agaga21 Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 karmienie tylko z ręki, na spacerach smakołyki z ręki, najlepiej dodatkowo w nagrodę za wykonanie prostych komend typu "siad". nie oczekuj od psa, że od razu da ze sobą wszystko zrobić. pies cię nie zna, musi najpierw zaufać. niech ma w domu non stop obrożę z krótką smyczą, gdy się "marszczy", mówisz nieprzyjemnym tonem "FE!" bierzesz za smycz, wyprowadzasz spokojnie z pomieszczenia bez dodatkowego gadania. te problemy z wychodzeniem sądzę że mogą być spowodowane jaimś bólem, kiepską kondycją(?) dlatego radziłam zrobić mu przegląd. daj psu czas, nie zmuszaj do kontaktów, niech sam przyjdzie na głaskanie. Quote
agnieszka32 Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 agaga21 napisał(a):karmienie tylko z ręki, na spacerach smakołyki z ręki, najlepiej dodatkowo w nagrodę za wykonanie prostych komend typu "siad". nie oczekuj od psa, że od razu da ze sobą wszystko zrobić. pies cię nie zna, musi najpierw zaufać. niech ma w domu non stop obrożę z krótką smyczą, gdy się "marszczy", mówisz nieprzyjemnym tonem "FE!" bierzesz za smycz, wyprowadzasz spokojnie z pomieszczenia bez dodatkowego gadania. te problemy z wychodzeniem sądzę że mogą być spowodowane jaimś bólem, kiepską kondycją(?) dlatego radziłam zrobić mu przegląd. daj psu czas, nie zmuszaj do kontaktów, niech sam przyjdzie na głaskanie. Dokładnie. Pamiętaj, że to dla niego nowe miejsce, nowi ludzie, których nie zna, jak i zasad, reguł, zwyczajów u Ciebie panujących. Nic na siłę. Musisz mu teraz zapewnić spokój, do niczego go nie zmuszać, do długich spacerów też nie. Jeśli chce się tylko załatwić i wrócić do mieszkania, to niech tak będzie. I koniecznie - wyznacz mu miejsce, gdzie będzie jego azyl, gdzie będzie mógł w spokoju poleżeć i odreagować stres. Do weta koniecznie, nie ma na co czekać. A to że z Twoją suczką chodzi pewniej, to normalne - przy drugim psie obserwuje jego zachowania i robi to, co suczka rezydentka. Miłosz - poczytaj w necie na temat wprowadzania drugiego psa do domu i to psa po przejściach. Trzeba pamiętać, że Drago wiele już przeszedł i potrzeba mu czasu, by znów zaufał. I Ty ten czas musisz mu dać. Nie zmuszaj go też do jedzenia - to normalne, że psy nie chcą jeść w nowym miejscu, często nie jedzą nawet kilka dni. I najważniejsze - w żadnym wypadku nie spuszczaj go ze smyczy przez dość długi czas, a przy obroży - adresówka. Quote
MiloszTomala Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 o tym ja wiem bo miałem juz psiaki na DT ale zastanawia mnie to jego wymuszanie przerwania spaceru i od czego to jest zależne... smakołyków na spacerze narazie nie lubi ale w domu juz szuka kontaktu z człowiekiem. dzisiaj w nicy wpakował sie na moje łóżko położył sie obok mojej suni i do rana juz tak spał. obroże ma cały czas bo jest nauczony spac na wszystkich łóżkach a u mnie w domu ma swoje mijsce i tam ma leżeć wiec co chwile jest ściąganie draga z łóżek :P Quote
Recommended Posts