Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No więc zacznę od sedna sprawy, co może oznaczać takie zachowanie gdy pies stoi unieruchomiony (dosłownie zesztywniały), potrafi tak nawet 1 – 2 min i jedyne co robi to merda końcówką ogona. Nie warczy, nie jeży się nie wykonuje żadnego ruchu, tylko merda ogonem. Zachowuje się tak wobec niektórych psów. Nie reaguje wtedy tez zbytnio na przywołanie słowne, dopiero gdy odejdę kawałek porusza się. Co to może oznaczać ?

• 2 weeks later...
Posted (edited)

GAJOS napisał(a):
Jeżeli ogon ma uniesiony pionowo ku górze, jest to "pokazówka siły" pokazuje innemu psu, że jest od niego większy i gotowy do starcia.

Ogona ma uniesiony do góry. Tyle że raczej bardzo rzadko mu się zdarza podkulanie ogona, więc to raczej jego normalana postawa. Sama nie wiem na dominacje mi to właśnie nie wyglądało, raczej strach ale po co by wtedy merdał ogonem i stał tam skoro mógł do mnie podejść. Tak w ogóle ostatnio na widok suczki w stosunku której min. tak się zachowywał nie chciał wyjść z bloku.

Edited by zootechniczka
Posted

zootechniczka napisał(a):
No więc zacznę od sedna sprawy, co może oznaczać takie zachowanie gdy pies stoi unieruchomiony (dosłownie zesztywniały), potrafi tak nawet 1 – 2 min i jedyne co robi to merda końcówką ogona. Nie warczy, nie jeży się nie wykonuje żadnego ruchu, tylko merda ogonem. Zachowuje się tak wobec niektórych psów. Nie reaguje wtedy tez zbytnio na przywołanie słowne, dopiero gdy odejdę kawałek porusza się. Co to może oznaczać ?

Moja sucz tak robi, jak zaczyna polować na inne psy, wtedy ja szybciutko zaczynam świergotać wyciągam smaczka z kieszeni i odchodzimy :)

Posted

katlis napisał(a):
Moja sucz tak robi, jak zaczyna polować na inne psy, wtedy ja szybciutko zaczynam świergotać wyciągam smaczka z kieszeni i odchodzimy :)

To nie to ale dzięki za pomysły. On tez czasem się na psy skrada (poluje), ale to wygląda inaczej od kota się nauczył i robi to jak kot, obniża chód i powoli się zbliża.

Posted

zootechniczka napisał(a):
To nie to ale dzięki za pomysły. On tez czasem się na psy skrada (poluje), ale to wygląda inaczej od kota się nauczył i robi to jak kot, obniża chód i powoli się zbliża.

moja droga to nie pomysł tylko diagnoza szkoleniowca potwierdzona wizytą u behawiorysty, zresztą mój pies najpierw obniża chód, później kładzie się z nosem przy ziemi i tylko kwestia sekund jak startuje i uwież mi mam 2 koty i żaden tego mojej suczy nie nauczył :)

Posted

Rozumiem tylko ja właśnie pisałam o innym zachowaniu, że on staje jak wryty, postawa wyprostowana i jedyne co robi merda końcówka ogona. A psy go obwąchują dookoła. I stoi tak dopóki ja w końcu nie odejdę trochę dalej. Ale to tylko w przypadku nie których psów.

Posted

Jest to postawa sygnalizująca napięcie w połączeniu z ekscytacją, w przypadku niektórych psów nie wróży to niczego dobrego. Wszystko zależy od tego jak zachowa się pies, który podejdzie, jeśli będzie miał przyjazne zamiary to "rozejdzie się po kościach" a jeśli nie może dojść do starcia.
Pies "odpusza" jak odejdziesz bo wtedy czuje się mniej pewnie, nie ma wsparcia.
To poruszanie końcówką ogona nie ma nic wspólnego z radością. Pies odprężony, rozradowany macha całym ogonem wokół własnej osi lub wykonuje zamaszyste ruchy poniżej poziomu grzbietu. Ogon uniesiony wysoko, sztywny lub lekko drgający czy wachlujący to ekscytacja, napięcie.
Ja osobiście nie lubię tej postawy i jeśli mam psa na smyczy, coś podejdzie to luzuję smycz i odwołuję psa odsuwając się możliwie jak najdalej. Jeśli pies jest luzem, nie zbliżam się tylko odwołuję.
Katlis dobrze radzi, jeśli to możliwe to natychmiast "wytrącamy" psa z tego stanu.

Posted

Ok dzięki za radę. chyba tak zrobię. Po prostu spróbuje odejść, tak że by za mną podążył. Co prawda to wyjątkowa sytuacja bo gdy on chce się rzucić to ewidentnie to pokazuje, szczerzy zęby, jeży się a tu nic stoi i to w momencie dopiero gdy inny pies podejdzie nie że sam podchodzi, no i w tej sytuacji nigdy się nie rzucił ale może faktycznie skoro pokazuje że nie ma ochoty na kontak t z innym psem to go jakoś zachęcić by do mnie wrócił, tyle ze szarpać go nie chcę, a zachęty smak np. nie działają, zabawka może by podziałała ale to zaraz ten drugi pies tez podbiegnie a mój nie lubi się swoimi zasobami dzielić. Czyli po prostu spróbuje odejść na zasięg smyczy.

Posted

Słuchajcie, a co jeśli pies na każdego innego psa reaguje w taki sposób?

Może niedosłownie taki, ale też ma mocno naprężony ogon, czasami szybko nim macha, uszy na sztorc, mocno do przodu nachylone? Gdy obwąchuje się wówczas z innym psem można spokojnie go zawołać i odwrócić uwagę, nie atakuje drugiego psa, chyba że drugi pies zaczyna na niego włazić/ wskakuje mu z nosem pod ogon- wówczas jest głośne warczenie i wydarcie pyska, no ale..nie pozwalać mu w takim razie na kontaktowanie się z innymi psami?

Pies jest kastratem.

Posted

[quote name='kokardkasia']Słuchajcie, a co jeśli pies na każdego innego psa reaguje w taki sposób?

Może niedosłownie taki, ale też ma mocno naprężony ogon, czasami szybko nim macha, uszy na sztorc, mocno do przodu nachylone? Gdy obwąchuje się wówczas z innym psem można spokojnie go zawołać i odwrócić uwagę, nie atakuje drugiego psa, chyba że drugi pies zaczyna na niego włazić/ wskakuje mu z nosem pod ogon- wówczas jest głośne warczenie i wydarcie pyska, no ale..nie pozwalać mu w takim razie na kontaktowanie się z innymi psami?

Pies jest kastratem.[/QUOTE]

Pies jest podekscytowany, zaciekawiony, nie agresywny, ale też nie uległy. To normalne zachowanie psa, nie lękliwego, a jak warczy na innego to po prostu wyznacza granice, których inny pies nie powinien przekraczać, bo Twój zaczyna czuć się niekomfortowo.

Posted

Gdy mój pies tak się zachowuję to zazwyczaj nic złego się nie dzieje w tedy też stoi patrząc na psa który idzie w jego kierunku lotko merdając ogonem gdy pies jest coraz bliżej tym mocniej macha gdy zaczynają się obwąchiwać to mój pies zazwyczaj ucieka ale on nie przepada za zabawą z innymi psami ale wiem że jak widze taka postawe u mojego psa to nic złego się nie stanie.