karolina_karolowska Posted July 31, 2012 Author Posted July 31, 2012 evel napisał(a):Ja to stosowałam z powodzeniem u psa agresywno-lękliwego. U mnie pomogło przy szczekaniu na inne psy. Znalazłam dobre miejsce, w pewnym odosobnieniu, kawałek od ścieżki, która często chodzili ludzie z psami. Gdy pojawiał sie w zasiegu wzroku Bilba inny czworonóg to zanim zdążył on otworzyć pasze wciskałam w niego żarcie (w domu w ogóle karmy nie dostawał- wszystko na spacerach), gdy pies znikał ja kończyłam dawać jeść. Na efekty długo nie trzeba było czekać. Do tego w sytuacji, gdy wydarł się na innego psa robiłam "w tył zwrot" ciągnąc go za sobą dopóki nie dołączył do mnie. Wówczas kazałam mu wykonać jakąs komendę, chwaliłam o i szliśmy dalej. Barowanie pomogło też zwalczyć lęk przed autobusami i tramwajami na tej samej zasadzie- po prostu siedziałam z nim na przystanku i gdy podjeżdzał autobus dostawał jedzenie, gdy odjeżdzał był stop podawania jedzenia Quote
Recommended Posts