Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam
Pod koniec roku lub początek przyszłego do naszego domu zawita drugi pies. Obecnie posiadamy buldozka francuskiego. Nero w sierpniu skończy 3 lata. Chcielibyśmy dobrze przygotować siebie i jego na powitanie nowego domownika. Drugim psem będzie sunia buldożka francuska. Nero jest wykastrowany, na dworze jest przyjazny dla innych psów, nigdy nie wykazywał agresji. Prosimy o rady jakie działania powinniśmy podjąć aby powitanie psów przebiegło prawidłowo, czy karmić je w osobnych pomieszczeniach, czy wyprowadzać razem czy osobno itp. Będziemy wdzięczni za każdą radę i sugestię.
Pozrawiamy
Monika Rafał i Nero :)

Posted

Czy Nero miał okazje zaprosić innego psa na swój teren? Tzn do domu? Bo pies może być aniołkiem na dworze, a w domu mieć bardzo silny instynkt terytorialny. Planujecie szczeniaka czy dorosłego psa? W przypadku szczeniaka sprawa jest dużo prostsza, NORMALNY pies nie skrzywdzi szczeniaka,a na szczeniaczkową suczkę to już chyba żaden pan pies się nie odważy podnieść łapy ;). Buldożek jest mały i w zabawie nie powinien zrobic nawet przypadkowo krzywdy maluchowi. Ja mam aktualnie 3 psy i wszystkie poznawały się w swoim domu - przynosiłam szczeniaka na ręce i pac na podłogę do wąchania. Z tym, że miałam pewność tego jak zachowają się moje psy i właściwie 100% zaufania, że nie zrobią maluchowi żadnej krzywdy. W przypadku dorosłego psa sprawa jest trochę trudniejsza i lepiej, żeby zapoznały się na neutralnym terenie - w przypadku szczeniaka możecie zrobić oczywiście podobnie.
Jeśli chodzi o wyprowadzanie na spacer - moim zdaniem pierwsze spacery najlepiej żeby maluch odbywał sam - musi się nauczyć samodzielności i to w opiekunie ma czuć wsparcie i z nim się porozumiewać gdy będzie miał jakiś problem - a nie z drugim psem. Później oczywiście można chodzić na spacery razem (ja wyprowadzam 3 psy razem) ALE trzeba też traktować je indywidualnie, rozdzielać w miare możliwości i zajmować się z każdym osobno. Nie mogą być od siebie uzależnione, bo to stwarza ogromne problemy w przypadku np choroby drugiego psa. Na początku chyba najlepiej karmić osobno - gdy psy już ustalą sobie zasady i się zaprzyjaźnią to można sobie pozwolić na takie stresujące sytuacje :) Moje burki wiedzą, że z misek się nie kradnie i każdy grzecznie zjada ze swojej, bo inaczej można zostać obwarczanym.

Ze swojej strony uważam, że najważniejsze to zbudować dobrą więź z nowym psem i nie pozwolić, żeby był wychowywany przez starszego psa. My mamy być dla niego wzorem i opiekunem a nie inny pies. Nie faworyzować żadnego z psiaków. Pracować z nimi indywidualnie (najlepiej gdy drugi pies nie jest tego świadkiem, bo też chce wykonywać polecenia i przepycha młodszego) a później wspólnie - np. kto pierwszy przybiegnie na zawołanie, wspólne wykonywanie komend itp (śmiesznie wygląda jak psiaki się przepychają przy komendzie "do mnie" - każdy chce być najbliżej ;) )

Z tego jak opisujesz swojego psa nie sądze, żeby były jakieś problemy :)

Posted

Dziękuję za tyle dobrych rad. Na pewno skorzystam. Nero miał okazję gościć w domu właśnie suczkę i zachowywał się dobrze nie reagował nawet jak wpakowała mu się do posłania. Nasza druga psina to będzie sunia - szczeniak. U Nero od szczeniaka dbaliśmy o socjalizację z innymi psami. Co prawda dotyczyło to głównie zabaw na dworze ponieważ nasi znajomi są bez psowi :)
Z Nero często jeździmy do mojej mamy która ma 14 letniego setera i tam na początku zdarzylo się (2 razy) , ze Nero zaznaczył teren ale do Maxa( setera) jest nastawiony przyjaźnie.

• 3 months later...
  • 4 weeks later...
Posted

Witam
Oto moje dwa szczęścia :)
mała - Tequila duży - Nero :)

Jak na razie prawie wszystko idzie dobrze. Bulwy chętnie razem się bawią, coraz częściej śpią razem przytuleni, z jedzeniem nie ma problemu (jedzą obok siebie w tym samym czasie). Nie ma problemu tez z dzieleniem się zabawkami i z zazdrością. Jedyna sytuacja, która mnie martwi to że Tequila z uporem maniaka załatwia się w posłaniu Nero. Oczywiście nie cały czas - głównie dotyczy to zabawy lub kiedy nie ma mnie i męża w domu. Pozostałe potrzeby załatwia na podkładach i coraz częściej na dworze. Kiedy to zauważymy to natychmiast jest komenda "fe" lub "nie wolno" i przenosimy ja na podkład. Nero mimo włożenia mu czystych poduch nie chce spać na swoim posłaniu. Czy macie na to jakąś radę czy ona poprostu przestanie jak calkowicie nauczy się załatwiać potrzeby na dworze?
Pozdrawiam

Posted

Oba pieski są śliczne! Dobrze, że nie masz z nimi problemów:) To chyba dużo zależy od tego, jak pies jest "wychowany". Moi znajomi mają już od długiego czasu dwa psy w domu (kundelka i setera irlandzkiego), a od czasu do czasu przyjeżdża do nich na dłużej córka ze swoim wyżłem, którego pozostałe dwa zazwyczaj też przyjmują bez większych krzyków:) Największy zamęt jest tylko przy jedzeniu, bo każdy boi się, że inny skończy szybciej i dobierze się do nieswojej porcji.

Posted

monia&nero napisał(a):
Jedyna sytuacja, która mnie martwi to że Tequila z uporem maniaka załatwia się w posłaniu Nero. Oczywiście nie cały czas - głównie dotyczy to zabawy lub kiedy nie ma mnie i męża w domu. Pozostałe potrzeby załatwia na podkładach i coraz częściej na dworze. Kiedy to zauważymy to natychmiast jest komenda "fe" lub "nie wolno" i przenosimy ja na podkład. Nero mimo włożenia mu czystych poduch nie chce spać na swoim posłaniu. Czy macie na to jakąś radę czy ona poprostu przestanie jak calkowicie nauczy się załatwiać potrzeby na dworze?
Pozdrawiam

Problem o którym pisałam powoli rozwiązuje się sam :) Jak jesteśmy w domu to wychodzimy z Teka co 2 godz na dwór i w ciągu 3 ostatnich dni Teka załatwiła się na posłaniu Nera tylko 3 razy jak nas nie było w domu :)
dziękujemy za miłe słowa na temat psiaków :)