Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Trzy szczeniaki ciągle chodzą z psem, który wygląda na ich ojca. Tego psa kojarzę od dawna, chodzi na suki, chyba jest czyjś. Szczyle podążają za nim. Dziś przyszedł pod moją bramę z nimi, dałam im jeść, poszły gdzieś dalej... Szczeniaki są nieco nieufne, ale dałoby się je złapać, jedzą z ręki, choć obawiają się dotyku. Jednak nie próbowałam ich chwytać, bo nawet nie mam gdzie ich ulokować :( Spotykam te psiaki co chwilę. Jeśli znalazłby się dla nich DT lub DS, dałoby się je złapać, przetransportować... Problem w tym, że wszyscy są już zapsieni do granic możliwości. U mnie są 4 psy i nie ma szans na wzięcie 3 szczeniaków, choćbym nie wiem jak próbowała.

Teraz za oknem leje, a te biedactwa gdzieś muszą moknąć.. Potrzebny dom na cito :shake:

Mój nr: 883010392 - niestety nie jestem mobilna, mogę kogoś poprosić o przewiezienie psów, ale tylko w okolicach Strzelec, najdalej Opola :(

Posted

Kochani.. Ja jestem w ToZie. I nie można nic zrobić. W opolskim TOZie wszyscy są zapsieni na maksa i ponad siły, a gmina nie dała nam nawet terenu, żeby przetrzymać dwa psy (byli bardzo oburzeni, że chcemy coś takiego zrobić). Jest jedna osoba, która wyłapuje psy, ale z pewnych względów oddawanie tam psów to ostateczna ostateczność. Do schronisk poza terenem miasta nie możemy sami psów zawieźć, bo to jest poczytywane jako oddawanie własnych psów. Trzeba właśnie to robić przez gminę, co mogłoby bardziej zaszkodzić niż pomóc. Dlatego szukam DT dla maluchów :( Jakoś przetrwały zimę, a tego psa-samca znam od lat. Myślę, że są z okolicznej wsi, z jakiegoś gospodarstwa, w którym po prostu nikt totalnie się nimi nie interesuje, czasem im wyleją starą zupę z obiadu i tyle.

Dziś rano znowu łaziły w okolicy, zawołałam je, przybiegły. Rude maleństwo zaczęło za mną łazić.. Dawałam im karmę i nawet dały się dotknąć. Merdają do mnie, ale patrzą na tego dorosłego psa, a on zachowuje dystans, więc one tak samo. Naprawdę nie wiem co mam z nimi zrobić :(:(

Posted

Nasza gmina miała z Małymi Braćmi umowę (dokładniej ta pani co odwozi psy miała), ale ją zerwali.. Napiszę do fioletowego psa, ale widzę, że sami mają pełno szczyli na dt i szukają tymczasów. Dzięki za wsparcie, będę pisać, gdzie się da.

Posted

Moja gmina nie miała i nie ma z żadną fundacją umowy i też jest taki problem. Jednak bardziej jest problem z kotami.... Pisz i informuj co tam wyjdzie z psiakami.

Posted

U nas jeszcze koty przechodzą - bo gmina daje kasę na sterylki, a dzikie koty po sterylizacji się wypuszcza. Więc problem rozwiązany.. Ale jeśli chodzi o psy - są nieugięci. Mają umowę z jedną osobą, które obsługuje 8 gmin. Nie wiem gdzie psy potem trafiają. Ale cała sprawa ładnie nie wygląda, więc to naprawdę jest ostateczność...

Napisałam do trzech fundacji. Zrobiłam ogłoszenie na opole24, to często daje duży efekt. No i próbuję dalej dobijać się do prywatnych osób. Mam nadzieję, że szczeniaki dożyją czasu, kiedy będę mogła realnie im pomóc... Są takie cudne :(

Posted

Dwa szczylki znikły, ostatnio widziałam tego dorosłego z czarno-białym - pies lata za sukami gdzie popadnie. Ciężko je dorwać, chyba ktoś je pogonił, bo zdziczały nieco.. :( One gdzieś dom mają - a przynajmniej ten dorosły. Znam go od dawna i zawsze "pojawiał się" w okresie cieczek. A co ze szczeniakami, nie wiem, ale skoro się nie bały ludzi.. Może były mimo wszystko czyjeś i ktoś je oddał? Trudno teraz dojść do tego..

Posted

Dziewczyny nie jestem pewna ale bardzo podobnego szczeniaka do tego na zdjęciu ten biało rudy znaleźli moi sąsiedzi i wzięli do siebie. Jeszcze dzisiaj bardziej się przyjrzę i napiszę czy to te ale jak by to były te to mają sie bardzo dobrze wykąpane są w domciu.

Posted

Naprawdę? W Strzelcach? Biało-rudy pysiak był bardzo przyjazny, najbardziej ufny ze wszystkich szczeniaków, ma nieco gremlinkowaty pyszczek. Właśnie mi ten beżowy i rudy znikły, widuję tylko tego dorosłego z czarno-białym, ale to dzikusky straszne... Powiedz, proszę, jak będziesz coś wiedzieć. Szczyle na pewno nie ruszyły się z terenu Strzelec, były blisko działek, Rybaczówki, placu Targowego i rzadko na Rychla...

Posted

Nie nie ja mieszkam w okolicach Lewina Brzeskiego z tego co się dowiedziałam ktoś przywiózł właśnie 2 szczeniaki rude w kartonie i podstawił pod dom mojego kuzyna oni wzięli jednego a drugiego mój sąsiad to jednak nie są te same ale bardzo bardzo podobne z tym że ten biało rudy jest identyczny wzrostem wyglądem itp ale nie ma tego białego na mordce