Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszytkich!

Zamierzam zakupic dla psa skladanka klatke lub taka skladana "miekka" domko-klatke (:lol: ) na wystawe . Poniewaz jesli chodzi o sprzet wystawowy jestem laikiem chcialam zapytac, szczegolnie wystawcow z duzymi psami, o wskazowki dotyczace takiego zakupu.
Slyszalam, ze klatki sa raczej ciezkie, a co do takich materialowych nie mam zaufania, bo pies duzy (Akita) i o niespokojnym charakterze ;)
Jesli ktos ma konkretne wskazowki niech nie boi korzystac z PW ;)

Z gory dziekuje za wasza pomoc!

Posted

Sa klatki składane z aluminium, bardzo lekkie, taka rozmiar 4 wazy ok 5 kg, ale jeszcze ich w polsce nie widziałam, sa na wschodzie na wystawach ( widziałam w wilnie) i w austrii. Cena ok 100 euro.

Posted

Klatki metalowe sa na pewno bardziej wytrzymale niz te materialowe a ceny nawet porownywalne gdzieniegdzie. Do tego do metalowych mozna dokupic kółeczka- badz kupic odrazu z nimi, albo specjalny wozek, ktory moze byc dopasowywany do roznych rozmiarow klatek.

Oczywiscie klatki materialowe sa leciutkie i wszedzie je mozna prawie upchnac, ale sama bylam swiadkiem jak pies malej rasy moze ja latwo "rozpracować" a co dopiero taki duzy. Duze do tego potrafia sie przeturlac w takiej klatce przez pol wystawy;)

Posted

[quote name='flashka-g']

Oczywiscie klatki materialowe sa leciutkie i wszedzie je mozna prawie upchnac, ale sama bylam swiadkiem jak pies malej rasy moze ja latwo "rozpracować" a co dopiero taki duzy. Duze do tego potrafia sie przeturlac w takiej klatce przez pol wystawy;)[/QUOTE]

O rany :shake: :shake: :shake:
Teraz to mnie wystraszylas:lol: Juz widze moja Niunke jak sie turla po wystawie z klatka :evil_lol:
No ale wlasnie klatka ma ten plus, ze nie padnie ofiara zebow mojej suni ( a te sa bardzo sprytne...). Najgorsze jest to, ze musze kupic klatke przed wyjazdem na wystawe, a nie jak juz tam bedziemy :roll: Lepiej wybrac sie do jakiegos "zwierzowego" i wlasnorecznie obadac czy mozna smialo zamawiac gdzies on-line?

Posted

Kankan ma fajne i polecam ;)

[IMG]http://photos.allegro.pl/photos/oryginal/17/1704/170465/17046567/170465672[/IMG]

Ta u góry to samochodowa, aluminiowa, bardzo lekka, za 400zł już z kosztem przesyłki :) [URL]http://www.allegro.pl/item170465672_duza_klatka_dla_psa_przesylka_gratis_.html[/URL]

ja się czaję na taką podówjną ;)

[IMG]http://glocki.pop.e-wro.pl/fotki/klatka.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='lady_m']O rany :shake: :shake: :shake:
Teraz to mnie wystraszylas:lol: Juz widze moja Niunke jak sie turla po wystawie z klatka :evil_lol:
No ale wlasnie klatka ma ten plus, ze nie padnie ofiara zebow mojej suni ( a te sa bardzo sprytne...). Najgorsze jest to, ze musze kupic klatke przed wyjazdem na wystawe, a nie jak juz tam bedziemy :roll: Lepiej wybrac sie do jakiegos "zwierzowego" i wlasnorecznie obadac czy mozna smialo zamawiac gdzies on-line?[/quote]

spokojnie psa mozna nauczyc przewozenia w klatce, choc dla niektorych to troche stresujące. Mozesz zamowic w internecie ale musisz znac dokladne wymiary no i jaki model chcesz czy taki jak pokazala la pegaza- jest bardzo dobry jako rozlozona klatka z tylu w combi dlatego ze jedna scianka jest pod katem i spokojnie mozna zamknac bagaznik nawet przy jej duzych wymiarach. Albo taka ktora sklada sie z walizke na płasko- takie sa takze dostepne wlasnie z kółeczkami ( no ale cieższe zdecydowanie). Sa takze jeszcze duze plastikowe transportery.

Dodam jeszcze ze klatak to błogosławiensto czesto na wystawie- pies ma przedewszystkim spokoj i wlasciciel. Nalezy tylko nauczyc psa siedzenia w niej- bo niketorym moze się to nie spodobać. Ja sobie nie wyobrazma wystawy bez klatki, pies sie meczy ja razem z nim, do tego obydwoje sie niepotrzebnie stresujemy.

