lady_m Posted March 5, 2007 Posted March 5, 2007 Witam wszytkich! Zamierzam zakupic dla psa skladanka klatke lub taka skladana "miekka" domko-klatke (:lol: ) na wystawe . Poniewaz jesli chodzi o sprzet wystawowy jestem laikiem chcialam zapytac, szczegolnie wystawcow z duzymi psami, o wskazowki dotyczace takiego zakupu. Slyszalam, ze klatki sa raczej ciezkie, a co do takich materialowych nie mam zaufania, bo pies duzy (Akita) i o niespokojnym charakterze ;) Jesli ktos ma konkretne wskazowki niech nie boi korzystac z PW ;) Z gory dziekuje za wasza pomoc! Quote
karenina Posted March 5, 2007 Posted March 5, 2007 Sa klatki składane z aluminium, bardzo lekkie, taka rozmiar 4 wazy ok 5 kg, ale jeszcze ich w polsce nie widziałam, sa na wschodzie na wystawach ( widziałam w wilnie) i w austrii. Cena ok 100 euro. Quote
cockermanka Posted March 5, 2007 Posted March 5, 2007 Dodam tylko,że można klatkę "ukółkowić";) i wtedy nie trzeba jej nosić. Quote
flashka-g Posted March 5, 2007 Posted March 5, 2007 Klatki metalowe sa na pewno bardziej wytrzymale niz te materialowe a ceny nawet porownywalne gdzieniegdzie. Do tego do metalowych mozna dokupic kółeczka- badz kupic odrazu z nimi, albo specjalny wozek, ktory moze byc dopasowywany do roznych rozmiarow klatek. Oczywiscie klatki materialowe sa leciutkie i wszedzie je mozna prawie upchnac, ale sama bylam swiadkiem jak pies malej rasy moze ja latwo "rozpracować" a co dopiero taki duzy. Duze do tego potrafia sie przeturlac w takiej klatce przez pol wystawy;) Quote
lady_m Posted March 5, 2007 Author Posted March 5, 2007 [quote name='flashka-g'] Oczywiscie klatki materialowe sa leciutkie i wszedzie je mozna prawie upchnac, ale sama bylam swiadkiem jak pies malej rasy moze ja latwo "rozpracować" a co dopiero taki duzy. Duze do tego potrafia sie przeturlac w takiej klatce przez pol wystawy;)[/QUOTE] O rany :shake: :shake: :shake: Teraz to mnie wystraszylas:lol: Juz widze moja Niunke jak sie turla po wystawie z klatka :evil_lol: No ale wlasnie klatka ma ten plus, ze nie padnie ofiara zebow mojej suni ( a te sa bardzo sprytne...). Najgorsze jest to, ze musze kupic klatke przed wyjazdem na wystawe, a nie jak juz tam bedziemy :roll: Lepiej wybrac sie do jakiegos "zwierzowego" i wlasnorecznie obadac czy mozna smialo zamawiac gdzies on-line? Quote
la_pegaza Posted March 5, 2007 Posted March 5, 2007 Kankan ma fajne i polecam ;) [IMG]http://photos.allegro.pl/photos/oryginal/17/1704/170465/17046567/170465672[/IMG] Ta u góry to samochodowa, aluminiowa, bardzo lekka, za 400zł już z kosztem przesyłki :) [URL]http://www.allegro.pl/item170465672_duza_klatka_dla_psa_przesylka_gratis_.html[/URL] ja się czaję na taką podówjną ;) [IMG]http://glocki.pop.e-wro.pl/fotki/klatka.jpg[/IMG] Quote
