygnałów jakie wysyła trudno zdefiniować co leży u podstaw takiego zachowania.

Przeanalizujcie co się działo w tą sylwestrową noc, i popracujcie nad zaufaniem suki. Nie zmuszajcie jej do kontaktu bez wyraźnej potrzeby, spróbujcie odzyskać jej zaufanie. Chociażby posługując się smakami, niech na nowo zacznie was kojarzyć tylko z pozytywnymi rzeczami. Siła i przymusem nic nie zdziałacie, bo suka się jeszcze bardziej wycofa.

Zachowujcie się spokojnie i konsekwentnie, nie rozczulajcie się nad nią. Unikajcie kontaktu frontalnego, starajcie się do niej podchodzić bokiem, i lekko tyłem. Dajcie jej czas, i nagradzajcie każdy dobrowolny kontakt z wami, który wyjdzie niejako od niej.
Starajcie się prowadzić normalny tryb zycia, jak do tej pory. No i najlepsze co mozecie zrobic, to zgłosić się po pomoc do specjaisty, który was po prostu poobserwuje. Przy takiej nagłej zmianie zachowania może pokutować kilka kwestii i tak naprawde nie widzac was ani psa, nie można jednoznacznie odpowiedzieć, co jest powodem i jak to naprawić.

Posted

Może to być nerwica, która pod wpływem silnych emocji sylwestrowej nocy wyszła na światło dzienne. Mogliście prędzej nie zwracać na to uwagi, gdyż nie przejawiała objawów. A byliście tej nocy w domu? Bo jeśli nie, to może stało się coś dla pieska strasznego, coś co wywróciło jej punkt widzenia o 180 stopni i dla tego tak diametralnie zmieniła swój sposób bycia.