Posted

[quote name='la_pegaza']ja mam Asa z Kankana (czyli największą), mieszczą się w niej moje dwa psy, ale waży prawie 25kg :shake:[/quote]

dlatego zdecydowanie do samej takiej trzeba kółeczka albo wózek:P tez mam duzą i nigdy nie mam siły tego dzwigac.. juz wole pakowac zawsze vari kennel bo lżejszy:p

Posted

Najbardziej to by nam sie marzyla klateczka skladana na plask, bo takiego "konia", jak moja Oshi nie bede ciagnac nawet na kolkach ;)
Klatka do samochodu tez fajna rzecz, ale mi chyba narazie nie potrzebna...
Zanim zaczelam wystawiac duzo sie naoogladalm i tez stwierdzam, ze klatka to blogoslawienstwo- nie trzeba psa szarpac no i samemu mozna odejsc kawaleczek bez koniecnzosci zabierania ze soba psa. Po pierwszej wystawie obiecalam i sobie i psu, ze taka klatke sobie sprawimy.
Co do uczenia sie- dziewczynka jest mala, wiec chyba szybko sie przyzwyczai.

Posted

Dwie ostatnie klatki kupowałam w "Kankanie" - wszytsko było ok - ja też sobie nie wyobrażam wystawy bez klatki.Asa mam w domu na stałe,ale też na małych kółeczkach,żeby łatwo można było ją przesunąć do sprzątania.
Do tych,które zabieram na wystawy dorobiłam kółka i blat na którym mogę czesać psy.

Posted

[quote name='lady_m']Najbardziej to by nam sie marzyla klateczka skladana na plask, bo takiego "konia", jak moja Oshi nie bede ciagnac nawet na kolkach ;)
Klatka do samochodu tez fajna rzecz, ale mi chyba narazie nie potrzebna...
Zanim zaczelam wystawiac duzo sie naoogladalm i tez stwierdzam, ze klatka to blogoslawienstwo- nie trzeba psa szarpac no i samemu mozna odejsc kawaleczek bez koniecnzosci zabierania ze soba psa. Po pierwszej wystawie obiecalam i sobie i psu, ze taka klatke sobie sprawimy.
Co do uczenia sie- dziewczynka jest mala, wiec chyba szybko sie przyzwyczai.[/quote]
BEZ KLATKI NIE WYOBRAŻAM SOBIE WYSTAW!!!!:shake:
1.Moje ogony są bezpieczne-nikt ich nie ucapi,jak równiez one tego nie uczynią:evil_lol:
2.Mam wolne ręce,mogę pójść tu i tam,na psy ktos ma "oko".
3.Jak jest upał,ostre słońce,zabieram ze sobą przewiewna szmatę,która daje cień.Jak leje,mam szmatę brezentową-psy nie mokną.Takie "szmaty":lol: składaja sie razem z klatką/ja mam aluminiową albo jakąś inna metalową,wchodza do niej 2 akity,maja luz,ciasno nie jest.Nie wiem ile toto waży,ale raczej mało,dam rade ze złożona spacerować - to ma rączkę.
4.Na straganach są juz sprzedawane wentylatorki ,które można doczepic do klatki,więc pies/psy maja kawałek komfortu:evil_lol: .Kosztuje taki ok.50-80 zł,zasilanie to chyba akumulatorki? /ja mam samodziełkę:eviltong: /
5.Klatka służy jako stół,można na niej stawiać co się chce....;)
6.Do klatki można schowac cenne rzeczy/jeżeli piesek nie niszczyciel;) /.Złodziej raczej nie pójdzie kraśc z klatki,gdzie siedzi akita:evil_lol: :eviltong: /.
7.Jeżeli ktoś sie postara ,to może swojemu pupilowi zamontowac w klatce TV czy insze radio-czemu nie???:evil_lol: Mój Darus zakupił baterie słoneczną pod kątem wystaw.Można będzie ładowac akumulatorki,nie wiem czy nie zamierza piesom zafundowac jakowyś mediów/z chłopami nigdy nie wiadomo:shake: :evil_lol: /
[B]Paulina!:lol: [/B]Więcej argumentów mam podać?;) :evil_lol:

Posted

ja mam taki wentylator do klatek:) no i do klatki kupic odrazu nieprzemakalny pokrowiec, ktory ma takze dwie kieszenie po boku na pierdółki i odpowiednie zaczepy i zamki do zamykania i zaslaniania klatki.

Posted

:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye:

Nie wiedzialam, ze klatki maja tyle wyposazenia opcjonalnego :lol:

Warto bylo sie spytac! Czegos sie4 nauczylam ;)

[B]Matagi[/B] - wiem, ze to same plusy ale zbieram cenne wskazowki co do wyboru itd, by pieniedzy nie utopic w czyms nieodpowiednim... Malo to badziewia na rynku? :eviltong:

Posted

[quote name='la_pegaza']ad.6 na światówce jakieś matoły próbowały ukraść psa :mad: najlepiej poprosić sąsiada by rzucał okiem ;)[/QUOTE]

A co za psa chcieli ukrasc (jaka rasa) i jak to sie skonczylo ?

