KaHaa Posted July 16, 2012 Posted July 16, 2012 Mam pytanie, jak w temacie. Co musi posiadać szczeniak, jesli chce go zza granicy sprowadzić do Polski? Chodzi mi głównie o szczepienie na wściekliznę, czy jest ono obowiązkowe?? Czy jest po nim jakaś karencja? Gdyż powiedziano mi, że pieski z hodowli z której chciałam kupić malucha nie będą na wściekliznę zaszczepione i podobno mogą przekroczyć granice już w wieku 9 tyg (mając paszport i chip). Hodowczyni mówi, że nie raz sprzedawała psy za granice i nigdy nie było problemu. A ja jakoś żyłam w przekonaniu, że to jest ważne i obowiązkowe szczepienie, a teraz nie wiem.... Quote
Impresja&Simarilion Posted July 16, 2012 Posted July 16, 2012 Według przepisów szczeniak bez szczepienia na wścieklizne może podrózowac albo z matka, albo z zaświadczeniem od hodowcy, że od momentu urodzenia do wyjazdu nie mam kontaktu z żadnymi zwierzętami poza znajdującymi się w hodowli. W praktyce ponieważ granica między Polską a Czechami nie istnieje, to nie ma się czego obawiać i można spokojnie maluch wwieźć potrzebny tylko chip i paszport. Quote
KaHaa Posted July 16, 2012 Author Posted July 16, 2012 Ostatni raz jak byłam za granicą, laaaaata temu, to na przejściach się stało po 4h i pamiętam jak nas zatrzymali bo na szybie nie mieliśmy nalepki PL i kilka godzin nas trzymali jak przestępców i cały samochód i bagaże nam wybebeszyli... Dlatego wolę się upewnić, że mnie z pieskiem jednak nie zatrzymają ;) Quote
vpassione Posted July 18, 2012 Posted July 18, 2012 KaHaa, od hodowcy masz zachipowane szczenię i paszport, to zupełnie wystarczy. Lepiej zwróć uwagę jakimi drogami jedziesz i na granicy zaopatrz się w winietę ;) Szerokiej drogi! :) Quote
KaHaa Posted July 18, 2012 Author Posted July 18, 2012 No to trochę się uspokoiłam... a nalepka już jest :] Także : nie-dziękuję :) Quote
Tascha Posted July 19, 2012 Posted July 19, 2012 Potwierdzam- z Czech spokojnie przywieziesz malucha do Pl, nawet pociagiem :) swoja droga PKP jest duzo taniej jechac niz autem, wszystkie dworce maja pieknie oznaczone, więc nie ma obaw że wysiadziesz nie na tej stacji co trzeba, psy podróżujace w transporterkach nie potrzebuja biletu /i w Pl i w Czechach/, w czechach do kazdego miasteczka dojedziesz pociagiem ;) Powodzenia :) ps przykładowo za bilet Chełm-Praga Praga -Chełm, przez Warszawe oczywiście zapłaciłam coś 500zł z górka /w obie str/ Quote
KaHaa Posted July 19, 2012 Author Posted July 19, 2012 My wyliczyliśmy, że samochodem nas to wyniesie 250-300zł i możemy jechać we dwoje w tej cenie ;) a przy okazji chyba przenocujemy i pozwiedzamy ;) Ale my jedziemy spod Radomia, więc ciut bliżej mamy ;) A tak to najpierw do Wawy bym musiała się cofnąć, bo z Pionek nie ma połączenia pociągiem - 2 przesiadki bym musiała mieć. Więc samochodem wyjdzie taniej i szybciej ;) Chyba, że się gdzieś zgubimy :P Tfu tfu Quote
Tascha Posted July 19, 2012 Posted July 19, 2012 A no to oczywiście, jesli macie takie ekonomiczne autko to pewnie;) mój małzonek niestety obstaje przy zasadzie "im wiekszy tym lepszy" /o samochodzie mówie/, wiec mi na paliwo wychodzily jakies kosmiczne ilości kasy... miejscie ze soba dobra mape /nawet jesli macie gps/, w razie czego bez problemu mozna sie tam dogadac ;) Quote
KaHaa Posted August 16, 2012 Author Posted August 16, 2012 Wiele się zmieniło od mojej poprzedniej zagranicznej wyprawy..... teraz nawet nie zauważyliśmy, że jesteśmy za granicą :) Wszystko przebiegło pomyślnie i bezproblemowo i o dziwo sunia caaałą drogę do domu smacznie sobie spała :) Zero stresu, zero choroby lokomocyjnej :) Quote
Recommended Posts