Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kilka wątpliwości w związku z aportem.
Teoretycznie znawcy tematu uważają że formalnego aportu koziołka uczy się zawsze od końca czyli od nauki siadu z aportem przed przewodnikiem. Ale czy musi tak być? Pies na początku nie był zainteresowany przedmiotem tak dziwnym i innym jak koziołek, nie za bardzo chciał brać do pyska. Zaczęłam nakręcanie na koziołek: uciekający aport na sznurku, dużo przeciągania aportem, wspólne bieganie jak pies niesie koziołek, zachęcanie do przynoszenia koziołka w zębach w ogóle. Osiągnęłam to ze pies uważa że koziołek to zarąbista rzecz. Wytrzymuje już prawie zawsze wyrzucenie przy nodze (jest linka na powstrzymanie w razie czego), biegnie bardzo chetnie na hasło, podejmuje bez wahania, przynosi do mnie. Na początku było przeciąganie w nagrode. Teraz naprowadzam go na siad i jest ogólne "suuuuper!" Pies na razie podgryza aport w siadzie i siad mało stabilny z tym koziołkiem jakiś :lol: Czy uczyłam źle że nie "od końca"? Czy mam szanse na poprawny aport? Będę wdzięczna za odzew.

Posted

jak nauczyc psa zeby nie wypluwal aportu? cwiczymy z klikerem jak chwile trzyma to juz wielka radocha i od razu go ucze da bo wziac wezmie potrzyma i od razu wypluwa. nawet smarowalam mu to miejsce gdzie trzym jakims smaczkiem i nic wylizal jedynie aport

Posted

[quote name='diabelkowa']jak nauczyc psa zeby nie wypluwal aportu? cwiczymy z klikerem jak chwile trzyma to juz wielka radocha i od razu go ucze da bo wziac wezmie potrzyma i od razu wypluwa. nawet smarowalam mu to miejsce gdzie trzym jakims smaczkiem i nic wylizal jedynie aport[/QUOTE]

Uczenie klikerem aportowania to dla mnie wyższa szkoła jazdy. Przecież po kliknieciu np. w momencie trzymania pies spodziewając się nagrody od razu wypluje aport. Pies będzie pluł aportem bo oczekuje czegoś "lepsiejszego" po kliknięciu, np. smaczka. :lol: Moim zdaniem kluczem do sukcesu jest przekonanie psa ze sam aport, przedmiot jest superowy i warto zwracać na niego uwagą i zajmować sie nim. Nam się udaje wydłuzać trzymanie koziołka przede mną przez moje intensywne "Suuuuper! Taaaak!" jak pies trzyma. Trzyma więc i merda ogonem bo chyba zrozumiał ze właśnie trzymanie jest aprobowane.

• 10 months later...
Posted

Ekhm, odkopię temat ;)

Jaki koziołek powinnam sobie sprawić dla 10kg psa? :grins: Ogólnie sucz aportuje różne dziwne rzeczy ;) Zajęło mi to sporo czasu, ale obecnie jest w stanie przynieść większość wskazanych rzeczy, frisbee, piłki, zabawki, pary zwiniętych skarpetek czy rękawiczek, sznurek, szarpak i takie tam. Zastanawiam się, czy nie popracować nad formalnym aportem, bo nóż widelec kiedyś przyjdzie nam ochota wystartować do PT czy cuś :P

Posted

Znalazlam jeszcze taki: [url]http://www.sklep.mampsa.pl/?p=productsMore&iProduct=255&sName=Aport-drewniany-maly[/url]
i taki: [url]http://www.dummik.pl/produkt/21/17/Aporty_pilki_i_inne/Drewniane/Koziolek_drewniany_0_25_kg.html[/url]