patch75 Posted March 29, 2007 Posted March 29, 2007 Witam, pomoc potrzebna. Pies ze schroniska (starsza lagodna suczka) ma szanse na nowy dom. Panstwo maja juz suczke-Briarda (rasa bodajze spokojna i lagodna). Briard wczoraj na spacerze niezbyt przyjaznie traktowal inne psy. Stad obawa Pani, ktora ma odebrac suczke ode mnie u siebie w miescie. Jade z nia aby poobserowac reakcje obydwu psow na siebie. Ale potzrebne sugestie jak zopoznac dwa psy, aby iniknac problemow? oto co ja mysle: Ja mysle tak-psy powinny sie zapoznac na neutralnym gruncie, najpierw obwachac, pobawic sie, pochodzic razem, a jak sie soba znudza, to dopiero razem moga wracacdo domu. Najlepiej zachowac spokoj bo jak jest sie nerwowym, to psy wyczuja, i wtedy roznie to bywa. Spokojny wlasciciel, spokojny pies. Wlasciciel moze niechcacy wysylac niepokojace sygnaly, co moze udzielic sie psu. Co myslicie???:cool3::cool3::cool3::cool3::cool3: Quote
auraa Posted March 29, 2007 Posted March 29, 2007 temat jest wazny , sama sie obawiam spotkania suczki ,która mam na tymczasie z rodzinną suczka , która przyjdzie do nas w święta. Lady się zadomowiła i bardzo się wykłóca z suczkami sąsiadów. Quote
patch75 Posted March 29, 2007 Author Posted March 29, 2007 znam Lady-wyprowadzalam ja na spacer jak byla w Olsztynie;) kto pomoze mi i auraa?:razz: im wiecej info, tym lepiej Quote
Feronek Posted March 29, 2007 Posted March 29, 2007 No niestety musze Cie rozczarowac - Briardy to nie sa lagodne psy i czesto sa mocno dominujace :( Hmm mysle ze poza spotkaniem na neutralnym terenie, wlasciciele musze dac Briardowi poczucie ze jest wazny poprzez duzo czestsze glaskanie go i zajmowanie sie nim oraz przez (niestety to moze brzmiec nieludzko) ignorowanie nowego psa. choc moze sie okazac, ze Briard sie podporzadkuje - cos nie bardzo w to wierze :( Pojedz, zobacz. Wazne jest zeby wlasciciele na tym spotkaniu byli jak najdalej od psow, nie intereweniowali, bo to moze byc tragicnze w skutkach tak dla psow jak i dla samych wlascicieli. Trzymam kciuki Quote
patch75 Posted April 1, 2007 Author Posted April 1, 2007 Feronek, dziekuje za rady, dzis wrocilam, a suczka jest juz w nowym miejscu, spotkanie nastapilo na neutalnym terenie (czy neutralny oznacza 'miejsce, ktorego nie znaja psy,czy moze rto byc miejsce ktore zna jeen piesa drugi nie, a nie jest to dom?) Briard byl troche zaborczy, ale nie az tak bardzo teraz Owieczka (ta nowa) warczy przy jedzenouna Briarda i nie daje jej zjesc, poradzilam karmic osobno i ustawic ich miski tak aby byly bardziej oddalone od siebie Quote
Ayia Posted May 20, 2007 Posted May 20, 2007 a ja mam problem ze swoim psem.. mam Owczarka Belgijskiego i niestety ale jest dosc agresywny na inne psy.. na suczki roznie bywa to u niego.. chciabym wziasc sunie ze schroniska, gdzie najlepiej je zapoznac? w jaki sposob to zrobic? po jakim czasie wprowadzic je razem do domu? co zrobic jak moj pies nie wpusci ja do domu mimo wszystko ? :( swjego mimo wszystko chce wykastrowac! :cool3: Quote
patch75 Posted May 21, 2007 Author Posted May 21, 2007 kastruj koneicznie, szczegolnie jesli bedzie suczka w domu poszukaj watkow na forum, jakies sa juz utworzone- ja mam mlodego psa dominujacego i balismy sie jak zareaguje na nowego samca w domu (tez ze schroniska), ale na szczescie okazalo sieze super-nie ma problemow, ten nowy jest bardzo stary i aby bylo smiesznie to on prowokuje tego mlodego (niby agresywnego na inne psy):evil_lol: a mlody tylko na niego patrzy i nic, albo podejdzie do niego, powacha, zamacha ogonem jakby chcial powiedziec-stary cicho byc,i tak mi nic nie zrobisz:evil_lol: ale w Twoim przypadku moze byc inaczej-w kazdym badzi razie powinny sie zapoznac na neutalnym terenie, pobawic sie tak dlugo az sie soba znudza i wtedy neich razem wracaj do domu postaraj sie duzo czasu poswiecac swojemu staremu psu, aby nie bylo niepotzrebnej zazdrosci, i co za tym dizie-agresji,bo tak moze byc i jeszcze jedno-przez dluzszy czas jak bedziesz wychodzic z domu, zamykaj je w osobnych pomieszczeniach, tak bedzie bezpiecznie; no i caly czas monitoruj jak beda razem nei zostawiaj je same bez Twojej opieki tylko to wiem, nie jestem specjalista, ale chociazcos moze Ci sie przyda;) Quote
barbor Posted June 9, 2007 Posted June 9, 2007 mam problem...Mam dwa jamniki(teraz trzy) Jedna suka 12 lat i samiec 5 lat. Mama wziela coreczke samca naszego i nie wiemy jakk oswajac nasze trzy psy Jak myslicie? suczka ma 5 tygodni wiec jest malutka...Mam nadzieje ze nie bedziemy musieli jej oddac Prosze o rady Quote
patch75 Posted June 9, 2007 Author Posted June 9, 2007 kto pomoze oswoic jamniki?:razz::razz: kto ma jakies pomysly? a tak w ogole to proponuje samca wysterylizowac, w schroniskach jest wiele jamnikow czekajacych na domy, wiec nie ma potrzeby powiekszac populacji psow Quote
Martens Posted June 11, 2007 Posted June 11, 2007 [quote name='barbor']mam problem...Mam dwa jamniki(teraz trzy) Jedna suka 12 lat i samiec 5 lat. Mama wziela coreczke samca naszego i nie wiemy jakk oswajac nasze trzy psy Jak myslicie? suczka ma 5 tygodni wiec jest malutka...Mam nadzieje ze nie bedziemy musieli jej oddac Prosze o rady A pieski się kontaktują ze sobą już? Jak starsze reagują na szczeniaka? Z doświadczenia wiem, że o dziwo na ogół to samiec jest bardziej tolerancyjny wobec małego szczeniaka w domu, bardziej cierpliwy, chętnie się bawi. Na sukę trzeba bardziej uważać, bywa zazdrosna - to chyba wynika z tego że może potraktować szczeniaka jako konkurencję dla swoich ewentualnych młodych, tak gdzieś czytałam. No i podobnie jak patch75 myślę, że jeśli w domu jest pies i suka, to przynajmniej jedno z nich powinno być wykastrowane. (Pominąwszy profesjonalne hodowle.) Quote
Recommended Posts