flashka-g Posted March 5, 2007 Posted March 5, 2007 [quote name='lady_m']O rany :shake: :shake: :shake: Teraz to mnie wystraszylas:lol: Juz widze moja Niunke jak sie turla po wystawie z klatka :evil_lol: No ale wlasnie klatka ma ten plus, ze nie padnie ofiara zebow mojej suni ( a te sa bardzo sprytne...). Najgorsze jest to, ze musze kupic klatke przed wyjazdem na wystawe, a nie jak juz tam bedziemy :roll: Lepiej wybrac sie do jakiegos "zwierzowego" i wlasnorecznie obadac czy mozna smialo zamawiac gdzies on-line?[/quote] spokojnie psa mozna nauczyc przewozenia w klatce, choc dla niektorych to troche stresujące. Mozesz zamowic w internecie ale musisz znac dokladne wymiary no i jaki model chcesz czy taki jak pokazala la pegaza- jest bardzo dobry jako rozlozona klatka z tylu w combi dlatego ze jedna scianka jest pod katem i spokojnie mozna zamknac bagaznik nawet przy jej duzych wymiarach. Albo taka ktora sklada sie z walizke na płasko- takie sa takze dostepne wlasnie z kółeczkami ( no ale cieższe zdecydowanie). Sa takze jeszcze duze plastikowe transportery. Dodam jeszcze ze klatak to błogosławiensto czesto na wystawie- pies ma przedewszystkim spokoj i wlasciciel. Nalezy tylko nauczyc psa siedzenia w niej- bo niketorym moze się to nie spodobać. Ja sobie nie wyobrazma wystawy bez klatki, pies sie meczy ja razem z nim, do tego obydwoje sie niepotrzebnie stresujemy. Quote
la_pegaza Posted March 5, 2007 Posted March 5, 2007 ja mam Asa z Kankana (czyli największą), mieszczą się w niej moje dwa psy, ale waży prawie 25kg :shake: Quote
flashka-g Posted March 5, 2007 Posted March 5, 2007 [quote name='la_pegaza']ja mam Asa z Kankana (czyli największą), mieszczą się w niej moje dwa psy, ale waży prawie 25kg :shake:[/quote] dlatego zdecydowanie do samej takiej trzeba kółeczka albo wózek:P tez mam duzą i nigdy nie mam siły tego dzwigac.. juz wole pakowac zawsze vari kennel bo lżejszy:p Quote
lady_m Posted March 5, 2007 Author Posted March 5, 2007 Najbardziej to by nam sie marzyla klateczka skladana na plask, bo takiego "konia", jak moja Oshi nie bede ciagnac nawet na kolkach ;) Klatka do samochodu tez fajna rzecz, ale mi chyba narazie nie potrzebna... Zanim zaczelam wystawiac duzo sie naoogladalm i tez stwierdzam, ze klatka to blogoslawienstwo- nie trzeba psa szarpac no i samemu mozna odejsc kawaleczek bez koniecnzosci zabierania ze soba psa. Po pierwszej wystawie obiecalam i sobie i psu, ze taka klatke sobie sprawimy. Co do uczenia sie- dziewczynka jest mala, wiec chyba szybko sie przyzwyczai. Quote
cockermanka Posted March 5, 2007 Posted March 5, 2007 Dwie ostatnie klatki kupowałam w "Kankanie" - wszytsko było ok - ja też sobie nie wyobrażam wystawy bez klatki.Asa mam w domu na stałe,ale też na małych kółeczkach,żeby łatwo można było ją przesunąć do sprzątania. Do tych,które zabieram na wystawy dorobiłam kółka i blat na którym mogę czesać psy. Quote
Matagi Posted March 5, 2007 Posted March 5, 2007 [quote name='lady_m']Najbardziej to by nam sie marzyla klateczka skladana na plask, bo takiego "konia", jak moja Oshi nie bede ciagnac nawet na kolkach ;) Klatka do samochodu tez fajna rzecz, ale mi chyba narazie nie potrzebna... Zanim zaczelam wystawiac duzo sie naoogladalm i tez stwierdzam, ze klatka to blogoslawienstwo- nie trzeba psa szarpac no i samemu mozna odejsc kawaleczek bez koniecnzosci zabierania ze soba psa. Po pierwszej wystawie obiecalam i sobie i psu, ze taka klatke sobie sprawimy. Co do uczenia sie- dziewczynka jest mala, wiec chyba szybko sie przyzwyczai.[/quote] BEZ KLATKI NIE WYOBRAŻAM SOBIE WYSTAW!!!!:shake: 1.Moje ogony są bezpieczne-nikt ich nie ucapi,jak równiez one tego nie uczynią:evil_lol: 2.Mam wolne ręce,mogę pójść tu i tam,na psy ktos ma "oko". 