from_wonderland Posted May 3, 2012 Posted May 3, 2012 U mojej suczki pojawiło się lekko niepokojące mnie wyłycienie na "łokciu" przedniej łapy. Słyszałam, że jest to niegroźne, powstaje zazwyczaj od leżenia i tak też to wyglądało, ale od jakiegoś czasu na jedej nodze powstało konkretne wyłysienie, skóra jest sucha, jekby spierzchnieta. I widać tam lekkiego guzka. Cóż... nie mam pojęcia jak to nawet opisac, mam nadzieje, że wyraziłam się choć trochę obrazowo :oops: Na drugiej łapce nic takiego nie ma, "łokiec" jest ładnie zarośnięty i zdrowy. Tylko ten drugi mnie martwi, jakby ktoś sie orientował, to byłabym wdzięczna. Quote
taks Posted May 3, 2012 Posted May 3, 2012 z opisu wynika że to modzele czyli wybujały naskórek nie sa groźne choć duże i zaniedbane ( spękane)mogą byc siedliskiem miejscowych zakażeń powstaja w miejscu narazonym na ucisk czyli miękkie legowisko + regularne natłuszczanie zrogowaciałego naskórka nieco pomaga. Niestety ma to tendencje do nawrotów więc jeśli pies ma tendencje do tworzenia sie modzeli to trzeba sie pogodzic z tym że pielegnacja tych miejsc bedzie juz stałym zajeciem Quote
from_wonderland Posted May 4, 2012 Author Posted May 4, 2012 O, jak jest niegroźne, to od razu lepiej ;) gdzieś słyszałam, że nalezy to smarować maścią z wit. A, ale nie byłam pewna czy to to. Dzięki. Quote
taks Posted May 4, 2012 Posted May 4, 2012 może byc i maśc z wit a, może byc linomag a nawet zwykła oliwka generalnie chodzi o to aby ten zgrubiały martwy naskórek był miękki ( natłuszczony) bo inaczej robi sie jak skorupa, pęka i przy okazji uszkadza głębsze warstwy skóry Quote
gryf80 Posted May 4, 2012 Posted May 4, 2012 mój najwiekszy psiur takowe zmiany posiada-ale smarowanie tego czegokolwiek kończy się zlizaniem wiec nic nie robię Quote
Klauzunka Posted May 14, 2012 Posted May 14, 2012 I według mnie to modzele. Niby nie groźne ale zostawiać je samym sobie bym nie radziła. U jednej z moich suń pojawiają się w okresie letnim, bo wtedy poleguje na kafelkach, parkiecie - gorąco jej a i swoją wagę ma. Cały czas smaruję te miejsca, natłuszczam, wmasowuję - stosuję wspominany przez Taks linomag, także alantan, białą wazelinę też oliwkę - zależy co mam na podorędziu. W lecie ma lekkie prześwity, ale pięknie zarastają sierścią. Quote
Recommended Posts