Ever Black Rose Posted January 2, 2013 Posted January 2, 2013 [h=4]strona: 50[/h] [B]Raport – jedna ze skandynawskich dyscyplin sportowych uprawianych przez psy pracujące – sprawia wielką frajdę zarówno psu, jak i przewodnikowi.[/B] "Minuta!” – woła sędzia. Zawodniczka wyrusza z psem przy nodze wąską leśną dróżką. Mają do pokonania 25 m do punktu wysyłkowego. „Siad” – wydaje komendę. Pies wykonuje polecenie, ale aż drży podekscytowany, a wzrok utkwił w dali. „30 sekund” – ogłasza sędzia. Zawodniczka wstrzymuje oddech w obawie, że jakiś jej wyraźniejszy ruch spowoduje, że pies przed czasem ruszy niczym pocisk przed siebie. Sędzia w końcu daje sygnał zwalniający. Zawodniczka wydaje psu komendę, a on rusza i po paru sekundach ginie z oczu wśród drzew. Zaczyna się pełne napięcia oczekiwanie: Czy znajdzie drugiego przewodnika, czy też wcześniej zawróci? A jeśli natknie się na zająca? Po 10 minutach przychodzi SMS: „Pies dotarł do celu”. Musiał przebyć 1,8 km, pokonać rowy i powalone drzewa. Został jeszcze ostatni odcinek – ta sama trasa w przeciwnym kierunku, czy Musti da radę go przebiec? Tak wygląda raport, jedna z dyscyplin sportowych uprawianych z psem w Skandynawii. Szwecja, Norwegia i Finlandia znane są z wysokiej kultury kynologicznej, a także szerokiej oferty dyscyplin dających pole do popisu psim nosom. Co roku organizowane są Mistrzostwa Krajów Nordyckich (Dania, Szwecja, Norwegia i Finlandia) w następujących dyscyplinach: poszukiwanie człowieka, tropienie, raport i dwa sporty psów obrończych (Schutzhund i IPO). Przedstawiamy jedną z nich – raport. [B]Mnie to zaciekawilo ,a was[/B]? Quote
Protazy Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 Mi również się spodobało choć mój psiak należy do molosów i pewnie raczej nie ma zbyt wielu amatorów tej dyscyliny wśród właścicieli Cane Corso a raczej wśród wyżłów i rottweilerów. Quote
Recommended Posts