3.Jak jest upał,ostre słońce,zabieram ze sobą przewiewna szmatę,która daje cień.Jak leje,mam szmatę brezentową-psy nie mokną.Takie "szmaty":lol: składaja sie razem z klatką/ja mam aluminiową albo jakąś inna metalową,wchodza do niej 2 akity,maja luz,ciasno nie jest.Nie wiem ile toto waży,ale raczej mało,dam rade ze złożona spacerować - to ma rączkę. 4.Na straganach są juz sprzedawane wentylatorki ,które można doczepic do klatki,więc pies/psy maja kawałek komfortu:evil_lol: .Kosztuje taki ok.50-80 zł,zasilanie to chyba akumulatorki? /ja mam samodziełkę:eviltong: / 5.Klatka służy jako stół,można na niej stawiać co się chce....;) 6.Do klatki można schowac cenne rzeczy/jeżeli piesek nie niszczyciel;) /.Złodziej raczej nie pójdzie kraśc z klatki,gdzie siedzi akita:evil_lol: :eviltong: /. 7.Jeżeli ktoś sie postara ,to może swojemu pupilowi zamontowac w klatce TV czy insze radio-czemu nie???:evil_lol: Mój Darus zakupił baterie słoneczną pod kątem wystaw.Można będzie ładowac akumulatorki,nie wiem czy nie zamierza piesom zafundowac jakowyś mediów/z chłopami nigdy nie wiadomo:shake: :evil_lol: / [B]Paulina!:lol: [/B]Więcej argumentów mam podać?;) :evil_lol: Quote
la_pegaza Posted March 5, 2007 Posted March 5, 2007 ad.6 na światówce jakieś matoły próbowały ukraść psa :mad: najlepiej poprosić sąsiada by rzucał okiem ;) Quote
flashka-g Posted March 5, 2007 Posted March 5, 2007 ja mam taki wentylator do klatek:) no i do klatki kupic odrazu nieprzemakalny pokrowiec, ktory ma takze dwie kieszenie po boku na pierdółki i odpowiednie zaczepy i zamki do zamykania i zaslaniania klatki. Quote
lady_m Posted March 5, 2007 Author Posted March 5, 2007 :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: Nie wiedzialam, ze klatki maja tyle wyposazenia opcjonalnego :lol: Warto bylo sie spytac! Czegos sie4 nauczylam ;) [B]Matagi[/B] - wiem, ze to same plusy ale zbieram cenne wskazowki co do wyboru itd, by pieniedzy nie utopic w czyms nieodpowiednim... Malo to badziewia na rynku? :eviltong: Quote
lady_m Posted March 5, 2007 Author Posted March 5, 2007 [quote name='la_pegaza']ad.6 na światówce jakieś matoły próbowały ukraść psa :mad: najlepiej poprosić sąsiada by rzucał okiem ;)[/QUOTE] A co za psa chcieli ukrasc (jaka rasa) i jak to sie skonczylo ? Quote
Matagi Posted March 5, 2007 Posted March 5, 2007 [quote name='lady_m']:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: Nie wiedzialam, ze klatki maja tyle wyposazenia opcjonalnego :lol: Warto bylo sie spytac! Czegos sie4 nauczylam ;) [B]Matagi[/B] - wiem, ze to same plusy ale zbieram cenne wskazowki co do wyboru itd, by pieniedzy nie utopic w czyms nieodpowiednim... Malo to badziewia na rynku? :eviltong:[/quote] Racja!:lol: Taka jednoosobowa klatka na akitę/nie znam rozmiaru,ani wymiarów w centymetrach/ to kosztuje ok.230 zł.Można zakupić na wystawach,sa w hurtowniach/jak pogadasz,to sprzedadzą,wyślij tylko swego TZ-on ma gadane:evil_lol: ,choc i Ty na to nie narzekasz...:eviltong: /.W Białymstoku mało które sklepy to prowadzą-zawalaja klatki miejsca na pierdoły:evil_lol: . Quote
la_pegaza Posted March 5, 2007 Posted March 5, 2007 Chcieli ukraść boksera, a bodajże babka siedząca obok ich przepłoszyła :) Quote