Posted

[quote name='lady_m']:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye:

Nie wiedzialam, ze klatki maja tyle wyposazenia opcjonalnego :lol:

Warto bylo sie spytac! Czegos sie4 nauczylam ;)

[B]Matagi[/B] - wiem, ze to same plusy ale zbieram cenne wskazowki co do wyboru itd, by pieniedzy nie utopic w czyms nieodpowiednim... Malo to badziewia na rynku? :eviltong:[/quote]

Racja!:lol: Taka jednoosobowa klatka na akitę/nie znam rozmiaru,ani wymiarów w centymetrach/ to kosztuje ok.230 zł.Można zakupić na wystawach,sa w hurtowniach/jak pogadasz,to sprzedadzą,wyślij tylko swego TZ-on ma gadane:evil_lol: ,choc i Ty na to nie narzekasz...:eviltong: /.W Białymstoku mało które sklepy to prowadzą-zawalaja klatki miejsca na pierdoły:evil_lol: .

Posted

[quote name='Matagi']W Białymstoku mało które sklepy to prowadzą-zawalaja klatki miejsca na pierdoły:evil_lol: .[/QUOTE]

To tez jest kolejny problem :roll:
Niby Trojmiasto wielkie, a w zoologicznych wlasnie *******y, a nie przydatne rzeczy... Znalazlam w jednym jedna klateczke, ale Pani Sprzedajaca byla tak pomocna, ze odechcialo mi sie kupowac :mad:
Mam jeszcze calkiem niedaleko hurtownie zwierzeca, gdzie podobno mnostwo wszytkiego... Moze cos dostane.

Posted

[quote name='la_pegaza']Chcieli ukraść boksera, a bodajże babka siedząca obok ich przepłoszyła :)[/QUOTE]

No coz... Szkoda, ze nie trafili na cos "wscieklego" :evil_lol: To by ich oduczylo... :diabloti:

Posted

[quote name='lady_m']To tez jest kolejny problem :roll:
Niby Trojmiasto wielkie, a w zoologicznych wlasnie *******y, a nie przydatne rzeczy... Znalazlam w jednym jedna klateczke, ale Pani Sprzedajaca byla tak pomocna, ze odechcialo mi sie kupowac :mad:
Mam jeszcze calkiem niedaleko hurtownie zwierzeca, gdzie podobno mnostwo wszytkiego... Moze cos dostane.[/quote]
Jeżeli i tam nie będzie,a obsługa "na miejscu",to poproś,żeby Ci zamówili.Każda hurtownia,czy sklep zoologiczny maja katalogi.Niech je pokażą,wytknij palcem i niech zamówią-to ichni biznes,niech sie starają!:lol: Ja teraz tak zrobiłam z voyagerem Baby.Nigdzie nie było,chciałam konkretny,pokazałam,zamówiłam,odebrałam.:lol: Do tego dobrałam materacyk - Baba happy!!!!:lol:

Posted

[quote name='lady_m']No coz... Szkoda, ze nie trafili na cos "wscieklego" :evil_lol: To by ich oduczylo... :diabloti:[/quote]
Na przykład na moja Ojosan....:evil_lol: :diabloti: :evil_lol: :diabloti: ona obcych kocha....:mad: :mad: :mad:

Posted

[quote name='Matagi']Jeżeli i tam nie będzie,a obsługa "na miejscu",to poproś,żeby Ci zamówili.Każda hurtownia,czy sklep zoologiczny maja katalogi.Niech je pokażą,wytknij palcem i niech zamówią-to ichni biznes,niech sie starają!:lol: Ja teraz tak zrobiłam z voyagerem Baby.Nigdzie nie było,chciałam konkretny,pokazałam,zamówiłam,odebrałam.:lol: Do tego dobrałam materacyk - Baba happy!!!!:lol:[/QUOTE]

No tak tlyko mnie troszke popedza czas. Chcialabym do polowy kwietnia ja miec, bo jedziemy na wystawe i nie powiem, ze przydalaby nam sie taka klateczka... A z zamawianiem to jest roznie. Wiem, bo zamawialam to i owo i czasami terminy sa jakies kosmiczne :roll:

Posted

[quote name='lady_m']No tak tlyko mnie troszke popedza czas. Chcialabym do polowy kwietnia ja miec, bo jedziemy na wystawe i nie powiem, ze przydalaby nam sie taka klateczka... A z zamawianiem to jest roznie. Wiem, bo zamawialam to i owo i czasami terminy sa jakies kosmiczne :roll:[/quote]

Sklepy robia zamówienia raz w tygodniu/wiem,bo pracowalam/,hurtownie ze 2 razy.Dostawy są po tygodniu-mniej więcej,zdążysz do kwietnia!Jeżeli będziesz miała problemy-odezwij się,cos wymyslę.....;)