Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Może mi wyjaśnicie albo odeslijcie jeśli taki wątek juz był. Wczoraj byłam swiadkiem zabawy psiakow i takiego zachowania: pies, dorosły mieszaniec, właził na kark młodszemu (4 m-nemu spanielkowi), probował kopulować ale głównie siedział mu na plecach a w zasadzie stał nad nim, bo tamten szczeniak był duuużo mniejszy. Co oznacza takie zachowanie dorosłego psa do szczeniaka tej samej płci? Dominacja? Nadmienię ze były na "wybiegu" inne szczeniaki, pieski i suczki, ale ten duzy tylko do tego spanielka tak sie zachowywał.
Moja sunia popatrzyła i bardzo "zniesmaczona" odeszła bawic sie w innym towarzystwie :p

Posted

Myślę, że chodziło właśnie o dominację. Bo molestowania nieletnich to raczej u psów sie nie spotyka ;) choć widywałam przypadki ze gdy w domu byla suka z cieczką, obce psy próbowały kopulowac z innymi sukami a nawet psami z tego samego domu - może zwierzaki przesiąkały jej zapachem.

A dorosły pies mógł sobie upatrzyć tego akurat jednego szczeniaka, bo jego zdaniem zachowywał się szczególnie pewnie i może zadziornie, w porównaniu do innych szczeniaków.

Posted

[B]Martens -[/B] właśnie ten szczeniak był troszkę strachliwy i absolutnie nie zadziorny, właśnie reszta bawiących sie szczeników była bardzo pewna siebie. Więc pies okazywał by dominacje najsłabszemu szczeniakowi? to wtedy nie sztuka dominować ....:shake:
Ale w teorii dominacji to ja laik jestem, czas sie wziąść za poważne lektury na ten temat.

Pozdrawiam

Posted

Hmm, może właśnie dlatego pies wybrał sobie w pewnym sensie "ofiarę"? Sam może nie jest zbyt pewny siebie i dlatego wybrał najsłabsze szczenię? Ale to tylko moje domysły.

Moja suczka np. ma dziwny zwyczaj straszenia psów, które okazują jej uległość. Z pewnymi siebie wita się pokornie, za to jeśli widać że pies się jej obawia czy okazuje uległość - startuje do niego z zębami :cool1:

Z teorii dominacji najwyraźniej opisano to w książkach Jan Fennel aczkolwiek w bardzo przejaskrawionej formie i jako przyczyna wszelkich problemów. Radzę czytać troszkę z przymrużeniem oka ;) Sporo na ten temat znajdziesz tez u Fishera.

Posted

[quote name='Feronek']Doradzam czytanie Fisher i Fannel z duza doza krytycyzmu :)[/quote]

[COLOR=indigo]Coś jest na rzeczy, bo recenzje czytelników nie są najlepsze.:)[/COLOR]