lady_m Posted March 5, 2007 Author Posted March 5, 2007 [quote name='Matagi']W Białymstoku mało które sklepy to prowadzą-zawalaja klatki miejsca na pierdoły:evil_lol: .[/QUOTE] To tez jest kolejny problem :roll: Niby Trojmiasto wielkie, a w zoologicznych wlasnie *******y, a nie przydatne rzeczy... Znalazlam w jednym jedna klateczke, ale Pani Sprzedajaca byla tak pomocna, ze odechcialo mi sie kupowac :mad: Mam jeszcze calkiem niedaleko hurtownie zwierzeca, gdzie podobno mnostwo wszytkiego... Moze cos dostane. Quote
lady_m Posted March 5, 2007 Author Posted March 5, 2007 [quote name='la_pegaza']Chcieli ukraść boksera, a bodajże babka siedząca obok ich przepłoszyła :)[/QUOTE] No coz... Szkoda, ze nie trafili na cos "wscieklego" :evil_lol: To by ich oduczylo... :diabloti: Quote
Matagi Posted March 5, 2007 Posted March 5, 2007 [quote name='lady_m']To tez jest kolejny problem :roll: Niby Trojmiasto wielkie, a w zoologicznych wlasnie *******y, a nie przydatne rzeczy... Znalazlam w jednym jedna klateczke, ale Pani Sprzedajaca byla tak pomocna, ze odechcialo mi sie kupowac :mad: Mam jeszcze calkiem niedaleko hurtownie zwierzeca, gdzie podobno mnostwo wszytkiego... Moze cos dostane.[/quote] Jeżeli i tam nie będzie,a obsługa "na miejscu",to poproś,żeby Ci zamówili.Każda hurtownia,czy sklep zoologiczny maja katalogi.Niech je pokażą,wytknij palcem i niech zamówią-to ichni biznes,niech sie starają!:lol: Ja teraz tak zrobiłam z voyagerem Baby.Nigdzie nie było,chciałam konkretny,pokazałam,zamówiłam,odebrałam.:lol: Do tego dobrałam materacyk - Baba happy!!!!:lol: Quote
Matagi Posted March 5, 2007 Posted March 5, 2007 [quote name='lady_m']No coz... Szkoda, ze nie trafili na cos "wscieklego" :evil_lol: To by ich oduczylo... :diabloti:[/quote] Na przykład na moja Ojosan....:evil_lol: :diabloti: :evil_lol: :diabloti: ona obcych kocha....:mad: :mad: :mad: Quote
lady_m Posted March 5, 2007 Author Posted March 5, 2007 [quote name='Matagi']Jeżeli i tam nie będzie,a obsługa "na miejscu",to poproś,żeby Ci zamówili.Każda hurtownia,czy sklep zoologiczny maja katalogi.Niech je pokażą,wytknij palcem i niech zamówią-to ichni biznes,niech sie starają!:lol: Ja teraz tak zrobiłam z voyagerem Baby.Nigdzie nie było,chciałam konkretny,pokazałam,zamówiłam,odebrałam.:lol: Do tego dobrałam materacyk - Baba happy!!!!:lol:[/QUOTE] No tak tlyko mnie troszke popedza czas. Chcialabym do polowy kwietnia ja miec, bo jedziemy na wystawe i nie powiem, ze przydalaby nam sie taka klateczka... A z zamawianiem to jest roznie. Wiem, bo zamawialam to i owo i czasami terminy sa jakies kosmiczne :roll: Quote
Matagi Posted March 5, 2007 Posted March 5, 2007 [quote name='lady_m']No tak tlyko mnie troszke popedza czas. Chcialabym do polowy kwietnia ja miec, bo jedziemy na wystawe i nie powiem, ze przydalaby nam sie taka klateczka... A z zamawianiem to jest roznie. Wiem, bo zamawialam to i owo i czasami terminy sa jakies kosmiczne :roll:[/quote] Sklepy robia zamówienia raz w tygodniu/wiem,bo pracowalam/,hurtownie ze 2 razy.Dostawy są po tygodniu-mniej więcej,zdążysz do kwietnia!Jeżeli będziesz miała problemy-odezwij się,cos wymyslę.....;) Quote
Recommended Posts