Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej, mam mały problem :oops:

Więc tak - mój maluch nie ma zakręconego ogonka do góry. I teraz pytanie: czy mu się jeszcze podkręci (ma 4 miesiące), czy taki już zostanie? Ostatnio właśnie byłam u weterynarza gdzie był 2-miesięczny shih i miał pięknie do góry zakręcony... A ja myślałam, że to z czasem się dzieje :roll:

Teraz nie wiem czy ta metryka nie jest jakaś lewa i czy się kontaktować z hodowcą...

Posted

Co rozumiesz przez zakręcony ogon? Shih powinien mieć wysoko osadzony i noszony ogon, a nie zakręcony. Wejdź sobie na jakąkolwiek stronę hodowli to będziesz wiedziała o czym piszę :). W tym wieku maluchy mające prawidłowo osadzone ogony noszą je często jak "antenki" czyli prosto do góry. Sposób noszenia ogona u szczeniaczka nie ma nic wspólnego z metryką, która jest potwierdzeniem pochodzenia i podstawą do wystawienia rodowodu. Jeśli kupiłaś psa dla swojej przyjemności, a nie na wystawy to nie ma problemu.

Pozdrawiam Iwona

Posted

No właśnie mój nosi tak do góry :P a jak byłam u weterynarza i pani miała 2-miesięcznego shih, który ogon już miał normalnie osadzony, jak dorosły ;> i myślałam, że to z moim jest coś nie tak ;)
A na wystawy jeździć nie mam czasu ani ochoty :D

Posted

[quote name='aesthete']No właśnie mój nosi tak do góry :P a jak byłam u weterynarza i pani miała 2-miesięcznego shih,
A na wystawy jeździć nie mam czasu ani ochoty :D[B][/Qktóry ogon już miał normalnie osadzony[/B], jak dorosły ;> i myślałam, że to z moim jest coś nie tak ;)UOTE]
Dziewczyno osadzenie ogona nie zmienia się z wiekiem :shake: . Jeśli kupiłaś psa w dobrej hodowli to osoba, która ją prowadzi powinna udzielić Ci informacji w tak podstawowej sprawie jak również w innych które Cię nurtują.
Pozdrawiam Iwona
.

• 3 weeks later...
Posted

[quote name='dianthus'][quote name='aesthete']No właśnie mój nosi tak do góry :P a jak byłam u weterynarza i pani miała 2-miesięcznego shih,
A na wystawy jeździć nie mam czasu ani ochoty :D[B]który ogon już miał normalnie osadzony[/B], jak dorosły ;> i myślałam, że to z moim jest coś nie tak ;)[/QUOTE]
Dziewczyno osadzenie ogona nie zmienia się z wiekiem :shake: . Jeśli kupiłaś psa w dobrej hodowli to osoba, która ją prowadzi powinna udzielić Ci informacji w tak podstawowej sprawie jak również w innych które Cię nurtują.
Pozdrawiam Iwona
.[/QUOTE]

przecież nie napisałam, że zmienia się z wiekiem ;> chodziło mi bardziej o to, że miał wręcz taką spiralkę zakręconą, jak widziałam u jednego dorosłego ;)
a do pani z hodowli wybieram się z maluchem osobiście, aby tam ją pomęczyć pytaniami ;)