Draugia Posted August 18, 2012 Posted August 18, 2012 [B]Poszukuję jakiegoś behawiorysty, dobrego tresera albo kogoś kto zna się na psach i mógłby pomóc znajomej mieszkającej w Wałczu.[/B] Psiak to terrier po przejściach. Był u mnie na DT i był grzeczny - zero agresji do ludzi, do najmniejszego psa mu się zdarzało ale po trzech razach zrezygnował jak zrozumiał, że mój pies jest pod moją opieką i nie pozwolę mu zrobić krzywdy. Po jakichś 2 tygodniach psiak poszedł do adopcji i tam nie był już taki grzeczny...jest jedynym psiakiem, więc z agresją do psów nie ma problemu, ale rzuca się na ludzi - głównie na swoją właścicielkę :pissed: Do tej pory nie robił tego za mocno, ale z każdym razem jest coraz gorzej... Fazy agresji ponoć zdarzają się znienacka i nie są spowodowane jakimś konkretnym czynnikiem, ale tego sprawdzić nie mogę, bo pies jest sporo km ode mnie i nie bardzo mogę do nich jechać. W domu jest jeszcze córka właścicielki i do niej pies już nie bywa agresywny, z tym że córka jest bardziej konsekwentna i chyba pies po prostu czuje do niej większy respekt... nie wiem, niestety wszystko znam tylko z opowieści :nonono2: W każdym razie domek nie chce psa oddawać ani usypiać (jak poprzednia właścicielka psa) tylko o niego walczyć. Zamówiliśmy już obrożę feromonową, być może psu dokupią jeszcze do tego KalmAid, ale moim zdaniem bez behawiorysty (albo innej osoby, która pokaże jak powinno się z takim psem postępować) będzie ciężko :shake: [SIZE=3][B]Czy ktoś z forumowiczów mógłby pomóc albo polecić kogoś?[/B][/SIZE] Quote
Soko Posted August 18, 2012 Posted August 18, 2012 Przede wszystkim ważne jest ustalenie zasad. Co robi córka, czego właścicielka nie robi, i odwrotnie? Jest możliwość aby któraś z nich się tutaj zarejestrowała? Nie znam nikogo z Wałcza ani okolic - ewentualnie możecie popatrzeć na szkolenia Wesołej Łapki w Bydgoszczy (nie wiem czy jeszcze są, kiedyś były), ale przydałaby się tutaj wizyta domowa. Czy możesz opisać sytuacje, w których dochodziło do pogryzień? Quote
Draugia Posted August 21, 2012 Author Posted August 21, 2012 Niestety wszelkie konsultacje telefoniczne czy przez internet nie zdają egzaminu albo pomagają na krótko :shake: jako że pies u mnie był grzeczny i ogólnie coś tam wiem o zachowaniu i wychowaniu psów, staram się doradzać nowym właścicielom, ale bez konsultacji na żywo nie udaje mi się im pomóc :/ Quote
Recommended Posts